Olmaz denilen işe girdi! Şimdi ürünlerini yurt dışına satacak
Olmaz denilen işe girdi! Şimdi ürünlerini yurt dışına satacak... Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde yaşayan 54 yaşındaki Mehmet Çaparoğlu, 22 yıl boyunca sürdürdüğü marangozluk mesleğini bırakarak ejder meyvesi üretimine yöneldi.
Osmaniye'de yaşayan 54 yaşındaki Mehmet Çaparoğlu 22 yıllık işini bırakarak ejder meyvesi işine girdi. Çaparoğlu, kısa sürede elde ettiği başarıyla dikkat çekiyor ve ürettiği meyveleri yurt dışına ihraç ediyor.
Baba mesleği marangozluğu uzun yıllar sürdüren Çaparoğlu, farklı bir alanda çalışmak istediğine karar vererek araştırmalara başladı. Tarımla uğraşmanın kendisi için daha uygun bir seçenek olacağını düşünen Çaparoğlu, önce muz yetiştiriciliğini incelemeye koyuldu. Ancak bu süreçte karşılaştığı ejder meyvesi fikri ilgisini çekti ve rotasını bu ürüne çevirdi.
5 DÖNÜMLÜK ALANDA SERA KURDU
2022 yılında Sumbas ilçesine bağlı Gafarlı köyünde bir arazi satın alan Çaparoğlu, 5 dönümlük alanda sera kurarak ejder meyvesi üretimine başladı. Ürünle ilgili detaylı araştırmalar yapan Çaparoğlu, bölgenin iklim ve toprak koşullarının bu meyve için uygun olduğunu belirledi.
3 TON ÜRÜN ELDE ETTİ
İlk hasadını geçen yıl gerçekleştiren Çaparoğlu, toplamda 3 ton ürün elde etti. Bu ürünleri Osmaniye’deki manavların yanı sıra Mersin’de faaliyet gösteren ve Irak’a ihracat yapan bir firmaya sattı.
Ejder meyvesi üretimini daha da artırmak için çalışmalarını sürdüren Mehmet Çaparoğlu, bu yılki hedeflerini şöyle anlattı:
'EN AZ 3 YIL BEKLEMEK GEREKİYOR'
“Ejder meyvesi ekildiğinde hemen ürün vermiyor, en az 3 yıl beklemek gerekiyor. Geçen yılki ürünlerimizi Osmaniye’nin yanı sıra Mersin’de ihracat yapan bir firmaya verdik. Onlar da bu ürünleri Irak’a gönderdi. Şimdi hedefim, daha kaliteli ürünler yetiştirerek tamamen yurt dışına ihraç etmek. Yurt dışı pazarı daha kârlı. Gelecek yıl dekar başına 2 ton olmak üzere toplam 10 ton üretim yapmayı planlıyorum.”
TARIMLA YENİ BİR HAYAT
Uzun yıllar marangozluk yaptıktan sonra tarımla uğraşmaya başlayan Çaparoğlu, bu yeni mesleğinde kendini daha huzurlu hissettiğini ifade ediyor. Ejder meyvesi gibi yenilikçi bir ürünle tarıma adım atan Çaparoğlu’nun başarı hikayesi, farklı alanlara yönelmek isteyen girişimciler için ilham kaynağı oluyor.