Nâzım Hikmet'in Anadolu'ya geçişi ve aldığı tarihi nasihat
Türk ve Dünya Şiirinin en önemli isimlerinden Nâzım Hikmet her zaman Türk milletinin bağımsızlığını savundu. Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu'ya geçen Hikmet, Yeni Dünya vapuruna binerken bir tarih hocasından hayati bir nasihat aldı. İşte Nazım Hikmet'in Anadolu'ya geçişi ve o nasihat
Türk ve Dünya şiirinin en önemli isimleri arasında yer alan Nâzım Hikmet, Kurtuluş Savaşı yıllarında arkadaşı Vâlâ Nureddin'le birlikte Anadolu'ya Yeni Dünya Vapuru'yla geçmişti. Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim romanında Kütahya-Eskişehir Savaşları döneminde Bolu'da resim öğretmenliği sırasında TBMM Ordularının yenilmesi durumunda ordu kurmayı tasarlayan Nâzım Hikmet, her zaman Türk milletinin bağımsızlığını savundu.
NAZIM HİKMET'İN ANADOLU'YA GEÇİŞİ
Vâlâ Nureddin'in aktardığına göre Nâzım Hikmet ile Anadolu'ya geçtikleri zamanda tarih hocası Emin Ali onlara hayati bir vasiyette bulundu.
İşte Tarih Hocası Emin Ali'nin Vâlâ Nureddin ve Nâzım Hikmet'e verdiği o tarihi nasihat:
"Bizden yaşlı şair arkadaşlar bu kaçışı tertipliyorlar. İstanbul Polis müdüriyetindeki millici polisler, bizlere birer geçiş tezkeresi veriyor. Sahte isimlerle, sahte mesleklerle ... Mesela ben, güya yumurta tüccarı imişim. Ve yol paramızı Sirkeci'de dişçilik yapan Şevki isminde bir zat sağlıyor. Bu zatın yüzünü önce de, sonradan da asla görmedik.
Ben gideceğimi aileme açıklıyorum, Nazım açıklayamıyor. Bu sebeple hiç tedariki yok. Yalnız, eniştesi bir dürbün hediye etmiş, onu satıyor, parasını cebine koyuyor. Randevu yeri olan Cenyo'ya (1) elini kolunu sallayarak eşyasız geliyor. Yahut bir gazeteye paket edilmiş çamaşırlar ... Sırtında kadife yakalı gri bir pardüsü. Başında püskülsüz fes... Ayağında topuğu yenik ayakkabılar. Benimkilerin ise tabanları pençe pençe üstüne. Ve sırtımda birkaç yıl evvel hazır alınmış, küçülmüş bir palto. 1920a yılının son gecesini Sultan Mahmut türbesinin yanındaki Mahmudiye otelinde geçirmiştik. 1921 yılının ilk günü Sirkeci rıhtımından kalkan çok eski, çok küçük «Yeni Dünya» vapuruna dört hececi şair, yani bizden başka Yusuf Ziya ve Faruk Nafiz binecektik. Vakit gazetesi sahibi Hakkı Tarık ile tarih hocası Emin Ali ve kardeşim (sonraki yüksek mühendis) Faruk Va-Nu grubumuzu geçirmeye gelmişti.
MUSTAFA KEMAL'İN İZİNDEN AYRILMAYIN
Emin Ali eğilip son nasihatini verdi:
- Mustafa Kemal'in izinden ayrılmayın Anadolu'da türlü cereyanlarla karşılaşacaksınız, hiç birine uymayın. Sözümü dinlerseniz bütün yollar önünüzde açılacaktır."