Nevşehir'de ne yenir, ne içilir? Nevşehir'in en meşhur yemekleri...
Nevşehir tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa da sahiptir. Kendine has yemek kültürüne sahip birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin yemeklerini kendi damak zevkine uygun olarak birleştirmeyi ve günümüze taşımayı başarmıştır. İşte Nevşehir'in en meşhur yemekleri...
Nevşehir tarihi ve turistik yerleriyle ülkemizin en önemli şehirlerinden birisi.Nevşehir mutfağı İç Anadolu mutfağını yansıtan eşsiz bir mutfak. Özellikle etli yemekler, tahıl ürünleri ve hamur işleri ön planda yer alıyor. Sizlere Nevşehir ünlü yemekleri arasından bazılarını sayalım; testi kebabı, Nevşehir tavası, tandır fasülyesi, ayva dolması, Nevşehir mantısı, düğü çorbası, sütlü çorba, gendirme yemeği, nohutlu yahni, dolaz, kayısı yahnisi, zerde pilavı, soğanlama, aside, zerde tatlısı…
NEVŞEHİR'DE NE YENİR, NE İÇİLİR? NEVŞEHİR'İN EN MEŞHUR YEMEKLERİ...
NEVŞEHİR'İN HANGİ YEMEĞİ MEŞHUR?
Ürgüp'ün meşhur yemekleri arasında kayısı dolması, sütlü çorba, çömlek fasulyesi, nohutlu yahni, testi kebabı, düğü çorbası, dolaz ve gendirme yer almaktadır. İşte Nevşehir'in en meşhur 10 yöresel yemeği...
1- TESTİ KEBABI
Doğranmış etlerin, domates, sarımsak, karabiber ve sivri biber ile harmanlanarak testinin içerisine yerleştirilmesi, içine tereyağı dökülmesi ve ağzının hamur ile kapatılması aşamalarıyla hazırlanan bir lezzet olan testi kebabı, 2 saat boyunca piştikten sonra kırılarak servis edilmektedir.
2- SOĞANLAMA
Yayvan bir tencerede yağ ile kavrulan soğanlara yeşilbiber ve domates ilave edilmektedir. Daha sonra karışıma sıcak su ve tuz ilave edilerek pişmeye bırakılmaktadır. Soğanlar yumuşadıktan sonra üzerine yumurta kırılan ve bir müddet daha pişirilen bu lezzet, hemen tüketilmelidir.
3- SÜTLÜ ÇORBA
4- AYVA DOLMASI
Ayvalar oyulduktan sonra düğü ve kıyma karışımı ile doldurularak hazırlanan Ayva Dolması, şehrin genel lezzetleri arasında yer almaktadır.
5- KÜFTÜR
6- KURU KAYMAK
7) NOHUTLU YAHNİ
8) SIZGIT
9- DOLAZ
10 - NEVŞEHİR TAVASI
Bir tavaya sivribiber, kuşbaşı et, domates ve sarımsak dizilmektedir. En üst kata ise ince doğranmış kuyruk yağı ve tuz ilave edilmektedir. Odun ateşinde pişirilen bu yemeğin pişme süresi yaklaşık olarak 2 saattir.