21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ne sirkeyle ne limonla! Meğer lezzetli turşu kurmanın sırrı zeytinyağındaymış...

Gelenesel lezzetlerimizden olan turşuyu kurarken, limon mu sirke mi sorusu arasında kalıyorduk. Meğer ne limona ne de sirkeye hiç gerek yokmuş. Bir çay bardağı zeytinyağı ile kurulan turşu, turşunun en lezzetli hali olarak biliniyor. İşte detaylar...

Ne sirkeyle ne limonla! Meğer lezzetli turşu kurmanın sırrı zeytinyağındaymış...

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan turşu, sofralarımıza yüzyıllardır eşlik eder. Lezzetli turşu kurmanın birçok farklı yöntemi olsa da, en meşhurları sirke ve limondur. Neşeli Günler filminde geçen,"Turşu sirkeyle mi, limonla mı kurulur?" sorusunu bir daha sormamanızı sağlayacak yöntemi sizin için derledik. Lezzetli bir turşu kurmak için ne sirkeye ne de limona ihtiyacınız var. Tek ihtiyacınız olan malzeme, bir çay bardağı zeytinyağı. Nasıl mı? İşte tarifi...

ZEYTİNYAĞLI TURŞU TARİFİ

Malzemeler

Ne sirkeyle ne limonla! Meğer lezzetli turşu kurmanın sırrı zeytinyağındaymış...

Yarım kilogram lahana
5 adet havuç
7-8 adet acur ve kornişon
1 orta boy karnabahar
2 baş sarımsak
1 su bardağı kaya tuzu
1 litre su
1 dolu yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber

Hazırlanışı

1. Lahana, havuç, acur ve karnabaharı turşuluk olacak şekilde doğrayın.
2. Turşuyu kuracağınız bidonun dibine soyulmuş birkaç sarımsak atın.
3. Bir litre su, limon tuzu, kaya tuzu ve karabiberi bir sürahide birleştirin. Bidona yerleştirdiğiniz turşuların üzerine bu suyu dökün. Aralara sarımsak serpiştirmeyi unutmayın.
4. Son olarak bir çay bardağı zeytinyağını bidonun üzerine dökerek bidonu sıkıca kapatın. Turşunuzu 4-5 gün karanlık bir odada beklettiğinizde hazır olacaktır.

Zeytinyağı, turşunuzun limon ve sirkeye ihtiyaç duymadan kolaylıkla fermente olmasını sağlayacak. Mide rahatsızlıkları, tiroid, tansiyon gibi rahatsızlıklara sahip hastalar zeytinyağlı turşuyu güvenle tüketebilir.

Turşu