Nazım Hikmet'in kitaplarda yer almayan şiiri sergilendi: Gazetecilerin destanı
İstanbul'daki “120. Yaş Gününde Bilinmeyen Yönleriyle Basında Nâzım” sergisinde, vatan şairinin, Aydınlıkçıların o zamanki yayın organı olan Orak-Çekiç dergisinde yayımlanan şiirine yer verildi.

Aydınlıkçı Türk şair Nazım Hikmet 120. yaş gününde İstanbul Küçükçekmece'de düzenlenen “120. Yaş Gününde Bilinmeyen Yönleriyle Basında Nâzım” isimli sergi ile anılıyor. Hayatından kesitlerin yer aldığı sergide Nazım Hikmet'in daha önce hiç yayınlanmamış şiiri de yer alıyor.
Küçükçekmece Belediyesi, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde (SKSM) düzenlediği sergiyle, Türk şiirini ve Türkçeyi Dünya’ya tanıtan Aydınlıkçı şair Nâzım Hikmet Ran’ın 120. doğum gününü kutluyor.
Araştırmacı Deniz Dalkılınç ve Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç tarafından yaklaşık üç yıl süren çalışmaları sonucunda hazırlanan sergi, Nâzım Hikmet’in doğum günü olan 15 Ocak’ta açıldı. Sergide, Nazım Hikmet hakkında basında çıkan haberlerin yanısıra, gazete ve dergilerde yayımlanan şiir ve yazıları da bulunuyor. Nâzım Hikmet’in yaşadığı zaman dilimine âit dökümanlarla sınırlı olan sergi, sanatçının bilinmeyen birçok eserini ortaya koyuyor. Hikmet'in Çince, Almanca, Yunanca, Macarca, Rusça ve Fransızca dillerinde basılan kitaplarının da yer aldığı sergi 15 Şubat’a dek SKSM’de ziyarete açık kalacak.
KİTAP HAZIRLANIYOR
Aydınlık’a konuşan Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, sergide tüm bilgilere yer verilemediğini ancak sergi için kitap biçiminde bir katalog hazırladıklarını belirtti. Kitabın sergiden daha geniş bir içeriğe sahip olacağını belirten Özkılınç, Cemal Nadir’in çizdiği Nâzım Hikmet karikatürlerinin de yer alacağını söyledi. Hazırladıkları her sergi için bir kitap hazırladıklarını söyleyen Özkılınç, sergi bittiğinde bile kalıcı bir arşiv haline gelen bu katalogları talep eden araştırmacılara gönderdiklerini belirtti. Güney Özkılınç, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, İBB Atatürk Kütüphanesi ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
AYDINLIK’TAKİ YAZISI, ATATÜRK’E YAZDIĞI MEKTUP…
Sergide Nâzım Hikmet’in annesi Celile ve babası Hikmet’in evlenmeden ve Nâzım doğmadan önceki Selânik yıllarına ait bilinmeyenlerine ilişkin haberlerin yanı sıra, Nazım’ın eski Türkçe olarak yayınlanmış eserleri ile yabancı dergi ve gazetelerde hakkında çıkan haberler yer alıyor. Nazım Hikmet'in 1 Ocak 1925'te Aydınlık dergisinde yayımlanan yazısı ve Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı mektup da sergileniyor.
Nazım Hikmet'in hiçbir kitapta yer almayan, sadece 29 Ocak 1925'te Aydınlıkçıların çıkardığı Orak Çekiç isimli dergide “Destancı Arkadaş” ismiyle yayımladığı “Gazetelerin Destanı” isimli şiiri de sergileniyor.
GAZETELERİN DESTANI
Aldı Nevhid:
Tevhidime dikkatle bakın:
Ben durmak isterim ağzına halkın
Sofaların sarığından bir gelir.
Bana derler Hacı Hafız molla Velid.
Hoca, muhtar, imam, çömez bana hepsi mürid.
Tevhid-i efkâra benim bir perdedir.
Ben nerdeysem irtica o yerdedir.
Aldı Tanin:
Bana derler Taninci Cahid
Bulamaz Osmanlı Bankası
Benden daha arslan mücahid.
Çok yakın dostumdur tramvay şirketi
Amelesinin kemiği benim, onundur eti.
Bana derler Cavid’in kardeşi Cahid
Düyun-ı umumiye uğrunda kan döken mücahid.
Aldı Cumhuriyet:
Karilerimin hepsi Efendi. Bey; Paşa
Fakat işçinin de dostu benim ben
Yaşa İş Bankası sen bin yaşa.
Aldı Vatan:
Selanik bankasıdır vatanım benim
Kaseme bal şurup katanım benim
Amerikan sermayesidir bugün
Boynuma sarılıp yatanım benim
Aldı Orak Çekiç:
Efendiler yorulmayın hiç,
İşçinin çiftçinin gözü açıldı
Etrafa ateşten bir nur saçıldı
Çıktı meydana Orak Çekiç.
Vurdukça sırtınızdaki altın dolu kambura
Döndürecek sizi bir yamalı kalbura
O ne bir bankaya ne bir patrona mülazımdır
Bizimdir Orak Çekiç bizimdir
Destancı Arkadaş
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.