NATO'dan Türkiye'ye 'Karadeniz' baskısı
NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanvekili Ahmet Berat Çonkar, NATO'nun son dönemde Türkiye'ye, 'Karadeniz'deki varlığı artırma' baskısı yaptığını bildirdi. Çonkar, Montrö'nün sıkı uygulamasından da rahatsızlık duyanlar olduğunu söyledi
NATO Parlamenterler Asamblesi Transatlantik Forumu'nun ardından Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Partili vekillerden oluşan bir heyet, Washington'da görüşmeler yaptı. NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanvekili ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, ABD'deki temasların ayrıntılarını Aydınlık'a anlattı. Amerikalıların hemen her toplantıda “Karadeniz’e özel vurgu” yaptıklarını bildiren Çonkar, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye perspektifinden meseleyi önemsiyoruz. Son bir buçuk, iki senedir Rusya'nın Ukrayna'ya harekât hazırlıkları döneminden de başlayarak; Ukrayna ve Amerika'da katıldığımız toplantılarda Amerikalı generaller ve dışişleri yetkililerinden gitgide artan Karadeniz'e bir vurgu var. Son Amerika ziyaretinde özellikle Karadeniz'e vurgu yapıldı. Bu vurgunun alt başlıkları olarak Karadeniz'in Rus gölü haline gelmesi var. Rusya'nın hakimiyetinin artması... İkinci konu ise enerji. Hem Kafkasya hem Avrupa'nın olası petrol sevkıyatları, enerji... Üçüncüsü de gıda güvenliği konusu. 'Zaten biz bunu biliyorduk ama dünya da bunu görmeye başladı.' diyorlar.”
MONTRÖ RAHATSIZLIĞI
Türkiye'nin Karadeniz'de “dengeli süreç yürütme” çabasında olduğunu kaydeden Çonkar, ABD'nin Rusya'ya yönelik tedirginlikleri olduğuna işaret etti:
“Tedirginlik var ama uzun zamandır Türkiye üzerinde de 'NATO'nun varlığını Karadeniz'de artıralım.' baskısı var. Bizim Montrö'yü sıkı uygulamamızdan rahatsızlıklarını dile getirenlerle de karşılaşıyoruz. Bizi üzmeden, 'Türkiye burada biraz daha öne çıkmalı.' diyorlar. Son dönemde artan beklentiler var. Karadeniz'in istikrarını, güvenliğini bozmayacak şekilde bölge ülkeleriyle dengeli süreç yürütmeye çalışıyoruz.”
HAKLILIĞIMIZI GÖRÜYORLAR
ABD'nin PKK/YPG'ye gönderdiği TIR'larca silahın da görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Çonkar, ABD'nin “çıkış aradığını” söyledi:
“Son görüşmede Amerikalı senatöre en önemli başlık olarak ABD'nin PKK/YPG'ye silah sevkıyatını söyledim. Türkiye'de 40 binden fazla belki daha yüksek vatandaşımızı katleden eli kanlı terör örgütü olduğunu, hepsinin aynı olduğunu ve uyuşturucu ticareti, küçük kızların dağa kaldırılmasından tutun... Bu terör örgütüne ABD gibi bir ülkenin NATO müttefikine tercih etmesinin hayati bir hata olduğunu yüzlerine söylüyoruz. Mahçup oluyorlar. Çıkış arıyorlar. O çıkışı bulabilecekler mi ön göremeyiz ama gayretleri var. Türkiye'nin haklılığını görüyorlar. 'Taktiksel olarak İŞİD'e karşı bunları kullandık angaje olduk şimdi nasıl bırakalım' diyorlar.
ŞİÖ'DEKİ GELİŞMELERİ AKTARIYORUZ
Çonkar, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)'ne ilişkin gelişmelerin Türkiye tarafından ABD ile yapılan toplantılarda dile getirildiğini belirterek, “Amerikalı senatör ya da kongre üyeleri, ŞİÖ meselesini açmadılar bize ama biz nabız yoklamak için toplantılarda uzmanlara 'ŞİÖ'de şöyle şöyle gelişmeler var ne düşünüyorsunuz?' diye sorular soruyoruz. Ama Türkiye'yi şu an oradan sıkıştırma gibi söylemleri yok.” dedi.
BRÜKSEL ZİRVESİ'NDE KARADENİZ KARARI ALINDI
ABD, dünyada rahatça gezemediği tek deniz olan Karadeniz’i sıcak çatışma alanına çevirmek için saldırılarını sürdürüyor. 2004 yılında Bulgaristan ve Romanya’yı NATO'ya dahil ederek Karadeniz’e giren NATO, 2018’den itibaren vites yükseltti. Yılbaşındaki NATO Savunma Bakanları toplantısında İttifak’ın Karadeniz’deki askeri varlığını güçlendirmeye yönelik tedbir paketi hazırlandı. 2018'deki Brüksel Zirvesinde de, askeri varlığın artırılması kararı alındı. Devriye ve tatbikat sayısı yükseltildi. Soğuk Savaş sonrası ilk kez bir İngiliz muhribi HMS Diamond, Karadeniz’e girdi. Romanya’da füze savunma kalkanı kuruldu ve AEGIS sisteminin ilk kara versiyonu konuşlandırıldı. Romanya’ya 5 bin kişilik bir NATO gücü ile gözetleme uçaklarının yerleştirilmesi kararlaştırıldı. Bulgaristan, ABD’ye üs tahsis etti. ABD’ye ait güdümlü füze destroyerleri sık sık Karadeniz’e giriş çıkış yaparken, casus uçaklar sürekli istihbarat sağlıyor.
SONER POLAT UYARMIŞTI: AKDENİZ ELDEN GİDER
Vatan Partisi önderlerinden Amiral Soner Polat, vefatından önce Türkiye'nin Karadeniz'de tuzağa çekildiği konusunda uyarmıştı. “Karadeniz’de yeni görevler üstlenmek çok büyük yanlış olur.” diyen Polat, yaklaşan tehdide şöyle dikkat çekmişti: “Hatırlayalım, Sovyet tehdidi diyerek Türkiye’yi Karadeniz’e soktular. Ereğli’de denizaltı üssü kurduk. ‘Türk Donanması’nın görev alanı Karadeniz’dir’ denildi. Ne oldu, biz Karadeniz’e kilitlenince, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de tüm inisiyatifi Yunanistan’a bıraktılar. Yunanistan daha sonra NATO görevlerindeki bu alanları egemenlik hakkı olarak bize karşı kullanmaya başladı. Sonra baktık ki biz buraya sıkışıp kalmışız, öyle uyandık, belki Kıbrıs olmasa ona da uyanamayacaktık, hemen Ege’ye açıldık... Karadeniz’e hapsolmanın büyük bedelini ödedik. Şimdi Karadeniz’de yeni görevler almak demek, Rusya’ya karşı görev almak demek. O da büyük bir tuzaktır. Biz zaten o tuzağa düştük ve hayat bize Karadeniz’den Ege’ye çıkmayı öğretti.”