NATO Askeri Komite Başkanı: Savaşmak dahil her şeye hazır olun
NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Batılı kamu ve özel sektör aktörlerini, 'savaş dahil her an her şeyin olabileceği bir döneme hazır olmaya' çağırdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Ortadoğu'da 'dönüm noktasına' gelindiğini söyledi
NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, dün Brüksel'de başlayan ve iki gün sürecek olan NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nın açılışında konuştu. Bauer, “NATO'da savaşa yönelik bir dönüşüme ihtiyacımız var.” dedi. Hollandalı Oramiral Bauer, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle NATO üyesi ülkelerin düşünce tarzlarını güncellemesi gerektiğini söyledi. NATO hükümetlerinin ve şirketlerinin geçmiş alışkanlıklarını sürdürdüğünü belirten Bauer, “her an her şeyin olabileceği, beklenmeyenin beklenmesi gerektiği bir döneme girdiklerini” kaydetti.
'UKRAYNA SAVAŞI DÜNYANIN KADERİNİ BELİRLEYECEK'
Oramiral Bauer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batılı kamu ve özel sektör aktörlerinin, her şeyin planlanabilir, öngörülebilir, kontrol edilebilir ve verimlilik odaklı olduğu bir dönemden, her an her şeyin olabileceği bir döneme geçiş için düşünce yapılarını değiştirmelerine ihtiyacımız var. Beklenmeyeni beklememiz gereken bir çağdayız. Gelecekte de tam anlamıyla etkili olabilmek için NATO'nun savaş alanında bir dönüşüm geçirmesine ihtiyacımız var.”
Bauer'in açıklaması, Ukrayna'ya askeri yardımların ya geciktiği ya da sınırlandırıldığı bir dönemde geldi. NATO'nun, Ukrayna'ya yardımlarını sürdüreceğini belirten Bauer, “Bugün Rusya'nın üç gün süreceğini sandığı savaşın 693'üncü günü. Ukrayna, bundan sonraki her gün desteğimizi görecek, çünkü bu savaşın sonucu dünyanın kaderini belirleyecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Bauer, “Ukrayna, Rusya ile süren savaşta varoluşsal bir mücadele içindedir ve Batılı ordular ve siyasi liderler, Ukrayna'nın istilacı güçlere karşı kendini savunmasına yardımcı olma biçimini kökten değiştirmelidir.” ifadelerini kullandı. NATO komutanı, üye ülkelerin acilen silah ve mühimmat üretimini artırmalarını istiyor. Avrupa Birliği, Macaristan'ın muhalefeti nedeniyle aralık ayındaki zirvede 50 milyar avroluk yardım paketi üzerinde uzlaşı sağlayamamıştı. AB liderleri ise yardım paketinin 1 Şubat'taki zirvede kabul edileceğinden emin oldukları yönünde açıklamalar yapıyor.
'DÖNÜM NOKTASINDAYIZ'
Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de önceki gün yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da bir “dönüm noktasına” gelindiğini ve zor kararların alınması gerektiğini söyledi. İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF)'nda soruları yanıtlayan Blinken, Ortadoğu'da yeni bir “denklemin” oluştuğunu dile getirdi.
“Filistin halkının, isteklerini gerçekten yerine getirme kabiliyetini en üst düzeye çıkaran bir yönetime ihtiyaç duyduğunu; bu yönetimin, İsrail'in de desteğiyle faaliyet gösterebilmesi gerektiğini” öne süren Blinken, artık Gazze konusunda ne yapılması gerektiğine karar verilmesini istedi. Ayrıca Blinken, “İran ile nükleer anlaşmayı bozmak hataydı.” dedi. Anlaşmadan tek taraflı çekildiği için ABD'nin istemediği bir konumda olduğuna dikkati çeken Blinken, “İran'ın nükleer programı bir kutudaydı. Anlaşma bozulunca bu kutudan çıkmış oldu.” ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna'daki durumun da “Rusya için derin bir stratejik başarısızlık” olduğunu; Rusya'nın askeri, ekonomik ve diplomatik açılardan zayıfladığını savundu. Şu an için ateşkes ortamı görmediğini belirten Blinken, şartların oluşması halinde ABD'nin ateşkesi destekleyeceğini söyledi. ABD-Çin ilişkilerinin de “en karmaşık ve en önemli ilişkiler arasında” olduğunu söyleyen Blinken, ABD-Hindistan arasında ise “yeni seviyede” bir ilişki olduğunu bildirdi.