Ölümcül gün! Silahlı arkeolog Golani ile tuzağa düştü
İşgal güçleri Lübnan'da en zorlu günlerinden birini daha yaşadı. Ölenler arasında sınırın diğer tarafına yanında bir Albay ile giren bir arkeolog da var. Hizbullah'ın Lideri, Beyrut bombalandıkça Tel Aviv'in vurulmaya devam edeceğini açıkladı. ABD istihbaratına göre İsrail için işler iyi gitmiyor.
Hizbullah çarşamba günü, Lübnan'ın güneyindeki işgal güçlerinin bulunduğu bir binayı havaya uçurdu. Beş asker öldü, altısı da yaralandı. İsrail basınına göre pusunun ardından tahliye operasyonu sırasında “büyük güçlükler” yaşandı.
Aynı gün ilerleyen saatlerde bölgede ilginç olduğu kadar ölümcül de olan bir olay daha yaşandı. İsrailli arkeolog Zeev Erlich ve Golani Tugayı Komutanı Albay Yoav Yarom, aynı tugaydan bir bölük komutanı ve diğer askerlerle birlikte Şema kasabasındaki Kutsal Şimon türbesine giriş yaptı. Civarda saklanan iki Hizbullah savaşçısının açtığı ateş sonucu 71 yaşındaki arkeolog ve bir asker öldü. Bölük komutanı ağır, Albay Yarom ise orta derecede yaralandı. Albay'ın arkeolog Erlich'i türbeye götürmeden önce silahlandırdığı ve İsrail ordusunun üniformasını giydirdiği belirlendi. Fakat Erlich ne düzenli hizmette ne de yedek kuvvetlerde asker olduğundan İsrail ordusu konuyla ilgili soruşturma başlattı.
DAHA BİTMEDİ...
Yine Lübnan'ın güneyindeki operasyonlar sırasında hasarlı bir binanın çökmesi sonucu bir asker daha öldü. Direniş güçleri karada mücadeleyi sürdürürken roket ve İHA'larla askeri üs ve yerleşimleri hedef almaya da devam etti. Bunlar arasında en dikkat çekici olan, Akka kentindeki Golani Tugay Komutanlığı'nın idari karargahının da bulunduğu Shraga üssünün iki kez füze ve İHA yağmuruna tutulmasıydı. Golani Tugayı, Lübnan'ın güneyinde ön saflarda savaşıyor ve en çok kayıp veren birlik durumunda.
'BEYRUT'A KARŞILIK TEL AVİV'
Çarşamba akşamı yaşanan bir diğer önemli gelişme de Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım'ın konuşması oldu. Kasım, son günlerde Tel Aviv'e yapılan saldırıları anımsatarak, “Beyrut'un merkezine yönelik bombardımanın Tel Aviv'in kalbine yönelik saldırılarla karşılık bulmaya devam edeceğine” söz verdi.
Kasım, ateşkes görüşmelerine ilişkin olarak, Hizbullah'ın “saldırganlığı tamamen durdurmak” ve “Lübnan egemenliğini korumak” olmak üzere iki temel ilke etrafında müzakere yürüttüğünü söyledi. "Bu, İsrail düşmanının istediği zaman farklı bahanelerle ihlal etme, öldürme veya sınırı geçme hakkına sahip olmadığı anlamına geliyor.” diye ekledi. İsrail'in ateşkesten sonra bile Lübnan topraklarında hareket özgürlüğü talep ettiği biliniyor. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ABD'nin Beyrut'a sunduğu belgede böyle bir maddenin olmadığını söylemişti ancak Binyamin Netanyahu ve aşırılıkçı mütteffikleri, aksi yönde taleplerini yüksek sesle dile getirmeyi sürdürüyor.
ASKERİ STRATEJİ
Kasım, Hizbullah'ın "savaş alanını görüşmelere bağlamayacağını" doğruladı ve "Müzakereler başarılı olsun ya da olmasın biz sahada devam edeceğiz.” diye ekledi. Ardından sözlerini şu gözlemle sürdürdü: "Şu anda müzakere ediyoruz ama dedikleri gibi sadece biz değil, İsrail de ateş altında."
İsrail'in kısa süre önce genişlettiği kara operasyonunu yorumlayan Genel Sekreter, Hizbullah'ın geleneksel bir askeri kuvvet olmadığını ve çabalarını İsrail ordusunun Lübnan'a girmesini engellemeye odaklamadığını açıkladı. Bunun yerine direniş savaşçılarının işgal güçlerinin ilerlemesini beklediğini, onları pusuya düşürdüğünü ve girdikleri her yerde birliklere ağır kayıplar verdirdiğini vurguladı.
ABD İSTİHBARATINA GÖRE GİDİŞAT
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Genelkurmay Başkanı General Herzi Halevi'nin Kuzey Bölgesi Komutanlığında bir durum değerlendirmesi yaptığını duyurdu. Sözcü X platformunda Halevi'nin şu sözlerini aktardı: “Tüm kuzey kentlerindeki sakinleri güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için buradasınız. Kuzeyi bombalayan çok sayıda düşman var. Çok kararlı ve profesyonel bir çalışma sergiliyorsunuz, büyük başarılar elde ediyorsunuz, önemli olan bu.”
Amerikan istihbarat teşkilatı pek de İsrail Genelkurmay Başkanı gibi düşünmüyor. New York Times'a (NYT) göre istihbaratçılar, “sahadaki gerçeklere dayanarak”, ateşkes anlaşmasının “İsraillilerin kuzeye dönüşü” için en iyi şans olduğunu düşünüyor. “İsrail'in kuzeydeki yerleşimlere fırlatılan roketleri bertaraf edemediğini” doğrulayan yetkililer, “roket ateşi devam ettiği sürece, İsrail harekatının ana hedeflerinden biri olan ‘on binlerce İsraillinin geri dönebilmesi için kuzeyi güvence altına alma’ hedefine ulaşamayacağını.” vurguladı. NYT, İsrail'in başarısızlığının, ateşkesi kabul etmesi ve çatışmaları “en azından geçici olarak” durdurması için hükümet üzerinde baskı yarattığını kaydetti.
'40 BİN SAVAŞÇI BEKLEMEDE'
İstihbarat kaynakları, kara operasyonlarının da umulduğu gibi gitmediğini belirterek İsrail'e bir kötü haber daha verdi: “Hizbullah henüz kırk bin savaşçısını tam olarak konuşlandırmadı.” Gazeteye göre bu durum Amerikalı yetkililer arasında “Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinde İsrail güçlerine karşı uzun vadeli bir gerilla harekâtı başlatmaya hazırlandığı” yönündeki endişeleri artırdı. Konuyla ilgili olarak İsrail basınında yer alan haberlerde, kuzey bölgesindeki yetkililerin ordunun operasyonlarını şiddetle eleştirdiği ve Genelkurmay Başkanlığından Lübnan'ın güneyine yönelik saldırıları durdurmasını talep ettiği aktarıldı.