Ne melon ne de fötr şapka:İşte Cemal Süreya’nın imzasının sırrı
Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden birisi olan Cemal Süreya’nın yaşamı merak ediliyor. Şair Metin Altıok, imzadaki çıkıntının fötr şapka olduğunu dile getirirken, Salâh Birsel ise çıkıntıyı melon şapkaya benzetiyor. Peki Cemal Süreya’nın imzasındaki çıkıntının sırrı ne?


Yaşamı en çok merak edilen şairlerden birisi olan Cemal Süreya’nın imzasının sırrı ortaya çıktı. Metin Altıok şiirinde fötr şapka olduğunu iddia ederken, Salah Birsel ise Cemal Süreya’nın imzasındaki çıkıntının melon şapka olduğunu yazmıştı. Oysa gerçek bambaşka. İşte Cemal Süreya’nın imzasındaki sır.
CEMAL SÜREYA'NIN İMZASINDAKİ SIR
Cemal Süreya’nın tıpkı Fransız Şair, Apollinaire gibi şiirlerinde çizimler yapar. Aslında Metin Altıok’un bazı şiirlerinde de vardır. Ancak Süreya’nın en bilinen semiyolojik şiiri Üç İstanbul şiiridir.
Cemal Süreya’nın semiyolojik şiiri Üç İstanbul:
Cemal Süreya'nın Üç İstanbul adlı semiyolojik şiiri
Süreya’nın Aydınlık’ta Paçal köşesinde Resim ve Şiir üzerine yazdığı bir köşe yazısı da vardır.
Cemal Süreya'nın Aydınlık'taki Paçal köşesi yazıları Kaynak Yayınları tarafından kitap haline getirildi
Resimle, göstergebilimle içli dışlı olan Cemal Süreya’nın imzasında da benzer bir ilişki vardır.
Metin Altıok’a göre Cemal Süreya’nın imzasındaki çıkıntı bir fötr şapkadır. Öyle ki Altıok Metin, bununla ilgili bir şiir de kaleme alır:
“Cemalin imzasındaki fötr
bazen başında da olurdu
yalnız biraz amatör
biraz da mahcup dururdu”
Usta Denemeci Salâh Birsel, ‘Si Bemol Kadın Şapkaları’ adlı denemesinde Cemal Süreya’nın imzasındaki çıkıntıyı melon şapkaya benzetir:
“Görmüş olanlar bilir, Cemal Süreya’nın imzasında koskoca bir melon şapka yükselir. Bu Cemal’in dünya bilgisini toptan kapatmak ve de şiirinin sultanlığını tek ve ölümsüz kılmak istediğinin işaretidir. Yalnız, bu şapka buraya biraz da Cemal’in Fransız ozanı Apollinaire’e olan sevgisine göz kırpmak için kondurulmuştur. Gerçi ünlü Fransız’ın kavun şapkalara yanıklığı yüzde yüz saptanamamıştır ama onu melon şapkayla gösteren resmi umursamayın günün yirmi dört saati başından kellepuşunu çıkarmadığı bir gerçektir.”
Oysa gerçek bambaşkadır. Cemal Süreya imzasıyla resim çizmiştir. Sunay Akın’ın anlattığına göre, Cemal Süreya’nın imzasındaki çıkıntı ne fötr ne de melon şapkadır. Aslında o çıkıntı bir burundur.
Cemal Süreya’nın imzasının sırrını Sunay Akın şöyle anlatıyor:
“Cemal Süreya’nın imzası hakkında pek çok yorum yapılmıştı. Salâh Birsel ‘Si Bemol Kadın Şapkaları’ adlı denemesinde Cemal Süreya’nın imzasından söz eder. Şair Metin Altıok da Cemal Süreya’nın imzasıyla ilgili bir şiir kaleme alır.
O imzada şapka falan yoktur. Şapka sanılan o çıkıntı ne midir? Cemal Süreya’nın imzasının sonunda kuyruklu yıldız gibi uzaklaşır imzadan ve A harfinin bir çengeli vardır. O çengeli tutup saat yönünde doksan derece çevirirsek ortaya imzaya nasıl bakmamız gerektiğini anlarız. Ortaya bir insan yüzü çıkar. Dudaklarında Cemal Süreya’nın hiç düşürmediği sigarası, şapka sanılan da burundur.
Cemal zaten yüz güzelliği demektir. İmzaya dikkat edin, kulak yoktur.
Ne garip, şair Cemal Süreya, Kulaksız Mezarlığı’nda yatmaktadır.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.