Oğuz Tansel Kütüphanesi törenle açıldı
Bilkent Üniversitesi’nde Oğuz Tansel Araştırma Kütüphanesi Açılış Töreni yapıldı. Törende konuşan Tansel'in kızı Prof. Dr. Aysıt Tansel, geleceğe ve genç kuşaklara güven duygusu yaşadığını belirtti
Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Araştırma Kütüphanesi'nin açılışı, 1 Aralık'ta düzenlenen törenle yapıldı. Bilkent Üniversitesi FA Binası'nda yapılan açılış töreninde “2021 Oğuz Tansel Halk Bilimi Ödülü” ile “Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Ödülleri” sahiplerini buldu. Bilkent Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nin dinletisi ile başlayan törende, Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Merkezi (OTTEM) Müdürü Mehmet Kalpaklı'nın Oğuz Tansel ve OTTEM hakkında yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kürşat Aydoğan, OTTEM’in oluşturulma sürecini anlattı.
GELECEĞE VE GENÇLERE GÜVEN
Oğuz Tansel’in kızı Prof. Dr. Aysıt Tansel, konuşmasında Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Merkezi’nin açılışı üstüne yaşadığı duyguları söyle anlattı: “Yaşadığım duygu tek sözcükle 'geleceğe güven' duygusudur. Oğuz Tansel’in Bilkent Üniversitesi gibi güzide bir kurumda, aydınlık düşünceli genç insanlar arasında, çok önem verdiği özgürlük ortamında yaşamını sürdürecek olması benim için çok önemli. Babam Oğuz Tansel’in edebiyat ürünü olarak bizlere bıraktıklarının, O’nu ve bizleri yetiştiren toplumumuza mal olması beni mutlu ediyor. Oğuz Tansel şiirleri, masalları ve halkbilim çalışmalarıyla anılacak. Aydın genç kuşakların, öğrenim gördüğü, yetiştiği, Bilkent gibi seçkin bir üniversitemizde, Oğuz Tansel adının yaşatılması O’nu da çok mutlu ederdi. Vurgulamak isterim, yaşadığım duygu tek sözcükle 'geleceğe ve genç kuşaklara güven' duygusudur.”
Prof. Dr. Kürşat Aydoğan, Prof. Dr. Aysıt Tansel, Tümay Öztürk Altaş ve Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı
'KENDİSİNİ DÜNYADAN SORUMLU HİSSEDERDİ'
Prof. Dr. Aysit Tansel konuşmasında babası Oğuz Tansel’i akla ve bilime inanması, usta bir satranç oyuncusu olması, sorumluluk bilincinin çok gelişmiş olması, kendisini dünyadan sorumlu hissetmesi, sürekli okuması, yaşama çok bağlı, ümit dolu bir insan olması, tutarlı bir insan olması, doğaya düşkünlügü ve korumacı olması, bundan yetmiş yıl önce yazdığı doğa üstüne şiirlerinde doğayı bir insan gibi düşünmesi gibi özellikleri ile andı. Tansel, konuşmasını Oğuz Tansel’in “Mutluluk Peşinde” adlı kitabından “Selam” şiirini okuyarak bitirdi. Tansel'in konuşmasının ardından Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Direktörü Vekili ve Değerlendirme Komitesi Başkanı Yasemin Afacan’ın konuşması ile ödül törenine geçildi.
ŞİİR ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI AÇILDI
Oğuz Tansel adına verilen 2021 Halk Bilim Ödülü, "Türk Kültüründe Alkışlar ve Kargışlar (Dualar ve Beddualar)” adlı kitabıyla ödülü kazanan Ahmet Keskin'e verildi. Başvuruları değerlendirmede görev alan seçici kurul üyeleri; Işıl Altun, İlhan Gülek, Cenk Güray, Metin Kalpaklı, Metin Karadağ ve Metin Turan oldu. Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından her yıl verilecek “Kalbiye Tansel ve Çiğdem Barçan Tansel Tez Ödülleri” de geçtiğimiz yıllarda yazdıkları Yüksek Lisans ve Doktora tezleriyle ödülü kazanan Süleyman Serdengeçti, Barış Alpertan, Joseph Aversano ve Kaan Kurt'a takdim edildi. Seçici kurul ise Enstitü direktör yardımcısı Yasemin Afacan, Ülkü Gürler, Ece Göztepe ve Mehmet Kalpaklı'dan oluştu. Törende 2022 yılında şiir alanında verilecek olan Oğuz Tansel Yazın Ödülü'nün de başvurularının açıldığı duyuruldu. Cenk Güray'ın divan sazı ile verdiği halk müziği dinletisi ile sona eren program, Bilkent Üniversitesi'nin Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.
OĞUZ TANSEL KİMDİR?
1915 doğumlu edebiyatçı, şair ve halkbilimci Oğuz Tansel, İstanbul’da Davutpaşa Ortaokulu ve Pertevniyal Lisesi’ni bitirdikten sonra yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Birçok ildeki okullarda öğretmen ve yönetici olarak çalışan Tansel, Edebiyatçılar Derneği Onur Üyesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesiydi. Derlediği masallarla Türk folklor ve edebiyatına katkılarda bulundu. Şiirleri İngilizce, Almanca, Flemenkçe ve Koreceye; masalları da Almancaya ve Azeri Türkçesine çevrildi.
Şairliği, halk kültürü araştırmacılığı ve öğretmenliği, kişiliğinde birbirinden ayrılmaz ögeler olarak yer alan Oğuz Tansel; Varlık, Yelken, Aydınlık, Yeditepe, Kaynak, Dost, Güney, Türk Sanatı, Kıyı ve Türk Dili dergilerinde yayımladığı şiir ve yazılarıyla tanındı. 1940 kuşağının toplumcu gerçekçi şairleri arasında yer alan Tansel, lirik ve kendine özgü eserleriyle sevgi, kardeşlik, özgürlük, barış, eşitlik temalarını işledi.
Kaynak: biyografya.com, antoloji.com