Öğretmenler eylemde: ÖMK'ya karşı hedef 100 bin dilekçe
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü-Sen), meslektaşlarına Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Kariyer Basamakları Sınavı’na yönelik eleştirilerini, CİMER üzerinden ilgililere ulaştırmaları için çağrı yaptı.
Sendika, 18-24 Ekim arasında bir hafta sürecek CİMER dilekçe etkinliği düzenlediğini duyurdu. Tüm eğitim çalışanlarını ve kamu eğitim sendikalarını ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavı’na karşı ortak duruş sergilemeye davet etti.
'SESSİZ KALAMAYIZ'
Sendikanın duyurusunda şu ifadeler yer aldı:
“Özlük haklarımızın güvencesi olan, liyakat ilkesinin gözetildiği, mesleğimize hakkını veren bir meslek yasasının gerekliliğinin farkındayız. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tüm paydaşların ortak sesi olamaması, taleplerimize yanıt vermemiş olmasına karşı sessiz kalamayız... Ne kadar çok dilekçe ile katılım olursa konuya o denli dikkat çekileceği gerçeğini göz ardı etmeyelim. Resmi verilere göre 2021-2022 eğitim öğretim yılında 1 milyon 171 bin 891 öğretmenin görev yaptığını biliyoruz. Hedefimiz en az 100 bin dilekçenin yetkililere ulaştırılmasıdır.”
NE OLDU?
Şubat ayında yasalaşan kanunla öğretmenlik kariyer basamakları belirleniyor. Buna göre, aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek. Öğretmenlerin bir kısmı, kanunun öğretmenlerin ve eğitim kamuoyunun beklenti ve taleplerine cevap vermediğini belirtiyor. Kanunun, kariyer düzenlenmesinden ibaret olduğuna dile getiren öğretmenler, meslekî saygınlık ve gelişimleri açısından da kazanım olmadığı görüşünde.
ÖĞRENCİSİ İÇİN 5 KİLOMETRE YOL KATEDİYOR
Van'ın Gevaş ilçesinin Daldere Mahallesi'ne bağlı Kardeşler mezrasında görev yapan öğretmen Cihan Yakut, daha önce görev yaptığı mezrada yaşayan 6 yaşındaki Zilan Patır'a okuma yazma öğretebilmek için hafta sonları 5 kilometre yol katediyor.
Yakut, bu yıl 4 öğrencisi bulunan Kardeşler mezrasındaki ilkokulda görevlendirildi. İlçeye 80 kilometre mesafedeki Kardeşler mezrasında kalan ve öğrencilerine en iyi eğitimi verebilmek için çaba gösteren fedakar öğretmen, önceki görev yerinde okula gidemeyen 6 yaşındaki Zilan Patır'ı unutmadı. Mezradaki tek öğrencinin eğitimden geri kalmasına gönlü el vermeyen Yakut, gönüllü olarak her hafta sonu yaklaşık 5 kilometre yürüyerek Zilan'ın bulunduğu mezraya geliyor, minik öğrencisine evlerinde özel eğitim veriyor. Araç olmadığı için iki mezra arasını yürümek zorunda kalan, bu nedenle dağ yollarını kullanarak mesafeyi kısaltan Yakut, görevli olduğu okulun temizlik ve bakım işlerini de kendisi yapıyor.
GÖZYAŞLARINA DAYANAMADI
Yakut, şöyle konuştu: "Öğrencilerden yalnızca Zilan Patır kaldı köyde. Benden sonra oraya öğretmen ataması olmadı. Eşyalarımı almak için oraya gittiğimde Zilan bana sarıldı, ağladı ve duygusal anlar yaşadık. Onun o haline dayanamadım ve her hafta sonu ona ders vermek için gideceğimi söyledim. İki mahalle arasında kara yoluyla 10 kilometreye yakın mesafe var ancak bu mesafe dağ yolu ile çok kısalıyor. Ben de her hafta sonu birçok riski göze alarak, Zilan için Doruklu mezrasına kadar yürüyorum. Söz verdim ve sözümü de tutuyorum. İnşallah kar yağana kadar da gideceğim. Eğitim, bir toplumun en önemli temel taşı. Bunu çocuklara aşılamak için elimden geleni yapıyorum. Okulla ilgili sıkıntılarda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz elinden geldiğince destek veriyor ancak hem Zilan'ın durumu hem de mahallenin şebeke sorunu için bir çözüm bulunması gerekiyor."
Zilan Patır da öğretmenini çok sevdiğini ifade etti.
SINAV KILAVUZU YAYIMLANDI
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 19 Kasım'da yapılacak Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı Uygulama Kılavuzu yayımlandı. Buna göre, adaylar sınava, görev yaptıkları ilde bulunan sınav merkezlerinde girecek. Kendilerinin veya birinci derece yakınlarından birinin tedavisi uzun süren hastalığının olması nedeniyle görev yaptıkları il dışında bulunan adaylar, bu durumu sağlık raporuyla belgelendirmeleri ve 21 Ekim'e kadar başvurmaları halinde sınava gireceği il değişikliği talebinde bulunabilecek. Hak kazanan adaylar, 1 Kasım 2022'de http://www.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak. Sınav giriş belgesi, 14 Kasım 2022'de aynı adresten yayımlanacak. Sınav, 19 Kasım 2022'de saat 10.00'da merkezi sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde yapılacak. Sınavda 5'er seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 150 dakika olacak.
Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar doğru cevap sayısını etkilemeyecek. 70 ve üzeri puan alanların başarılı sayılacağı sınavda, her soru eşit puan ağırlığına sahip olacak. Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022'den itibaren ilan edilecek.