Ödüllü Japon Yazar Rie Kudan'ın CHATGPT itirafı tartışmalara yol açtı
Japon Yazar Rie Kudan, The Tokyo Tower of Sympathy adlı romanıyla Japonya'nın prestijli ödüllerinden Akutagava Ödülü'nü kazandı. Kudan, ödülün ardından yaptığı açıklamada, romanı yazarken yapay zekâyı kullandığını itiraf etti. Bu itirafla birlikte edebiyat dünyasındaki yapay zekâ tartışması hızlandı
Her alanda olduğu gibi edebiyatta da dijitalleşme ve yapay zekâ tartışma konusu olmaya devam ediyor. Özellikle yapay zekâyla oluşturulan eserlerin sanat olup olmadığı konusunda bir fikir birliğine varılabilmiş değil. Ancak pek çok yazar ve çevirmen, yapay zekâ kullandığını açıklamaya başladı. Bu durum, kültür ve sanat dünyasını ikiye böldü. Kimileri yetenek nerede kaldı? sorusunu sorarken, kimileri de yapay zekânın yaratıcılığa katkı sunduğunu ve bir araç olduğunu dile getirdi.
JAPON YAZAR KUDAN'DAN YAPAY ZEKÂ İTİRAFI
Japonya'nın prestijli edebiyat ödüllerinden olan Akutagava Ödülü'nü kazanan Rie Kudan romanının bir kısmını ChatGPT'yle yazdığını söyledi.
Jüri tarafından 'kusursuz' bulunan esere ödül verilmesi sosyal medyada tartışmalara yol açtı.
ROMANIN YÜZDE 5'İNİ CHATGPT YAZMIŞ
Japon Yazar Rie Kudan The Tokyo Tower of Sympathy (Tokyo Sempati Kulesi) adlı romanıyla Japonya'nın prestijli edebiyat ödüllerinden Akutagava Ödülü'nü kazandı. Kudan, ödülü aldıktan sonra yaptığı açıklamada romanında yapay zekâdan yardım aldığını hatta yüzde 5'inin yapay zekânın kurduğu cümlelerle kelimesi kelimesine aynı olduğunu söyledi. Kudan, "Bu kitabı yazarken ChatGPT gibi üretken yapay zekadan aktif olarak yararlandım. Kitabın yaklaşık yüzde beşinin yapay zeka tarafından oluşturulan cümlelerden aynen alıntılandığını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. Japon Yazar ayrıca CHATGPT'yi sık sık kullandığını da dile getirdi.
JÜRİ KUSURSUZ OLARAK NİTELENDİRDİ
33 yaşındaki Japon Yazarın romanı rehabilitasyon merkezi inşa eden Sara Makina adlı bir mimar ile genç Takuto'nun yaşantısını konu ediniyor. Fütüristik bir zamanda Tokyo'da geçen roman jüri tarafından kusursuz olarak nitelendirildi. Jüri Üyesi Shuichi Yoshida, "Bu son derece eğlenceli ve ilginç bir çalışma, nasıl değerlendirileceği konusunda tartışmalara yol açıyor" ifadelerini kullandı.
Ödülle ilgili organizasyonu yürüten Japon Edebiyatını Destekleme Derneği, Fransız haber ajansı AFP'nin yorum talebini reddettiği öğrenildi.