Nazilerin korkunç deneyleri! İşte o görüntüler...
Avrupa'nın göbeğinde patlak veren bir savaş ve insanlık tarihinin en ibretlik olaylarının yaşandığı günlerde Nazilerin giriştikleri akıl almaz deneyler yarım asrı aşkın süredir hatıralardaki yerini hâlâ koruyor. İşte Nazilerin insanlıktan utandıran deneyleri...
II. Dünya Savaşı sırasında Naziler, toplama kamplarında mahkumlara yaptıkları korkunç deneylerle insanlığa karşı suç işlediler. Bu deneyler, genellikle tıbbi amaçlardan ziyade Nazilerin ırksal üstünlük teorisini desteklemek için tasarlanmıştı.
Nazilerin yaptığı bazı korkunç deneyler şunlardır:
Hayatta kalma oranını ve tedavi yöntemlerini belirlemek için sıtma, tifüs ve tüberküloz gibi hastalıklara mahkumları maruz bırakmak.
Dachau toplama kampında buzlu suda bekletilerek Nazi tıbbî deneylerine maruz kalmış bir kurban. SS doktoru Sigmund Rascher deneyi yönetiyor. Almanya, 1942.
- Yaralı askerlerin tedavi yöntemlerini belirlemek için mahkumları canlı canlı ameliyat etmek.
- Kısırlaştırma ve cinsiyet değiştirme operasyonları yapmak.
- Mahkumların vücutlarını parçalamak ve organlarını incelemek.
Bu deneyler, mahkumlar üzerinde inanılmaz acı ve ıstıraba neden oldu. Birçok mahkum, deneyler sırasında öldü veya sakat kaldı.
Nazilerin yaptığı deneylere ise bazı örnekleri şunlardır:
-Auschwitz toplama kampında, Dr. Josef Mengele, mahkumları boyları, saçları ve gözleri gibi fiziksel özelliklerine göre seçip, onlara acımasız deneyler yaptı. Mengele, özellikle ikiz çocuklar üzerinde deneyler yapmaktan hoşlanırdı.
-Buchenwald toplama kampında, Dr. Carl Clauberg, mahkumlara tıbbi olarak gerekli olmayan kısırlaştırma operasyonları yaptı. Clauberg, bu operasyonları yapmak için genellikle çok basit ve tehlikeli yöntemler kullandı.
-Ravensbrück toplama kampında, Dr. Karl Gebhardt, mahkumlara ateşli silah yaralanmalarının etkilerini araştırmak için deneyler yaptı. Gebhardt, bu deneylerde genellikle mahkumları canlı canlı ameliyat ederdi.
Deniz suyunun içilebilir hale getirilmesi için Nazilerin tıbbî deneylerinde kullanılan Roman (Çingene) kurban
DENİZ SUYU İÇİRDİLER
Öte yandan Naziler, bu insanlık dışı uygulamaların yanı sıra deniz suyunun içilebilmesine ilişkin çeşitli yöntemleri denemek için de esirlerden faydalandı.
Naziler, Alman askerî ve işgalci personelinin sahada karşılaştıkları yaralanma ve hastalıklara çare bulmak için ilaçların ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve denenmesini kapsıyordu. Alman toplama kampları Sachsenhausen, Dachau, Natzweiler, Buchenwald ve Nuengamma'da, biliminsanları sıtma, tifüs, tüberküloz, sarı humma ve bulaşıcı hepatit de dahil olmak üzere, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisine yönelik bağışıklık sistemi bileşenleri ve sera deneyleri yaptı. Ravensbrueck kampı kemik greflemesi deneyleri ve kısa zaman önce geliştirilen sülfa (sülfanilamid) ilaçlarının etkinliğinin denendiği yerdi. Natzweiler ve Sachsenhausen'de ise, esirler olası antidotların test etmek adına fosgen ve zehirli hardal gazına maruz bırakıldı.
Ayrıca Werner Fishcher'in Sachsenhausen'de yaptığı gibi, farklı “ırkların” bulaşıcı hastalıklara nasıl tepki verdiğini belirlemek için Roman (Çingeneler) üzerinde serolojik deneyler yaptı. Strasbourg Universitesi'nden August Hirt'in araştırması da “Yahudilerin ırksal anlamda aşağılık” olduğu gerçeğini ortaya koymayı hedefledi.
Özellikle Auschwitz ve Ravensbrueck'te kısırlaştırma deneyleri de yapıldı. Bu kamplarda bilim adamları esirlerin üzerinde Yahudilerin, Romanların ve Nazilerin ırksal ya da genetik açılardan istenmediğine kanaat getirdiği diğer grupların etkin ve masrafsız bir şekilde toplu kısırlaştırılmasını sağlamak amacıyla birçok yöntem denedi.
NAZİ İŞKENCELERİNİ KİTABINA TAŞIDI
Gazeteci Sarah Helm, 'Ravensbruck: Hitler'in Kadın Toplama Kampında Yaşam ve Ölüm' adlı kitabında Nazilerin giriştikleri akıl almaz deneyleri anlatıyor.
Yazar, hikayesini dinlediği kadınların çoğunun yaşananları anlatmadığını, bazılarının yaşanan acıları tarif edemeyeceği için tuttuğunu, bazılarının ise yaşanan acıların büyüklüğü sebebiyle kendisini olanları yazmaktan vazgeçirmeye çalıştığını anlattı.
Daha sonra Nazilerin fethettiği ülkelerden kadınlar gelmeye başladı. Yorgun ve hasta olanların öldürülmesine, ölüm kampında, öncelik veriliyordu. Hitler'in bakanı Himmler'in verdiği yetkiyle kadın tutuklular üzerinde deneyler yapılmaya başlandı.
Sadist doktor Sonntag, yaralı kadınları sopasıyla döverek veya ayakkabısıyla ezerek gezmeyi seviyordu.
Anestezi yapmadan diş çekmenin ise kişisel favorisi olduğu biliniyordu.
Sonntag kadın hastalara bel soğukluğu ile frengi bulaştırmaya başladı. Hastalığı omuriliğe yapılan iğnelerle bulaştırdılar.
BACAKLARI CANLI CANLI KESİLDİ
"Tavşan" adı verilen denekler ise savaşta yaralı askerlere nasıl müdahale edilmesini araştırmak için canlı ve güçlü kadınlara verilen isimdi.
"Tavşanlar" yatağa yatırılıp bacakları canlı canlı kesilip, enfeksiyon kaptırılıp tedavi edilmeye çalışılan kadınlardı. Bu süreci kaldıramayan pek çok kadın öldürüldü.
Ravensbruck kampında aşırı yoğunluktan dolayı 1945 yılında gaz odası yapıldı. Silahla öldürme ve zehirlemeye göre çok daha hızlı öldürülebiliyordu. Sadece bir hafta sonunda 2 bin 500 kadın öldürüldü.
30 Nisan 1945'te Ravensbruck kampı Rus askerleri tarafından kurtarıldı. SS subayları kaçmıştı, ancak kampa gelen Rus askerleri kadınlara tecavüz etmeye başladı.
Kampta bulunan Rus bir kadın, Almanlar bizi domuz olarak gördüğü için tecavüz etmiyorlardı ancak bizim askerlerimiz bize günlerce tecavüz ettiler, diye konuştu.
II. Dünya Savaşı sırasında, bir grup Alman doktor toplama kamplarındaki binlerce esir üzerinde, onların rızasını almaksızın acı veren ve genellikle ölümle sonuçlanan deneyler yaptı.
Nazi tıbbı deneylerinin kurbanlarından biri.
Dachau toplama kampında buzlu suda bekletilerek Nazi tıbbî deneylerine maruz kalmış bir kurban. SS doktoru Sigmund Rascher deneyi yönetiyor.
Uçak mürettebatının oksijensiz yaşayabileceği rakımı belirlemek üzere yapılan bir deneyde basınç odasında bilincini kaybeden bir esir (daha sonra ölmüştür.)
Deniz suyunun içilebilir hale getirilmesi için Nazilerin tıbbî deneylerinde kullanılan Roman (Çingene) kurban.
Neungamme toplama kampında tüberkülozla ilgili tıbbı deneylere tabi tutulan Sovyet savaş esiri.
SS doktorları lenf düğümlerini çıkardıktan sonra kalan yarayı göstermeye zorlanan Yahudi çocuk. Bu çocuk tıbbî deneyin bir parçası olarak tüberküloz mikrobu verilen 20 Yahudi çocuktan biriydi. Hepsi 20 Nisan 1945'te öldürüldü.
Neungamme toplama kampında tüberküloz deneylerinde kullanılan yedi yaşındaki Jacqueline Morgenstern. Kampa girilmesinden hemen önce öldürüldü.
1942'de tıbbî deneylerde kullanılan Ravensbrueck'ten sağ kalan Polonyalı siyasi esir Helena Hegier'in deforme olmuş bacağının savaş suçları tahkikatı sırasında incelenmesi. Bu fotoğraf, Nuremberg'deki Tıbbî Dava'da kanıt olarak sunuldu.
Eduard, Elisabeth ve Alexander Hornemann. Neuengamme toplama kampında tüberküloz deneylerinde kullanılan çocuklar, kampa girilmesinden kısa süre önce öldürüldü. Elisabeth Aushcwitz'de tifüs nedeniyle hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler personeli Auschwitz kampındaki tıbbî deneylerde kullanılan 11 yaşındaki sağ kalan çocuğa aşı yapıyor.
Alman doktor ve SS yüzbaşı Josef Mengele. 1943'te Auschwitz SS garnizon doktoru (Standortartz) unvanını aldı. Mevkisi gereği çalışabilecek denli formda olanları ve gaz odasına gitmeye mahkumları seçmek ve ayırmaktan sorumluydu.
Auschwitz kampında 10. Blok'ta kalanlar üzerinde tıbbı deneyler yapan Nazi doktor Carl Clauberg.
Friedrich Hoffman bir yığın ölüm kaydıyla, Dachau toplama kampındaki Nazi tıbbî deneyler sırasında sıtmaya yakalanan 324 Katolik rahibin öldürülmesi hakkında ifade veriyor.
Ravensbrueck kampındaki tıbbı deneylerde kullanılan, Doktorlar Davası'nda iddia makamı adına şahitlik yapan dört Polonyalı kadından biri olan Wladislava Karolewska.
Uzmanlık alanı tıp olan bir şahit 22 Kasım 1942'de Ravensbrück toplama kampında kendisine uygulanan prosedürleri açıklarken, toplama kampından sağ kalan Jadwiga Dzido yaralı bacağını mahkemeye gösteriyor.
-
Ravensbrueck toplama kampında doktorluk yapan Herta Oberhauser Nuremberg'deki Doktorlar Davası'nda hüküm giydi. Obrhauser kamptaki esirler üzerinde tıbbi deneyler yapmaktan suçlu bulundu ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Toplama kampındaki esirler üzerinde tıbbı deney yapmaktan yargılanan Nazi doktorlardan biri, Victor Brack.
Dört Polonyalı kadın Doktorlar Davası'nda iddia makamı adına şahitlik etmek üzere Nuremberg tren istasyonuna geliyor. Soldan sağa Jadwiga Dzido, Maria Broel-Plater, Maria Kusmierczuk ve Wladislawa Karolewska. 15 Aralık 1946.
Sovyet askerleri içinde tıbbı deneylerde kullanılan zehir olan bir kutuyu inceliyor.
27 Ocak 1945'ten sonra, Auschwitz, Polonya. -
Buchenwald toplama kampı SS baş doktoru Waldemar Hoven, Amerikan Askerî Mahkemesi huzurunda yargılanması esnasında. Hoven esirler üzerinde tıbbî deneyler yürütmüştür.
23 Haziran 1947, Nuremberg, Almanya
Kaynaklar: encyclopedia.ushmm.org, memurlar.net
Derleme: aydinlik.com.tr