Omikron'a önlem: Çocukları aşılatalım
Omikronun üç ay içinde dolaşımdaki varyantların yüzde 50’sini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, anne babalara ‘Aşısız oldukları için çocuk ve gençlerde varyantın daha hızlı yayıldığını biliyoruz. Anne babalar çocuklarını bir an önce aşılatmalı!’ dedi
Dünya çapında endişeye neden olan Kovid-19’un omikron varyantı, 1’i İstanbul 5’i İzmir’de, 6 kişide saptandı. Koronavirüs Bilim kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, omikron varyantının aşısız nüfusu etkilediğini belirterek anne ve babalara çocuklarını aşılatmaları çağrısında bulundu. Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener de omikronla ilgili son verileri paylaştı. Şener, mRNA aşısı hatırlatma dozunun erkene çekilebileceğini söyledi.
3K’YA DİKKAT
Mevcut verilere bakılarak omikronun üç ay içinde dolaşan varyantların yüzde 50’si haline gelmesi bekleniyor. Ağır hastalığa neden olduğuna ilişkin bir kanıt yok ancak çok hızlı bulaşıyor. Bu yüzden de özellikle aşısız nüfusun hızla aşılarını yaptırması, eksik aşıların tamamlanması isteniyor. Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu Üyesi Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, omikron varyantı ile ilgili özellikle anne babalara seslendi: "Güney Afrika ve diğer ülkelerde bu varyantın aşısız oldukları için çocuk ve gençlerde daha hızlı yayıldığını biliyoruz. Anne babalar aşılandı şimdi sıra çocuklarda. Çocuklarınızı da biran önce aşılatın."
Kışta olmamız nedeniyle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Odabaş, şöyle devam etti: "3K kuralı hâlâ geçerli. Kapalı ortam, kalabalık ve kötü havalandırmadan uzak durmalıyız. Toplumsal önlemler açısından Avrupa'ya göre daha esnek bir durumdayız. Bu durumda bireylerin kendi önlemlerini olabildiğince almaları gerekiyor. Maske, mesafe ve hijyen kuralına dikkat edilmeli. 12 yaş üstü aşılamaya epey uzun süre önce başladık. Ama 12 -18 yaş bandında istediğimiz düzeyde değiliz. Anne babalar aşılandılar şimdi çocuklarını aşıya götürmeleri gerekiyor.”
HATIRLATMA DOZU ÖNE ÇEKİLEBİLİR
Omikronla ilgili yeni veriler de gündeme geliyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, omikron varyantında Güney Afrika deneyimine göre hastalığa ilişkin gözlemleri paylaştı: “Burun tıkanıklığı ve tat koku kaybı hemen hiçbirinde yok, kas ve eklem ağrısı hafif, öksürük gibi akciğer tutulumu şikayetleri çok az. Akciğer tutulumu olanlarda oksijen ihtiyacı nadir.”
Solunum cihazına bağlanan kişi ve ölüm sayısına ilişkin artış olmadığına dikkat çeken Şener Aydınlık’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Omikron varyantında az vaka olduğu için acil durum eylem planımız delta ve delta plus varyantlarına uygun olarak devam ediyor. Erişkin hastalarda üç doz aşı olanlarda, hastalığı daha önce geçirenlerde omikronla enfekte olunması halinde hastalığın hafif geçtiğini biliyoruz. Omikron tespit edildikten sonraki üç ay içinde dolaşımdaki varyantların yarısı oluyor. Bu noktaya gelmeden önce aşısızlar ve eksik dozları olanlar aşılarını tamamlamalı. Üçüncü doz aşıyı bazı ülkeler tedbir amaçlı öne çektiler. Türkiye’de mRNA aşısında 6. ayda hatırlatma dozu uygulanıyor. Bu takvim belki öne çekilebilir. İnaktif aşılarda belirlenmiş bir takvim yok bunu netleştirmek gerekiyor.”