Ne yapmalıyız: Uluslararası yayın
‘Güvenilir haber kaynağı olmayan insanlar, eninde sonunda özgür insan olmaları için gereken temelden yoksun kalırlar.’ Harold J Laski
‘Bir gazete toparlıyıcı bir örgütleyici olabilir mi?’ Lenin
‘Gazetelerin kamuoyunu yansıttığını söylemek aklıbaşında olan insanlara hakaret etmektir. Yatırımcıların, siyasi liderlerin, büyük mütahitlerin ve demiryolu yöneticilerinin malıdır. Sahtekârlık kanallarından, karanlık köşelerden aydınlığın ya da tarafsızlığın, işleri karalamak, çarpıtmak ve kandırmak olanlardan gerçeğin ortaya çıkmasını bekleyebilir miyiz? Kesinlikle bekleyemeyiz. Onun için gerekli olan hiç bir yolsuzluk izi olmayan, saldırılara dayanıklı, zorlu emek ve acılarla edindiği gerçekten ilham alıp, öğretmeyi kendine görev alanlarca çıkarılacak bir yayın organı.’ Karl Marx
Uluslararsı sermayenin dışında haberciliğin ilk modern örneği Non-Aligned News Agencies Pool (Bağımsızlar Haber Ajansları Havuzu) idi. Bu Yugoslavya’nın Tanjug’un desteği ile 1974 başlatılan Bağlantısız ülkelerin haber ajansları arasında yapılan paylaşımdı. Önce Afrika ve Güney Asya ülkeleri sonra Kuzey Afrika’dan Maghrep Arabe (Fas), TAP (Tunus), INA (Irak) ve IRNA (İran) gibi ülkeler de katıldı. Bu daha dengeli haberleşme çabası Birleşmiş Milletlere taşındı ve orada da tartışıldı. Tanjug yalnız ön ayak olmadı ayrıca gelişmekte olan Üçüncü Dünya ülkelerine malzeme ve teknisyen yardımında da bulundu. 1980 Tito’nun ölümüyle Yugoslav liderleri başka konulara odaklandılar ve aynı yıl Irak - İran savaşı patlak verdi ve bu dönemde daha çok karşılıklı propaganda için kullanıldı. Resmi olarak 1990 ortalarına kadar IRNA ve sonra 2005’e kadar Malezya’nın Bernama tarafından yöneltidi ve canlandırılması için çağrıda bulunuldu.
Bağlantısızlar ülkelerinin yeniden canladığını görüyoruz. 125 Ülkenin katıldığı 2012 Ağustos Tahran’daki toplantı bunun güzel bir göstergesi. Yeni bir dünya düzenine gidiliyor. Uluslararası dayanışmanın sağlanması ve bilgi alışverişi için tekrar yeni bağlantısız haber kuruluşlarına gereksinme var. Sanki BBC ve Amerikanın Sesi’ne göre bağımsız ve taze gösterilen Al Jazeere gibi İngilizce yayın yapan kuruluşların nasıl ilgi çektiğini izliyoruz. Şimdi de digital bir dergi çıkarmak üzereler. Russia Times gibi ulusal çizgideki haber ve yorum yapan yayınlar ve Kanada’dan Global Research gibi analiz yapan İngilizce siteler belli odaklardan bağımsız çalıştıklarından epey okuyucu buluyorlar ve birçok bakımdan denge unsuru oluyorlar. Burada önemli bir site olan ve bir Emperyalist yalanı ile uğraşan bir kurum gibi yıllardan beri İngilizce yayın yapan çok kimseyi bilgilendiren ve tehdit altında yayınını sürdüren Tallarmeniantales’den bahsetmeden geçmemek gerekli. Bu site birçok kişi tarafından destekleniyor benim gibi birçok okuru tarafından yollanan tarihi belgeleri de yayınlıyor.
Ülkemizde uzun yıllardan bu yana çıkan Turkish Daily News, daha yeni Today’s Zaman ve English Bianet gibi İngilizce yayın yapan kuruluşlar dünyaya Türkiye’yi çarpıtarak veriyorlar. Türkiye’de artık bağımsız yayını ilke edinen Ulusal Kanal gibi bir İngilizce yayına uluslararası dayanışma için gereksinim var. Bu önce sosyal paylaşım sitelerinde başlayabilir ve site, internet tv, tv olarak vs devam edebilir. Evet, bu hırslı bir öneri... Ama Türkiye Cumhuriyetini kuran temel ilkeleri tanıtan ve savunan bunun doğru haber ve yorumlarla dünya ile paylaşılması artık kaçınılmaz bir gereksinimdir. Aslında bağımsız ülkelerde bu devlet kurumları ile yapılır ama ülkemizin durumu belli. La Turquie Kemalist, Kemalist Türkiye, 1933 La Turquie Kemalist, Kemalist Türkiye, 1933- 1949 gibi Türkiye Cumhuriyeti’ni dünya’ya tanıtmak için o zamanın diplomasi dili Fransızca çıkan dergi gibi. Ulusal çıkarlarımızın dosta düşmana eksiksiz ve doğru anlatılması gerekli... Uluslararası alanda, Türkiye Cumhuriyeti ilk emperyalizme karşı savaş ile kurulan devlettir ve ilkesi Yurtta Barış Dünya’da barıştır. Şimdi uzun uzun anlatmaya gerek yok ancak Türkiye NATO’ya girerek tarafsızlığını ve gitgide bağımsızlığını yitirmiştir. Ülkemizdeki bu bağımsızlık ve barış için mücadale eden halkımızın en büyük destekçileri önce komşu ülkelerdeki aynı isteği sonra da tüm dünyada aynı isteği paylaşanlardır. Bunlarla haberleşmemiz ve dayanışmamız şarttır. Ülkemiz konum ve birikim olarak bu ülkelere çok bilgi ve tecrübe verebilir ve tabii ki alması da gereklidir. Bu ancak böyle uluslararası bağımsız bir basın kuruluşumuzla olur. Bu olmadan uluslararası toplantılar vs çok zor toparlanır ve ülkemizdeki gerçek durumu bilmiyenlerle nasıl iyi ilişki ve dayanışma kurulabilir ki. Ülkemizin Balkan Paktı, Sadabat Paktı ve Sovyet Türk İşbirliği gibi geçmişten gelen bir tecrübesi de var. Ayrıca yeni Osmanlı veya Pan Türk ve Pan İslamcı ağzı ile olmasa da insanlarımız tüm bu coğrafya hakkında bilgi ve tecrübeye sahiptir, hatta bu akımlarla mücadelesi de ayrı bir tecrübedir. Bir de çok önemli bir işçi ve sosyalist mücadele tarihi var. Hep söylenir biraz klişe ama ülkemiz Doğu ve Batı arasında bir köprüdür. Bunları özetlemem şundan; ülkemizde birçok insanın bilinçli bir şekilde iç ve dış siyaseti yakından takip etmesi ve ayrıca dünyanın birçok yerine dağılmış insanımızın birikimi böyle bir girişimde yardımcı olacaktır yeter ki bir öncülük edilsin. İngilizce olarak önemli kitapların yayınlanması da bu bakımdan faydalı olacaktır. Ermeni konusunda yayınlanan Hovhannes Katchaznouni’nin kitabı gibi.
Evet, bu zorlu günlerde içimize dönük kalmamamız gerekir Tüm dünyanın Emperyalizme karşı direnen halkları, uluslararası sermaye basını dışında bağımsız haberleşmek ve örgütlenmek zorundadır.