O böcek ülkeye girerse 7 milyon turunçgil çöp olur
Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turunçgillerde görülen 'yeşillenme' hastalığının Türkiye’ye girişinin ve hastalığın yerinde yayılmasının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin konuşulduğu 'Turunçgil Yeşillenme Hastalığı' toplantısı düzenledi.
Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, Türkiye turunçgil üretiminin yüzde 11’ini Antalya’nın gerçekleştirdiğini bildirdi. Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Karaca, “Turunçgillerde yeşillenme hastalığı, ülkemizde yok, bunu taşıyan etmenler de yok ama kapımızda bir hastalık.” dedi. Karaca, Türkiye’de 7 milyon ton üretimi olan turunçgilin yeşillenme hastalığından mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.
TURUNÇGİL MASASI KURULMALI
ATAK İcra Kurulu Üyesi Ümit Mirza Çavuşoğlu da KKTC’den turunçgil ithalinin devam edebileceğini ancak hastalığa karşı hem yerinde hem de ülke sınırlarına girişte ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Panik olmayalım, etkin önlem alalım” dedi. Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya ise vektör böceğin ülkeye girmesi halinde 7 milyon turunçgil üretiminin çöp olacağını söylerken, “KKTC’de iç karantina önlemleri hızlı şekilde alınması gerekiyor. Mevcut popülasyon eradike edilebilir. İthal edilen ürünler serbest bölgelerde gözetim altına alınmalı. Ülkemize hastalığın gelmesi durumunda karantinayla karşı karşıya kalırız.” dedi.
Özkaya, tüm paydaşların temsil edildiği turunçgil masası kurulmasını da önerdi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fitopatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Basım, İklim değişikliğine karşı yeterli önlem alınmadığını, bitki hastalıklarının arttığını ve artacağını ifade etti.
ÖNLEMLER ALINDI
Antalya Zirai Karantina Müdürlüğü Ekrem Çetin, “Gelen ürünlerin analizi titizlikle yapılıyor. Ürün uygun bulunursa içeri alınıyor. Mısır’dan narenciye ve enginar ithalatı zaten kapanmış durumda” dedi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan da hastalığın ülkemizde görülmediğini, gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.