Hablemitoğlu davasında reddi hakim talebi
Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin davada, tahliye edilen sanıklardan Nuri Gökhan Bozkır'ın yurt dışına kaçmasının ardından Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın mahkeme heyetinin dosyadan çekilmesini talep etti. Talep reddedilirken duruşma da ertelendi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile emekli albay Levent Göktaş'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz yargılanan Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu, Aydın Köstem, Fikret Emek ve Mehmet Narin ile taraf avukatları katıldı. Başka suçtan tutuklu olan Enver Altaylı, cezaevinden SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlanırken önceki celse tahliye edilen sanıklardan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’ın ise yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti.
'BAŞKAN VE ÜYE DURUŞMADA YOK’
Mahkemeye gelen belgelerin okunmasının ardından Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın söz alarak bazı beyanlarda bulundu. Davanın Türk siyasi tarihinin en önemli davalarından birisi olduğunu belirten Barkın şunları söyledi:
"Yargılamaya başlayan heyetin başkanı ve bir üyesi şu anda burada yok. Bu cinayete ilişkin ilk defa karşımıza bir iddianame çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ukrayna'dan Nuri Gökhan Bozkır'ın iadesini istedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bozkır'ın Türkiye'ye getirildiğini ifade etti. Şubat 2022'de bir gözaltı süreci oldu. Sayın mahkemeniz ilk celse sanık ifadelerini aldı. İkinci celse tanık beyanları alındı. Henüz dosyada Halil Şıvgın ve başka bazı kişilerin ifadesi alınmadı. Biz size 'nasıl sanıkları tahliye edersiniz?' diyemeyiz. Ama 58 numaralı ara kararınız var. Bu kararda cinayet olayında tetiği çeken failin Tarkan Mumcuoğlu olmayabileceği belirtilerek tahliye kararı verildi. Buna bağlı olarak diğer sanıklar hakkında da tahliye kararı verildi. Bu bir tahliye kararı değil beraat kararıdır. Bunun adı ihsas-ı reydir ve bunu yapan heyetin bu yargılamayı sürdürmesi beklenemez."
HEYETİN DAVADAN ÇEKİLMESİ TALEBİ
Mahkeme heyetinin reddine ilişkin taleplerde bulunan Barkın şu ifadeleri kullandı:
"Çeşitli gerekçelerle Türkiye'ye işkence ile geldiğini iddia eden kişinin tahliyesine karar verdiniz. Nuri Gökhan Bozkır'ın başka mahkemede tutukluluğuna karar verilince Bozkır'ın adli kontrol hükümlerine uymadığını fark ettiniz. Hızla 6 Temmuz'da heyetiniz Bozkır hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkemenin kendisi dosyadan çekilmesi gerekir ancak biz de heyetin davadan çekilmesini talep ediyoruz."
MAHKEMENİN ARA KARARI
Bazı sanık avukatları da mahkeme heyetinin davadan çekilmesi yönündeki talebin reddine karar verilmesini istedi. Beyanların ardından mahkeme heyeti, Avukat Ersan Barkın'ın talebine ilişkin ara karar kurdu. Buna göre, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirtilen "hakimin reddi veya çekinmesi" koşullarının bulunmaması nedeniyle reddi hakim talebinin reddine, talebe ilişkin kesin kararın verilmesi için dosyanın üst mahkemeye gönderilmesine hükmedilerek incelemenin tamamlanması için dava ertelendi.
‘APAR TOPAR İZNE ÇIKTILAR’
Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, duruşmanın ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Hablemitoğlu, mahkeme başkanının ve üye hakimlerden birinin izne ayrılmasına ilişkin, "İlk iki duruşmada görev yapan mahkeme heyeti başkanının ve kıdemli bir üyesinin her nedense apar topar (burası önemli! anlayan anlar) izine çıktıklarını öğrendik. İyi tatiller dileriz." değerlendirmesini yaptı. Hablemitoğlu ayrıca mahkeme heyetinin reddini talep ettiklerini, duruşmanın ise belirsiz bir güne ertelendiğini belirtti.
İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Fetullah Gülen, Mustafa Özcan, Aydın Köstem ve Enver Altaylı, Hablemitoğlu'nu tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle suçlanmıştı. Diğer sanıklardan emekli Albay Levent Göktaş, emekli yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli binbaşı Fikret Emek'in Hablemitoğlu'nu "tasarlayarak öldürdükleri"ne iddianamede yer verilmişti. Söz konusu isimlerin "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, ayrıca Göktaş'ın "örgüt kuruculuğu"ndan 8 yıla, Mumcuoğlu ve Emek'in ise "suç örgütüne üyelik"ten 4 yıla kadar daha cezalandırılmaları istendi. Eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak'ın da "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapsi istenirken, Bozkır'ın "suç örgütüne üyelik"ten 4 yıla kadar daha cezalandırılması talep edilmişti. Mehmet Narin hakkında da "suç örgütüne üye olmak"tan 4 yıla kadar hapis cezası istenilmişti.