Orban, Çin’de Kuşak ve Yol Forumu’na katıldı! ‘Dünya bir dönüm noktasına gelmiştir’
PEKiN'DE üçüncüsü düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'na katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Vişegrad Post Genel Yayın Yönetmeni Ferenc Almassy da Macaristan'ın AB ve ABD'ye olan bağımlılığını azaltmaya çalıştığını ifade etti
Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu’na katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Dünyanın bir dönüm noktasına geldiğini vurgulayan Orban, AB’nin “riskten arındırma” politikasına karşı çıktıklarını açıkladı. Macaristan ile Çin arasında ekonomik işbirliği anlaşmaları da imzalandı. Vatan Partisi Çin Temsilcisi Orçun Göktürk ve Vişegrad Post Genel Yayın Yönetmeni Macar gazeteci Ferenc Almassy görüşmeyi Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi.
Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu’nun üçüncüsü 17 Ekim salı günü Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de başladı. Foruma, Avrupa Birliği üye ülkeleri içinden en üst düzeyde katılım ise Macaristan’dan geldi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, forum kapsamında ilk olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Görüşmede Macaristan ve Çin’in kalkınma ve altyapı alanındaki yapacakları işbirlikleri öne çıktı. Macaristan’ın Forum’a katılması Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.
Macaristan-Çin ilişkilerinin şu anda "eşi benzeri görülmemiş bir seviyede" olduğunun altını çizen Orban, “Dünya bir dönüm noktasına gelmiştir. Savaş ile barış arasında, içine kapanmak ile işbirliği arasında bir karar vermeliyiz. İşbirliğinin olmaması iki şey getirir: yoksulluk ve savaş.” dedi. Orban ayrıca, AB’nin Çin ürünlerine yönelik ithalatı kısıtlama politikasına da Macaristan olarak karşı çıktıklarını belirtti: “Macaristan, tedarik ve sanayi zincirlerinin ayrıştırılmasına ve kırılmasına ya da sözde "riskten arındırma" (de-risking) uygulamalarına karşıdır ve ekonomi, ticaret, yatırım ve bağlantı gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmek ve insanlar arası ve kültürel alışverişi derinleştirmek için Çin ile çalışmaya hazırdır.”
ÇİN DEVLET BAŞKANINDAN İŞBİRLİĞİ MESAJI
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de yaptığı açıklamada karşılıklı işbirliğini ve ülkelerin kendi politikalarına saygıyı vurguladı. Şi, Çin’in Macaristan’ın seçtiği kalkınma yolunu sıkı bir şekilde destekleyeceğini söyledi, Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ile Macaristan'ın "Doğu’ya açılma" politikası arasında daha büyük bir birliktelik kurmak ve kalkınma fırsatlarını birlikte değerlendirmek amacıyla Macaristan ile çalışmaya hazır olduklarını ilan etti.
Şi ayrıca, ortak yatırım planlarına ve iki ülke arasındaki ticarette atılacak adımlara değindi: “İki taraf Budapeşte-Belgrad Demiryolu’nun zamanında tamamlanması ve açılması için çalışmalı, Orta Avrupa Ticaret ve Lojistik İşbirliği Bölgesini iyi işletmeli, sınır ötesi e-ticaretin boyutunu artırmalı ve bilgi teknolojisi ve yeni enerji endüstrilerinde işbirliğini genişletmelidir. Çin, Macaristan'dan yüksek kaliteli tarım ürünleri ithalatını artırmaya hazırdır.”
MACARİSTAN İLE ÇİN DÖRT ANLAŞMA İMZALADI
Çin İnşaat Bankası yetkilileriyle görüşme gerçekleştiren Başbakan Orban, bankanın Macaristan’da açtığı şube ile birlikte, elektrikli araç üretimi ve yeni enerji projeleri gibi birçok alanda işbirliklerinin gelişeceğini ifade etti. Forum kapsamında Macaristan ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında dört ekonomik işbirliği anlaşması imzalandı. İki ülke dijital ekonomi, ekonomik kalkınma politikalarında tecrübe paylaşımı ve teknoloji yatırımları alanlarında işbirliklerini genişletmek üzerine anlaştı.
MACARİSTAN BATI’YA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR
Macaristan merkezli yayın kuruluşu Vişegrad Post Genel Yayın Yönetmeni Ferenc Almassy, Çin ziyaretini Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. Almassy, Macaristan’ın dış politikasında en önemli unsurun kendi çıkarlarını gözetmek olduğunu belirtti ve özellikle tartışmalara konu olan “Rusya, Çin, Türkiye, Azerbaycan, İran, İsrail ve Mısır gibi ülkelerle ilgili meselelerde” Macaristan’ın kimseye hesap vermek zorunda olmadığını söyledi. Almassy, Macaristan’ın stratejik ortaklarını çeşitlendirmeye çalıştığını ifade ederek, “90’ların başından beri Macaristan, Alman sermayesine ve yatırımlarına çok bağımlı hale geldi. Orban hükümetinin ana amaçlarından biri Batı’nın ve özellikle Alman ve ABD sermayesinin Macaristan içindeki payını azaltmaktı. Son on yılda bu konuda çok yol kat edildi ve bu süreçte işbirliği yapılan diğer ülkelerin payı artırıldı. Güney Kore, Çin, Mısır, Hindistan, Türkiye gibi ülkelerin Macaristan içindeki yatırımlarda payı yükseldi.” açıklaması yaptı.
Ferenc Almassy
Almassy, karşılıklı çıkarlara dayalı dış politikanın Orban hükümetinin ayırt edici bir özelliği olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’daki histerik bakış açısına karşın, Macaristan karşılıklı çıkarlara dayalı bir dış politika yürütüyor. Macaristan’ın kurduğu ilişkiler hükümetlere, rejimlere ya da dini inanışlara göre belirlenmiyor. Devletin ve kamunun çıkarları gözetilerek hareket ediliyor. Küçük bir Avrupa ülkesinin lideri olarak Şi, Putin ve Erdoğan gibi büyük ülkelerin liderleriyle kurduğu üst düzey ilişkiler Orban hükümetinin önemli bir avantajı.”
AB’NİN DOĞULU ÜYESİ: MACARİSTAN
Vatan Partisi Çin Temsilcisi Orçun Göktürk, Macaristan’ın Kuşak ve Yol Girişimi’ne (KYG) katılan ilk Avrupa ülkesi olduğunu hatırlattı. Göktürk, KYG’nin Macar politikası açısından önemini vurgulayarak, “Macaristan, Avrupa Birliği’nin “doğulu” üyesi dersek yanılmış olmayız. Tarihindeki SSCB etkisini de göz önüne alırsak ülkenin AB içinde bir siyasi kimlik bunalımı yaşadığını görüyoruz. KYG tam da burada devreye giriyor.” dedi.
Göktürk, ayrıca Macaristan’ın KYG içinde eşsiz bir yere sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “KYG sadece insanlık tarihinin en büyük kalkınma girişimi değil, aynı zamanda jeopolitik düzeni de ezilen milletler lehine değiştiriyor. KYG açısından bakacak olursak, Macaristan’ın AB pazarına açılmayı kolaylaştıran etkisi onu önemli kılıyor. Bu, Orban ve Macaristan’ın girdiği yönelime de uygun. Macar politikacıların da sık sık vurguladığı üzere Macaristan’ın “Doğu’ya açılma” politikası, hem Avrupa’nın gelecekteki ekonomik gelişimi hem de KYG ile uyum sağlıyor. Macaristan, AB’nin bağımsız bir çizgiye yönelerek ABD zincirlerinden kopmasının ve Avrasyacı politikalar izlemesinin de dayanağını oluşturan bir role sahip.”
Vatan Partisi Çin Temsilcisi Orçun Göktürk
TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
Göktürk, Macaristan’ın KYG içindeki yerini güçlendirmesinin Türkiye için de yararlı olduğunu söyledi. Budapeşte - Belgrad demiryolu, Türkiye’den geçen Orta Koridor’un da önemini artıracak. Göktürk, “Macaristan’ı Türkiye ile beraber düşünmek gerekli. Çin’in Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya’ya artan yatırımları, Türkiye üzerinden Macaristan’a direkt ulaşan bir kara yolunun da önünü açmış oluyor. Budapeşte-Belgrad demiryolu en önemli altyapı yatırımlarından biri çünkü Avrupa’nın en doğusunu Hamburg’a bağlayacak. Böylece Asya ile Avrupa arasındaki bağı, Orta Koridor ile kurabilme fırsatı doğuyor.” ifadelerini kullandı.
Macaristan’ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) içinde bulunması da Türkiye ile işbirliği ve KYG içinde Türkiye’nin etkinliği açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Göktürk, “TDT içerisinde karşılıklı gelişim ve ortak paylaşımı artırma stratejisini de göz önüne aldığımızda iki ülkenin KYG bileşeni olarak öncü rol oynayacağı bir gelecek önümüzde duruyor.” değerlendirmesi yaptı.