Orman konusunda cezalar artırılmalı
Marmaris’te alevlere 3 bin 866 personel, bin 148 araç ve 66 hava aracı ile müdahale ediliyor. Her gün öğleden sonra başlayan sert rüzgar, alevleri körüklüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'özellikle orman konusundaki cezalar artırılmalıdır' dedi.
Muğla Marmaris’te 21 Haziran’da başlayan orman yangını ekiplerin yoğun çabasına rağmen devam ediyor. Yoğun müdahale ile öğlene kadar etkisini kaybeden alevler, öğleden sonra başlayan sert rüzgarın etkisiyle yeniden yükseliyor. Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı. Kara gücü gece boyu çalıştı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilen başladı. Öğleden sonra etkisini artırması beklenen yangına karşı ekipler yangını kontrol altına alabilmek için var gücüyle seferber oldu. Dumanların yoğun olduğu bölgede 10'a yakın hava aracının aynı anda müdahale ettiği gözlendi.
‘PERSONELİN EMEKLERİ ÖDENEMEZ’
Yangının ilk saatlerinden itibaren bölgede çalışmalara katılan Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin, sosyal medya hesabından yangının seyri ve alevlere müdahale ile ilgili izlenimlerini paylaştı: “Bu yangınları söndürmek neden çok zor? Bugün öğleden sonra yangının yaban hayatını geliştirme sahasına olan etkisini incelemek maksadıyla havalandık. Bu dönemde sabah denizden esen rüzgar çok sakin olur. 15.00’ten sonra Gökova’nın serin sularının da katkısı ile Karayel yönünden çok kuvvetli rüzgarlar başlar akşama ve günbatımına yakın bu rüzgarlar saate 30 km’yi geçer. Bu nedenle sabah ve öğle saatlerinde hava ve kara unsurlarının müşterek hareketi sonucunda yangın kontrol altına alınıyor. Ancak akşama doğru devasa bir körük ile Karayel yönünden oksijence zengin rüzgar, yangının gücünü arttırıyor. İşte bu noktada yangının enerjisi o kadar büyüyor ki herhangi bir hava ve yer gücü ile o enerjiyi kesmek çok zor oluyor. Sabahın ilk ışıkları ile bütün işlemler başa sarmış oluyor. Her şeye rağmen burada bütün imkanları ile çalışan kurumlarımız ve personelin emekleri asla ödenemez.”
GÜN ORTASINDA SEYRİ DEĞİŞİYOR
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci dün sabah, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte yaptığı bilgilendirmede temkinli konuştu. Kirişci, sahada çok büyük tehlike arz eden unsurun kalmadığını ancak konunun henüz neticelenmediğini çünkü meteorolojiden, öğleden itibaren yüksek hava sıcaklığı ve rüzgar olacağı yönünde bilgilendirme geldiğini belirtti. Bakan Kirişci, 3 bin 866 personel, 453 arazözle, bin 148 aracın bulunduğu sahada adım atacak yer olmadığını söyledi. Havadan da 43 helikopter ile 13 uçak alevlere su taşıyor.
‘ORMAN KONUSUNDA CEZALAR ARTIRILMALI’
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sahada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sabotaj yaptığını itiraf eden zanlıyla ilgili soru üzerine Soylu, şöyle konuştu: "Ormanda yangını başlatmış, yangını başlattıktan sonra da binlerce insan buradayız, milyonlarca insan Türkiye'de bu meseleyi izliyor, birçok ülke 'Acaba yardım edebilir miyiz?' diye bize talepte bulunuyor. Yani mesele hem kamusal mesele hem de dünyanın ilgilendiği mesele haline gelmiş. Bu işlerden canı yanan birisi, vatandaş olarak söylüyorum, ÖZELLİKLE ORMAN KONUSUNDAKİ CEZALAR ARTIRILMALIDIR. İdam konusu Türkiye'de çok tartışılıyor. İdamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusu. Evet ağza hoş gelmiyor yani çok sıcak gelmiyor. Ama bu kadar sorumsuzluğun da yüklü bir cezası olması lazım."
3 BİN 832 KİŞİ SORGULANDI
Sabotaj şüphesinin üzerine giden emniyet güçleri 3 bin 832 kişiyi sorguladı. Yakalanan zanlı S.A, ailesi ile arazi anlaşmazlığı yüzünden üç ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangını başlattığını söyledi. 34 yaşındaki zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Marmaris'teki yangının çıkış sebebiyle ilgili araştırma kapsamında çok sayıda kamera kaydını, fotokapanları ve plaka tanıma sistemlerini inceleyen ekipler, şüpheli görülen S.A'nın yakalanması için çalışma başlatmış ve zanlı, dün saat 16.30'da Bördübet Saklıkoy mevkisinde ormanlık alanda bulunmuştu. Alkollü olduğu belirlenen S.A. gözaltına alınırken, saklandığı yerdeki ağaçlık alanda 2 benzin bidonu ele geçirilmişti. S.A. ilk ifadesinde babasının bölgede bulunan arazisini sattığını, babası tarafından dışlandığını ve bu nedenle yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf etti.
ARACINI TERK ETMEYEN KAHRAMAN YİNE GÖREVDE
SÜLEYMAN ELÇİN – AA
Antalya'da alevlerin ortasında kaldığı sırada yaptığı telsiz anonsuyla duygulandıran orman işçisi Özgür Şimşek, Marmaris yangınında da ilk günden bu yana görev yapıyor. Manavgat'ta geçen yıl arazözün içerisinde alevler arasında kaldığı sırada merkezin "Acil olarak aracı terk et, güvenli bölgeye geç, araç yanacak." uyarısına "Ben anlamam güvenli bölgeden. 80 milyonun hakkı var. Ben bunu bırakmam. Son dakikaya kadar ayrılmayacağım bölgeden, helikopter su atsın." şeklinde cevap vererek herkesi duygulandıran Özgür Şimşek, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangına da müdahale ediyor. Bördübet bölgesinde görev yapan Şimşek, yangın başladıktan 30 dakika sonra Antalya'dan hareket ettiklerini söyledi. Şimşek, "Bu ormanlara hepimiz sahip çıkmalıyız. Bütün teşkilat olarak yılmadan çalıştık. Bakanlarımız, genel müdürlerimiz gece gündüz sahadaydı. Vatandaşlarımız, yöre halkının da desteğini hep yanımızda hissettik. Yeşil vatanın bizim için Antalya'sı, Marmaris'i, Trabzon'u olmaz. Nerede olsa yangına canla başla müdahale ederiz." dedi.
İŞÇİLER HAYVANLARI DA KURTARIYOR
Marmaris orman yangınında alevlere savaşan yangın söndürme ekipleri aynı zamanda yangından etkilenen yaban hayatına da yardımcı oluyor. Orman işçileri Değirmenyanı Mahallesi'nde devam eden yangında ayakları yanan bir domuz yavrusunu kurtararak müdahale etti. Ekipler hayvanın ayaklarına ve bacaklarına yanık kremi sürdü. Domuz yavrusu daha sonra tedavi için veterinere gönderildi. Yangın alanında mahsur kalan bir kaplumbağayı da kurtaran ekipler hayvana su içirdikten sonra tekrar güvenli bir alanda doğal yaşamına saldı.
YABAN HAYATI SAHASININ YÜZDE 90’I YANDI
Jandarma Genel Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ile sahada incelemelerde bulunan Dr. Yasin İlemin, yaptığı paylaşımda 3 bin 400 hektarlık Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın yüzde 90’nın kaybedildiğini söyledi. İlemin, “Bu alan karakulak, boz ayı, kurt ve su samurunun en yoğun yaşadığı alanlardan biriydi. Sahadaki yaralı yaban hayvanları için devriyedeyiz” dedi. 2020 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen alan ilk kez Akdeniz ekosisteminde tespit edilen bozayıların yuvası. Burası aynı zamanda Asya’da popülasyonu tehlike altında bulunan karakulakların da yaşam alanı.