Olten 10. Sanat yılını alkışlarla açıyor
Olten Filarmoni Orkestrası 10. Sanat Sezonuna başlıyor. 2013 yılında bir farkındalık projesi olarak kurulan orkestra 10 yıldır Dünyaca ünlü sanatçıları çok sesli müzik eşliğinde İzmirli sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor
2013 yılında bir sosyal sorumluluk projesi olarak genç sanatçıların yeteneklerini keşfetmek, onlara istihdam ve yeni olanaklar sağlamak amacıyla Olten Sanat Vakfı çatısı altında kurulan Olten Filarmoni Orkestrası bugüne kadar hayata geçirdiği birbirinden özel konserlerle izleyiciden tam not almayı sürdürüyor. Dünyaca ünlü sanatçıları her ay İzmirli sanatseverlerle buluşturan orkestra 10. Sanat sezonunda yine yeniliklere imza atıyor.
Aradan geçen 10 yıl içerisinde farkındalık anlamında önemli bir yol aldıklarını ve uluslararası sanatçıları Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde dolup taşan bir seyirci kitlesiyle ağırladıklarını dile getiren Olten Sanat Vakfı İcra Kurulu Başkanı Fatma Olten, “Çok sesli müzik bir anlamda demokrasinin simgesi… Aynı anda birbirinden farklı enstrümanlar birbirinden farklı notalarla müthiş bir armoni yaratıyor. Bu büyülü oluşumu koordine eden bir orkestra şefi, konusunda çok uzman sanatçılar, harcanan emek ve oluşturan bir felsefe var. Klasik müziği sevdirmek önemli bir konu belki ama daha da önemlisi çeşitli sanat dallarını birlikte icra ederek farklı projeler yaratabilmek… Türk Halk Dansları, Türk Halk Müziği, tiyatro, modern dans gibi birçok çeşitli sanat dalı ile klasik müziği bir araya getirerek yenilikçi, özgün projeler yaratarak halkımızın sanatla buluşmasını sağlamaya çalıştık. Ayrıca Türk müziklerini klasik müzik orkestramız ile icra etmekten çok mutlu olduk. Örneğin Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe eserini Olten Filarmoni Orkestrası ile çaldığımızda gerçekten Türk ezgilerini içimizde hissettiğimiz bir klasik müzik icrası dinleyebiliyoruz.” dedi.
OLTEN YENİ SEZONA HAZIR
Olten Filarmoni Orkestrası 10. Konser Sezonu hakkında da bilgi veren Fatma Olten şunları söyledi: “Açılış konserimizi 11 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştiriyoruz. Konserimizin olacağı hafta Hollanda Kraliyet Haftası olduğu için biz de bir Hollandalı şef Jurjen Hempel’i davet ettik. Bu konserde orkestramızın eşlik edeceği dünyaca ünlü Keman sanatçısı Sarah Nemtanu Fransa National Orkestrası Solisti. Kasım ayında çok başarılı Türk şeflerden Tolga Atalay Ün, JinggeYan ve Ilyun Bürkev ikilisinin piyano konserini yönetecek.
Aralık ayında Rock Müzik ile Klasik Müziği harmanladığımız çok güzel bir Bulutsuzluk Özlemi konseri planlamaktayız. Bu konserin Şefi ise İbrahim Yazıcı olacak. Ocak ayında çok başarılı bir şef olan Sascha Goetzel ilk kez İzmir’e geliyor, kendisi Borusan Filarmoni Orkestrası’nin sürekli şefi idi. O’nun ile Carmina Burana’yı dinleteceğiz. Bu konserin sanatsal anlamda çok etki yaratacağını düşünüyoruz. Şubat ayında Soprano Aphrodite Patoulidou var. Aslında ünlü bir şan sanatçısı ama geleneksel Yunan Şarkıları ile karşımızda olacak. Mart ayında viyolonsel sanatçısı Camille Thomas sahne alacak. Günümüzün prestijli viyolonsel sanatçılarından bir tanesi. Daha önce Türkiye’ye geldi ve çok sevildi. Pandemi döneminde bizim programımızda olan bir sanatçıydı ancak o dönemde maalesef gerçekleştiremedik. Nisan ayında GramaFour grubu sahne alacak. İzmirli 4 sanatçı, 4 çok iyi ses. Onlar da pop opera tarzında çok güzel bir tarz benimsediler ve bir grup kurdular. İlk kez böyle bir performansla izleyici ile buluşturacağız. Nisan ayının diğer bir konseri ise Klarinet sanatçısı Joe Christophe ile olacak. Sahnede çok parlak, popüler, keyifli eserler çalan özel bir sanatçı. Mayıs ayında Türkiye’ye ilk kez gelecek olan Klasik Müzik ve Latin Müziğini birleştiren çok enteresan bir grup “Clasicos A LoCubano” ile çok güzel bir bahar konseri gerçekleştireceğiz. Sezon boyunca tüm sanatseverleri konserlerimize bekliyoruz.” şeklinde konuştu.