‘Ölmek Yasak’ şiiri kendi sesinden ilk kez yayınlandı
Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Attilâ İlhan unutulmadı. Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı, İlhan’ın “Ölmek Yasak” şiirini doğumunun 99.yılı sebebiyle ilk kez kendi sesinden yayınladı
Şair, yazar, senarist, düşünür, gazeteci Attilâ İlhan 15 Haziran 1925’te dünyaya geldi. Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkılar sunan İlhan, “Kaptan” lakabıyla da bilindi. Daha önce kendi sesinden şiirleri albüm haline getirilen Attilâ İlhan’ın “Ölmek Yasak” şiiri ilk kez Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı tarafından yayınlandı. Şiir, Youtube’da attila ilhan kanalında dinlenebilir.
ÖLÜM DÜŞÜNCESİNE DİRENEN ŞİİR
“Yasak Sevişmek” adlı kitapta yayımlanan bu şiirle ilgili İlhan, kitabın meraklısına notlar bölümünde “yaş kırktan yukarı” ve “ölmek yasak” şiirlerini ardı ardına koyma sebebini “Bu da tersine, koşullar ne denli kötü olursa olsun, ölüm düşüncesine direnmek gerektiğini işleyen bir şiir, gerçekte bunu paris'e gitmeden, İstanbul'da yazmıştım sanıyorum, kitaba yerleştirirken ikinci basımda ikisini ardı ardına bilerek koydum, ölüm gerçeğinin sanatçıdaki diyalektik çekişmesine parmak basabilmek için” sözleriyle açıklamıştı. İlhan’ın amacı ölüm düşüncesine direnmek ve sanatçıdaki ölüm çelişkisine dikkat çekmekti.
TARİH BİLİNCİ OLMADAN ÇAĞ KAVRANAMAZ
“Ferda”, “Emperyal Oteli”, “Kaptan”, “Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir”, “Kim Kaldı” gibi şiirleriyle tanınan İlhan yalnızca şairliğiyle değil düşünür ve eleştirmen kimliğiyle de kendisine yer edindi. “Hangi” serisiyle fikirlerini açıkladı. Türk milletine olan güvenini ve emperyalizme karşı mücadeleyi “dip dalgası” sözüyle ifade etti. İlhan için milliliğin tanımı “Parola: Vatan, İşareti: Namus” oldu. İlhan şiirinde milli duyarlılığa, Kurtuluş Savaşı’na ve tarihsel süreçlere yer vermesini “Tarih bilinci olmayan bir sanatçının çağını kavrayamayacağını, anlayamayacağını düşünürüm. Bu bilinci edinmenin yolu bilimsel yöntemle tarih, iktisat ve sosyoloji araştırmaları yapmaktır. Sanatçı, içinde yaşadığı toplumun uzak ve yakın geçmişini, iktisat ve sosyoloji açısından bilimsel olarak inceleyecek ki, onu geleceğe yönelten sağlam bir tarih bilincine kavuşabilsin.” ifadeleriyle açıkladı.
Attilâ İlhan Ulusal Kanal’da “Dip Dalgası” programını yaptı. Şairlik ve yazarlığıyla birlikte senaryolar yazan Attilâ İlhan “Kartallar Yüksek Uçar”, “Baykuşların Saltanatı”, “Şoför Nebahat” gibi pek çok dizi ve film senaryosu da yazdı.
ÖLMEK YASAK
daha önce bıçaktan hiç su içmedim
hiç kısılmadı kerpetene bıyıklarım
gururlu bir gemiyim oldum bittim
sabah olur yelkenlerimi saklarım
özgürlük dediğim yerde demirledim
üstüme varma bulutları tutamam
böyle paldır küldür gideceklerdir
gelmezsen farketmez kimseyi aramam
asıl sevdiklerim en içimdekilerdir
onlarla yaşarım eğer yaşarsam
olur mu gecemi yeşile çalmak
yıldız çivilemek parmakuçlarıma
ölüm kadar çabuksa eğer yaşamak
hiç doğmamayı isterdim ama
bir kere doğmuşum ölmek yasak