Orman yangınlarına karşı set olabilir
Antalya Tarım Konseyi, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Antalya Ticaret Borsası iş birliğiyle Akdeniz Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü desteğiyle Keçiboynuzu E-Çalıştayı düzenlendi.


Çalıştayın açılışında konuşan Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, dünyada her yıl yaklaşık 140 bin ton civarında keçiboynuzu tohum ve meyvesi üretildiğini, Türkiye’de üretimin 25 bin ton civarında olduğunu bildirdi. Çandır, son 1 yılda keçiboynuzu üretim alanlarının yüzde 58, üretim miktarının ise yüzde 22 arttığına dikkat çekti, Antalya’nın 13 bin tonluk üretimi ile Türkiye’de en çok keçiboynuzu üreten il olduğunu belirtti.
PANDEMİDEN SONRA TALEP ARTTI
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, özellikle pandemi döneminde keçiboynuzuna talebin arttığını belirtti, Manavgat yangının ardından ağaçlandırma çalışmalarında keçiboynuzuna öncelik verdiklerini kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük de keçiboynuzunun sadece meyve olarak değil katma değerli hale getirilerek ihraç edilmesi gerektiğini söyledi. Gübbük, orman yangınlarının yayılmasını önlemede keçiboynuzunun önemli bir bitki olduğunu belirterek, “Keçiboynuzu orman yangınlarına karşı set ağacı olarak mutlaka kullanılmalı.” dedi.
SU KITLIĞI OLAN YERE KEÇİBOYNUZU
Çalıştayın sonunda yayımlanan sonuç raporunda keçiboynuzu üretimini arttırmak için kapama bahçe sayısının arttırılması önerildi, fidan üreten işletme sayısının da artırılması gerektiği kaydedildi. Raporda, “Küresel iklim değişikliğinin yarattığı en önemli sorunun su kıtlığı olacağı göz önüne alındığında su istemeyen özelliğiyle bilinen keçiboynuzu üretimi yaygınlaştırılmalı.” denildi.
Keçiboynuzu yaprağının daha az yanıcı olduğu vurgulanan raporda, ekolojisi uygun olan alanlarda yangına müdahalede zaman kazanmak amacıyla çam ağaçlarının arasına ve orman sınır bölgelerine tampon olarak diğer maki türleri ile birlikte dikilebileceği önerildi.