Ordu'da Haznedaroğlu Konağı hakkında karar verildi
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı içinde yer alan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başladı. Yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından konak, kent müzesi olarak halkın ziyaretine açılacak.


Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı'nda restorasyon çalışmalarına başladı. Konak, çalışmaların ardından kent müzesi olarak hizmet verecek.
TARİHİ KONAK GELECEĞE TAŞINIYOR
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde başlatılan restorasyon projeleri kapsamında, daha önce Altınordu’daki Selimiye Konağı ile Ünye’deki Yürürler Konağı restore edilmişti. Ayrıca Çamaş Cevat Bey Konağı’nda da çalışmalar sürdürülüyor. Bu projelere bir yenisi eklenerek, Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) desteğiyle Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon süreci başlatıldı.
Kent müzesi olarak hizmet vermesi planlanan konak, Ordu Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde 12 yıllığına Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Son dönem Osmanlı-Türk mimarisinin önemli özelliklerini taşıyan yapı, restore edilerek kentin kültürel mirasına kazandırılacak.
18. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN BİR MİRAS
Haznedaroğlu Konağı, bölge halkı tarafından Kademoğlu Konağı olarak da biliniyor. Mahallede bulunan kale kalıntıları üzerine inşa edilen yapının temelini oluşturan kalenin, Cenevizliler döneminden kaldığı düşünülüyor. Dikdörtgen planlı olan konak, zemin kat üzerine iki kattan oluşuyor. Güneydoğu cephesinde yer alan şapel ise yapının 18. yüzyıldan günümüze kadar uzanan tarihi geçmişini gözler önüne seriyor.
BOLAMAN KALESİ VE HAZNEDAROĞLU KONAĞI KENT MÜZESİ OLACAK
Karadeniz’in doğal güzellikleri içinde yer alan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde gözetleme ve savunma amacıyla inşa edildi. Kesme taşlarla yapılan bu tarihi yapının üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak inşa edilerek geleneksel Türk mimarisiyle harmanlandı. Çift cumbalı yapısıyla dikkat çeken konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun şekilde onarıldı.
Daha önce bir süre restoran olarak hizmet veren Haznedaroğlu Konağı, artık tarihi ve turistik bir kent müzesi olarak kullanılacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, konak bölgenin kültürel mirasını yaşatacak önemli bir merkez haline gelecek.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.