Orban'dan Nato'ya tepki: What!
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in savaş zamanı Ukrayna'nın ittifaka başvurabileceği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.
İttifak başkanı Jens Stoltenberg Perşembe günü Kiev'de Rusya'nın harekatı başlatmasından bu yana ülkeye yaptığı ilk ziyarette Ukrayna'nın yerinin NATO olduğunu söyledi.
Viktor Orban, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in savaş zamanı Ukrayna'nın ittifaka başvurabileceği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.
What?! https://t.co/j3mJojHHOl
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) April 21, 2023
Savaşın başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra gelen sürpriz gezi oldukça hassas. Ukraynalı yetkililerin Batı askeri ittifakını Kiev'e üyelik için daha net bir yol vermesi için zorladığı bir zamana denk geliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile birlikte Kiev'de konuşan Stoltenberg, ülkenin Avrupa-Atlantik ailesine ait olduğunu söyledi.
Genel sekreter, "Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur ve zamanla desteğimiz bunu mümkün kılmanıza yardımcı olacaktır" dedi.
Ukrayna hükümeti geçen yıl Eylül ayında NATO'ya katılmak için resmi olarak "hızlandırılmış katılım" talebinde bulundu. Ancak NATO 2008'de Ukrayna'nın eninde sonunda üye olacağına dair söz vermesine rağmen, ABD dahil çoğu müttefik, savaş devam ederken Kiev için ittifaka giden somut bir yol oluşturmak konusunda temkinli davranıyor.
Sorun, ittifak içindeki hayal kırıklığını ve anlaşmazlıkları körükledi. Tüm müttefikler Ukrayna'nın şu anda NATO'nun bir parçası olamayacağı konusunda hemfikir olsalar da, bazı doğu kanat üyeleri ittifakın Kiev'e en azından NATO'ya yaklaştığına dair sembolik bir jest yapması için baskı yapıyor.
Tartışma, muhtemelen Temmuz ayında yapılması planlanan NATO liderleri zirvesi öncesinde yoğunlaşacak.
NATO UKRAYNA'YI KULLANIYOR MU?
ABD, 2021 NATO Brüksel Liderler Zirvesi’nde Rusya ve Çin’i tehdit olarak ortaklarına kabul ettirememiştir. Bu, NATO üyelerine ABD’nin kabul ettiremediği ilk stratejidir. ABD boş durmadı Ukrayna ile Rusya arasındaki krizi kaşımaya başladı ve sonunda kukla Zelenski’yi pohpohlayıp 23 Şubat 2022’de Rusya ile savaşı başlattı. Rusya’nın Ukrayna’dan sonra Avrupa’ya doğru genişleyeceği korkusunu yayarak bir yandan Avrupa’ya 100 milyar dolarlık silah satarken öte yandan dağılmakta olan NATO’yu tekrar kontrolüne almayı başarmıştır.
Orban , Rusya-Ukrayna harekatının 1'inci yıldönümünde açıklamalarda bulunmuştu.
Orban, savaşın amacını anlamanın zor olduğunu zira tarafların farklı dönemlerde farklı hedeflerden söz ettiğini ifade etti. Açıklamasında 1 yıldır devam eden savaşın hiçbir kazanını olmayacağını vurgulayan Orban, "Rusya kazanamaz çünkü tüm Batı dünyası, Ukrayna'nın arkasında duruyor. Aynı zamanda Rusya, nükleer bir güç ve nükleer güç köşeye sıkıştırılamaz. Çünkü bu bir nükleer savaşı tetikleyebilir. Ateşkese ve barış görüşmelerine ihtiyacımız var" dedi.
NET BİR TARİH VERİLMEDİ
Stoltenberg, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna liderliğinin zirvede üyelik ve güvenlik garantileri konusunu gündeme getireceğini kabul etti.
"Bu, toplantının gündeminde ve ayrıca Vilnius Zirvesi hazırlıklarının öncülüğünde üst sıralarda yer alacak" dedi.
Zelenskyy, Vilnius zirvesinin "tarihi hale gelebileceğini" söyledi.
“Müzakerelerimizi başlattığınız için teşekkür ederiz. Ukrayna'da, tüm Avrupa'da ve dünyada barışı birlikte tesis etmeye devam edeceğimize eminim" dedi.
Ancak genel sekreter, müttefiklerin Ukrayna için bir destek paketini daha da güçlendirmesini beklediğini belirtmekle birlikte, üyelik takvimi konusunda herhangi bir söz vermekten kaçındı.
“İttifakın, yani NATO müttefiklerinin ana odak noktası, Ukrayna'nın galip gelmesini sağlamaktır. Ukrayna'nın Avrupa'da egemen, bağımsız, demokratik bir ulus olmaya devam etmesini sağlamaktır" dedi, "çünkü Ukrayna'nın gelecekteki üyeliği hakkında anlamlı bir tartışma yapmanın tek yolu bu."