Nijerya savunma işbirliğinde kararlı
Nijerya’nın Moskova Büyükelçisi Shehu, Rusya’yla 2021’de imzaladıkları savunma işbirliği anlaşmasının uygulanmasını, dışişleri ve savunma bakanları düzeyinde takip ettiklerini söyledi. Shehu, ‘Rusya’nın doğalgazı rubleyle satma hakkına kimse karışamaz’ dedi.
Nijerya’nın Moskova Büyükelçisi Abdullahi Shehu, Rusya’yla Ağustos 2021 tarihinde imzalanan askeri-teknik işbirliği anlaşmasını yürürlüğe koymakta kararlı olduklarını söyledi. Rusya’nın resmi devlet ajansı Ria Novosti’ye konuşan Shehu, Ukrayna krizine ve Nijerya-Rusya ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
SAVUNMA ANLAŞMASI EN KISA SÜREDE DEVREDE
Nijerya’nın Rusya Büyükelçisi Abdullahi Shehu, Nijerya ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın yürürlüğe konulması için çalışmaların üst düzeyde sürdüğünü söyledi. Geçen yılın Ağustos ayında Rusya ve Nijerya askeri teçhizat tedariği ve birliklerin eğitimi için yasal bir çerçeve sağlayan bir askeri işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın çok öncesinde Wagner’in bölgede selefi terör örgütlerine karşı Nijerya ordusunu desteklemesiyle fiili olarak başlayan işbirliği bu anlaşma ile çok daha ileri bir noktaya taşınarak Rusya ve Nijerya arasındaki bir dönüm noktası oldu.
Büyükelçi Shehu anlaşmanın uygulanmasına dair geçtiğimiz yıl sonunda bir komisyon oluşturulmaya çalışıldığını ancak giderek tırmanan Ukrayna krizi sebebiyle faaliyetleri ertelemek zorunda kaldıklarını belirtti. Çalışmaların sürdüğünü ve görüşmeler için yeniden uygun zamanı belirlemeye çalıştıklarını söyledi. En kısa sürede anlaşmanın nasıl uygulanacağına dair kararların alınıp anlaşmanın uygulanacağını da ekledi.
‘RUBLEYLE TİCARET RUSYA’NIN HAKKIDIR’
Büyükelçi Shehu Rusya’nın Avrupa ülkelerine satışlarda kendi para birimi olan rubleyi kullanmasının kendi kararı olduğunu ve kimsenin bu konuda söz hakkı olmadığını söyledi. Rusya ile Nijerya arasında ruble ile ticaretin nasıl gerçekleşebileceğinden emin olmamakla birlikte korona salgını sürecinde ticaret miktarının 2 katına çıktığını ve iş birliğinin daha da arttırılması gerektiğini söyledi.
Aynı zamanda SSCB’nin Nijerya’ya yeraltı kaynaklarını kullanması ve çıkarması için zamanında büyük destekleri olduğunu ve o günlerde olduğu gibi bugün de Rusya’nın Nijerya için her anlamda çok önemli bir partner olduğunu da belirtti.
Nijerya’nın Rus petrolüne alternatif olarak görülmesi durumunda ayrım yapmadan herkese satış yapabileceklerini aktaran Büyükelçi Shehu, Rusya’nın şu anda petrol satışı yapan hiçbir ülkeyle arasında bir sorun olmadığına da ekledi.
‘AFRİKA’NIN ÖZ ÜRETİM GÜCÜNE GÜVENİYORUZ’
Büyükelçi Shehu Afrika ülkelerinin tarım konusunda kendi öz üretim gücüne güvendikleri vurgusunda bulundu. Tahıl ürünlerinde Afrika ülkelerinin Rusya ve Ukrayna’dan sadece yüzde 35 oranında bir ithalat marjı olduğunu aktaran Büyükelçi Shehu, iki ülke arasında yaşananların Afrika’da bir kıtlık çıkarmayacağını, olumsuz etkilerin Afrika’nın kendi üretim gücüyle aşılabileceğini söyledi.
NİJERYA, AFRİKA’DA YÜKSELEN EĞİLİMİ YANSITIYOR
Afrika’nın en yüksek nüfusa sahip ve dünyanın ise en büyük ülkelerinden biri olan Nijerya’da 200 milyondan fazla insan yaşıyor. Yakın zamanda 7 bin Boko Haram militanının teslim olmasıyla gündeme gelen ülke, teröre karşı mücadelesinde önemli mesafeler kat etmeye başladı. Afrika’da güvenlik ve istikrarın sağlanması sürecinin başını çeken ülkelerden biri olan Nijerya, ihtiyacı olan silahı Rusya’dan alarak da önemli bir model teşkil ediyor.
Afrika ülkelerinin, Birleşmiş Milletler’de Rusya’ya karşı yapılan oylamada büyük oranda çekimser kalması veya oylamaya katılmaması dikkat çekmişti. Şu anda 21 Afrika ülkesi, Rusya’dan silah ithalatı yapmayı sürdürüyor. Yalnızca 2020’de Rusya ile Afrika ülkeleri arasında yapılan silah anlaşmaları 1,5 milyar dolar değerinde ve helikopter, tanksavar, savaş uçağı, karadan havaya füze sistemleri ve tank olmak üzere önemli silah sistemlerini kapsıyor.
Mali’de devrimle kurulan halkçı yönetim de Rusya’yla yaptığı savunma işbirliği anlaşmasının ülkenin geleceği için önemli olduğunu her fırsatta vurguluyor.