'Okulu yaparken sermayeden yedim'
RECEP ERÇİN / MALATYA
Ülkemizin deprem bölgelerindeki yapıların dönüştürülmesi gerekiyor. Bu yapıların içerisinde eğitim kurumlarına ait binalar da var. Birçok ilimizde özellikle ilk ve orta öğretime hizmet veren bazı okullar yetersiz olduğu için kalabalık sınıflar da ortaya çıkabiliyor. Türk iş dünyası bu ihtiyaçtan ötürü Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yıllardan beri okullaşma projesi yürütüyor. TOBB'un yürüttüğü proje bu yıl bir ileri aşamaya taşındı ve 154 ilçeye 154 okul olarak yenilendi. Bunun yanında bireysel olarak da memleketlerindeki eğitime destek olan iş insanları var.
BİR YILDA TAMAMLADI
Onlardan biri de Malatyalı iş insanı, eski İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz. Çocukluğunda büyük zorluklarla eğitim gören Mertöz'ün hayali memleketi Malatya'ya çağdaş eğitim kurumları kazandırmaktı. Bunun için salgından önce harekete geçti. Ancak ilk girişimi yer tahsisi nedeniyle başarılı olamadı. Daha sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkanbir, Zoom sohbetinde uygun bir arsa olduğunu belirterek yolu açtı. Böylece 2021 yılında ilk temel atıldı. İnşaatı hızlıca tamamlayan Mertöz, okulun bu eğitim öğretim yılının ikinci yarısına yetişmesini sağladı. Okulun resmi açılışı salı günü yapıldı. Biz de bir grup basın mensubu ve İstanbul'dan gelen misafirlerle açılışa katıldık.
KAZANDIĞINI EĞİTİME VERECEK
Açılış sonrası sohbet ettiğimiz Rıdvan Mertöz, hem Türkiye'nin hem dünyanın geçmekte olduğu zorlu sürece işaret ederek, "Bu okulu yaparken zor bir döneme denk geldik. Sermayeden yedik. Son üç yılda iflas etmemiz gerekirdi. Edenler de var. Bundan sonra işler düzelecek diye umuyoruz. Böylece kazancınızın bir bölümünü yine eğitim için harcayacağız." dedi. Mertöz'e, okul inşaatı sürecinde en çok hangi konuda zorlandıkları sorduğumuzda ise şunları anlattı: "En çok mühendis ve usta seçmekte zorlandık. Ben yapım sürecine müdahil olurum. Fabrika yaparken de öyle. İstediğimiz işi çıkaracak eleman bulmak zor. Ama burada bize öneri yapıldı. Ondan çok memnun kaldık."
KÂRLILIKLAR AZALDI
Zorluklarla geçen üç yılda bir sanayici olarak ayakta kalmayı nasıl başardıkları yönündeki soruyu da yanıtlayan Rıdvan Mertöz, "Verimliliği artırdık. Yeni makinalar alınca verimlilik artıyor. İş sürecindeki zaman ve malzeme kaybını da azaltmayı başardık. Bu süreçte yüzde 30-50 kâr eden şirketler yüzde 10'lara düştü. Biz zaten o kadar kârlılıkla çalışmıyorduk. Böyle yapmasak çok etkilenirdik." ifadelerini kullandı.
Rıdvan beyin oğlu Mustafa Mertöz de yaptığımız kısa sohbette şunları söyledi: “Ülkeye sipariş yağıyor. Bu iyi bi durum gibi görünse de maliyetler o kadar hızlı arttı ki zararına üretim yapar hale geldik.”