NATO gecikmeden ve pahalılıktan endişeli
NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, NATO ülkelerinin genelkurmay başkanlarının silah ve mühimmat üretimindeki gecikmelerden ve fiyat artışlarından endişe duyduğunu bildirdi.
Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen ve Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'ın temsil ettiği NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bauer, askeri üretim kapasitesine değindi.
Kamu ve özel sektörün savunma güvenlik alanındaki işbirliğinde tamamen farklı bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan Bauer, şunları söyledi: “Bugün genelkurmay başkanları İttifak genelinde üretimde teslimatların gecikmesinden, aynı zamanda malzeme ve mühimmat fiyatlarının yükselmesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Şu anda aynı ürünler için daha fazla ödeme yapıyoruz. Bu da savunma harcamalarındaki artışla daha fazla güvenlik sağlayamayacağımız anlamına geliyor. Vilnius Zirvesi'nde NATO müttefikleri ortak tedarikin hızlandırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve müttefiklerin birlikte çalışabilirliğinin geliştirilmesi için yeni bir savunma üretim planını onaylamıştı. Liberal ekonomilerimiz şu anda son derece ihtiyaç duyulan önceliklendirmeyi ortaya koyabilmek için uygun değil. Mesele, ekonomilerimizin gelişmesine imkan verecek güvenlik temelinin sürdürülebilmesidir. Uzun vadeli istikrar, kısa vadedeki karlardan önce gelmelidir.”
Bauer, silah ve mühimmat üretimindeki gecikmelerin Ukrayna'ya verilen desteği de etkilediğini, Ukrayna'ya silah gönderen ülkelerin kendi cephanelerini takviye etmekte gecikmeler yaşadığını kaydetti. Ukrayna'daki savaşta çok büyük miktarlarda silah ve mühimmat kullanıldığını aktaran Bauer, sipariş edilen silah ve mühimmatla üretim arasında denge bulunmadığını, üretimin geride kaldığını belirtti.
Bauer, üretimdeki sorunların birçok nedene dayalı olduğunu, bunlardan bazılarının savunma sanayi şirketlerinin devletlere güveninin düşük olması, savunma sanayisine üretimi hızlandıracak yeterli yatırım yapılmaması ve yerel yönetimlerin savunma sanayi yatırımlarına izin vermemesinden kaynaklandığını ifade etti.
METREKAREYE 5-6 MAYIN
Bauer, NATO'nun Rusya ile savaşan Ukrayna'ya desteğinin kararlılıkla devam edeceğini de vurguladı.Ukrayna ordusunun Rusya karşısında her gün yavaş da olsa ilerleme kaydettiğini ileri süren Bauer, bunun günde yaklaşık 200-300 metre olduğunu söyledi. Bauer, muharebe alanlarında çok yüksek miktarlarda mayın bulunduğunu, bazı yerlerde 10 kilometre boyunca metrekareye 5-6 mayın düştüğü bilgisini verdi.
EN BÜYÜK TATBİKAT
Bauer, ayrıca NATO'nun Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatını gelecek yıl yapacağını bildirdi. “Steadfast Defender” tatbikatının 2024'te Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde düzenleneceğini aktaran Bauer, bu tatbikatta 40 bin askerin görev alacağını söyledi.
GÖREV DEĞİŞİMİ 6 AY SONRA
NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nda, ittifakın en üst askeri organı olan Askeri Komite'nin başkanlığını yürüten Hollandalı Oramiral Rob Bauer'in görev süresinin 6 ay uzatılması kararlaştırıldı. Bauer'in 6 ay uzatılan görev süresinin bitmesiyle bu göreve İtalya Genelkurmay Başkanı Oramiral Cavo Dragone'nin atanmasına karar verildi.
'UZATMA SÖZ KONUSU DEĞİL'
İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, yarın devreye girecek “Irak'taki İran muhaliflerini silahsızlandırma anlaşması”nda uzatmanın söz konusu olmadığını söyledi.
Tesnim Haber Ajansı'na göre, Aştiyani, Bağdat yönetimiyle yapılan İran rejim muhalifi grupların silahsızlandırılması ve intikali anlaşmasına ilişkin konuştu. İranlı Bakan, “(Anlaşmayla ilgili) uzatma söz konusu değil. 90'ıncı dakikada değerlendirme yapıp ona göre hareket edeceğiz.” dedi.
İran, Irak ile imzaladığı güvenlik anlaşması uyarınca Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren İran muhalifi örgütlerin 19 Eylül'e kadar Bağdat yönetimi tarafından silahsızlandırılması ve başka bir bölgeye intikalini istiyor.
Tahran, söz konusu anlaşmanın uygulanmaması durumunda müdahale sinyalleri vermiş, İran medyasında 13 Eylül'de yer alan görüntülere göre, Irak sınırına silah sevkiyatı yapıldığı öne sürülmüştü.
MÜHİMMAT YATIRIMI İÇİN GERİ SAYIM
Kapsülden obüs mühimmatına kadar geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olacak Kırıkkale'deki mühimmat fabrikası için inşa faaliyetlerine başlanmaya hazırlanılıyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstiklal Savunma, Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) yönlendirmesi ve sektörel ihtiyaçları dikkate alarak mühimmat üretimine yatırım yapma kararı aldı. Milli Savunma Bakanlığı ve SSB koordinasyonuyla NATO standartlarına uygun şekilde planlanan tesis, inşa faaliyetleri öncesindeki son aşamaya geldi. Bu sürecin ardından fabrikanın inşası için sahadaki faaliyetler başlayacak. İnşaat başladıktan 8-10 ay sonra orta ve üst grup mühimmatların ilk test üretimleri gerçekleştirilecek. 40 mm ve üst grup mühimmatlarla başlayacak üretim, kapsül/fişek ile devam edecek. 3 yıl sonunda tüm ürün gruplarında üretime geçilecek.
İstiklal Savunma Genel Müdürü Elvan Çetinkaya, yatırım kararlarını ülke ihtiyacı olan mühimmat gruplarındaki açığı kapatmak amacıyla şekillendirdiklerini söyledi. Çetinkaya, “Dünyanın çeşitli noktalarındaki güvenlik riskleri nedeniyle bu ürünlere çok ciddi talep olduğunu biliyoruz. Dost ve müttefik ülkelere de ürünlerimizi sunmayı hedefliyoruz.” dedi.