NESAM 2021 raporu yayınlandı: 23 ülkede Türklere yönelik 316 saldırı tespit edildi
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türk vatandaşları hedef alan saldırıların raporunu yayınladı. Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört farklı dilde yayınlanan rapora göre saldırıların çoğunluğunu Müslüman karşıtı ırkçılık oluşturdu.
Raporda PKK/PYD/YPG eksenli saldırılar da yer aldı. 2018 yılından bu yana Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yayınlanan yurt dışındaki Türkleri hedef alan saldırılar raporunun yenisi geçen hafta içinde yayınlandı. “Yurt Dışındaki Türk Vatandaşlarını Hedef Alan Saldırılar” başlığı altında paylaşılan rapora göre saldırılardaki en yüksek payı Müslüman karşıtlığı ve ırkçılık oluşturdu. Aşırı sağcı terörün bu kapsamda en ciddi terör tehditlerinden biri halini aldığının vurgulandığı rapora göre saldırı türünde en çok uygulanan yöntem ise nefret söylemi/tehdit oldu. 172 vakanın 42’sinde doğrudan Türk ifadesinin kullanıldığının bildirildiği YTB raporunda bu kapsamda Türk toplumunu ve Müslümanları rencide eden medya ve sosyal medya içerikleri ve nefret içerikli mesajlar örnek gösterildi. Bu kapsamda gerçekleşen çarpıcı bir örnek olarak Almanya’da devriye gezen bir polis ekibinin bir dış temsilciliğin kapısına gece saat 4’te domuz kafası bırakılması gösterildi.
‘NEFRET SÖYLEMLERİ SUÇ OLARAK KAYDEDİLMİYOR’
Raporlanan saldırılar doğrultusunda 2021 yılında önceki yıla göre düşüş görülüyor. 2020 yılında 389 saldırı yapıldığı tespit edilirken 2021 yılında kayıt altına alınan saldırı sayısı 316. 23 farklı ülkede Türk vatandaşlarını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen saldırıların 132’si Almanya’da gerçekleşti. Almanya’nın ardından en çok vakanın görüldüğü ülke saldırı ile Hollanda olurken üçüncü sırada 38 saldırı ile Fransa yer aldı. Öte yandan raporda, “Müslüman Karşıtı Irkçı Saldırıların” birçok ülkede başlıca saldırı türü olmasına rağmen ilgili saldırı istatistiklerinin resmî veya sivil makamlarca yeterince tutulmaması da eleştirildi. Belçika ve Hollanda gibi bazı ülkelerin polis kayıtlarında Müslüman Karşıtı Irkçılığın suç kategorisi olarak yer almadığı da belirtildi. Bu doğrultuda çok daha kapsamlı verilerin üretilmesi ihtiyacına dikkat çekilen raporda, bu şekilde daha büyük bir resmin ortaya konması ve bu alanda uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı.
PKK SALDIRILARINDA ARTIŞ VAR
Raporda terör örgütü PKK/PYD/YPG endeksli saldırılar da yer aldı. 2020 yılında 14 saldırı tespit edilirken bu rakam geçen yıl iki katından fazla arttı. 33 saldırının tespit edildiği kategoriye yönelik raporda, olayların Avrupa’da ciddi bir asayiş sorununa yol açacak şekilde arttığına dikkat çekildi. Önceki yıl dört ülkede saldırı kayıt altına alınırken geçen yıl PKK terör örgütünün saldırı düzenlediği ülke sayısı sekiz oldu. En çok olayın görüldüğü ülke on eylem ile Fransa olurken, ikinci sırada dokuz olay ile Almanya, üçüncü sırada da sekiz olay ile İsviçre yer aldı. Özellikle Fransa’daki vakaların tamamının 23 Mart 2021’de Paris, Marsilya ve Draguignan’da düzenlenen operasyonların ardından meydana gelmesine ise raporda vurgulandı. 13 kişinin gözaltına alındığı operasyonların ardından gözaltına alınan kişilerin yedisi “terörün finansmanı” ve “terörist bir yapıyla bağlantılı organize gasp” suçlarından dolayı tutuklanmıştı. Terör örgütü yandaşlarının artan saldırıları ise medyada Fransa makamlarına gözdağı verme amacıyla saldırılarını artırdığı şeklinde yankı buldu.
Raporda ayrıca Ermeni ırkçılar tarafından yurt dışındaki Türkleri hedef alan saldırılara da yer verildi. Almanya, Fransa, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde birer olayın tespit edildi. Saldırıların birinde bir grup, Fransa’da yaşayan Türk ailenin evini bastı. 40 kişiden oluşan grup girdiği evde dört aile mensubunu yaraladı.
AŞIRI SAĞCI SALDIRILAR 5 YILDA YÜZDE 250 ARTTI
YTB’nin listelediği olaylara kurumun Nefret Suçları ve Ayrımcılıkla Mücadele Portalı “NESAM” üzerinden ulaşmak mümkün. Tutulan istatistiklerin yanı sıra vatandaşlara yurt dışında yaşadıkları vakaları bildirme imkânının da sunulduğu portalda pek çok ülkenin bu alandaki hukuki bilgilerine de yer veriliyor. Özellikle aşırı sağcı ve ırkçı tutumların popülist söylemlerle beraber tırmanışa geçtiğini kaydeden YTB Başkanı Abdullah Eren, aşırı sağcı saldırıların son 5 yıl içerisinde yüzde 250 arttığına dikkat çekti. Vatandaşların bu sebeple yaşadıkları ülkelerdeki haklarını iyi bilmelerini gerektiğini belirten Eren, yurt dışında yaşayan Türklerden sorumlu kurum olarak YTB’nin her daim vatandaşların yanında olduğunu şu sözlerle belirtti: “Bizim kurum olarak bir şiarımız var: Nerede bir vatandaşımız varsa biz oradayız! Dolayısıyla ırkçı ve ayrımcı saldırılara karşı da vatandaşlarımız asla yalnız değil. Maalesef geçmişte Solingen, Mölln, NSU ve son olarak Hanau’da vahşi örneklerini gördüğümüz bu saldırılar son bulmuyor! Biz vatandaşlarımıza bu saldırılara karşı gerektiğinde hem psikolojik hem de hukuki destek sunuyoruz. Diasporadaki gençlerimize insan hakları ve savunuculuk gibi eğitimler sağlıyoruz. Avrupa’da hukukçularımızla buluşuyor, eğitim programları yapıyor, hukukçu ağları geliştiriyoruz. Farkındalık kampanyaları ve çalışmaları yapıyoruz. Yerinde ziyaretler gerçekleştirip desteklerimizi sunuyoruz.” Bu kapsamda geçen dönem nesam.ytb.gov.tr sitesini açtıklarını hatırlatan Eren, Avrupa açısından ırkçılığın, yabancı ve İslam karşıtlığının artık bir güvenlik meselesi olduğunu da dile getirdi.