ODTÜ araç kiralama ihalesinde rekabet engellendi
Orta Doğu Teknik Üniversitesine ilişkin hazırlanan Sayıştay raporunda, üniversite tarafından gerçekleştirilen 2023 yılı Hizmet Aracı Kiralama İşi Teknik Şartnamesi’nde rekabeti engelleyici düzenlemelere yer verildiği tespit edildi
Sayıştay'ın üniversitelere yönelik hazırladığı 2023 yılı denetim raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) yönelik hazırlanan raporda, araç kiralama ihalesinde rekabeti engelleyici hükümlerin yer aldığı ortaya çıktı. Raporda söz konusu bulguya yönelik şu tespitlere yer verildi:
"Üniversite tarafından ihale edilen 2023 yılı Hizmet Aracı Kiralama İşi Teknik Şartnamesi’nde kiralanacak araçların özellikleri arasında sedan ve bagaj hacminin en az 530 dm³ olacağı düzenlenmiştir. Yapılan incelemede söz konusu ihale dokümanını 10 firmanın aldığı, 3 firmanın ihaleye katıldığı, sadece 1 firmanın teklifinin geçerli olduğu görülmüştür. Nitekim teknik şartnamede belirtilen yerli araçlara ilişkin bagaj hacmine sahip sadece bir markanın olduğu anlaşılmıştır."
'FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAK ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ'
Raporda üniversitenin konuyla ilgili cevabına da yer verilerek şöyle denildi:
"Kamu idaresi cevabında bagaj hacmi konusunda sehven en az 530 dm³ olarak belirlenen kriterin 2024 yılı ihalesinde en az 503 dm³ bagaj hacmi olarak düzeltildiği ve farklı araç modellerinin de ihale kapsamına alındığı ifade edilmişse de; yerli araçların tamamının 503 dm³ bagaj hacmi şartını karşılamadığı, bu nedenle 2024 yılı ihalesinin de rekabeti engelleyici hükümler içermeye devam ettiği görülmektedir. Bu itibarla, üniversite tarafından hizmet alımı suretiyle taşıt edinilirken; şartnamelerin rekabeti engelleyici hükümler içermemesi ve tüm istekliler için fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir."
ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN ÇOĞUNUN FAALİYETİ YOK
Kırklareli Üniversitesine ilişkin hazırlanan raporda da, üniversitede birçoğu fiilen aktif olmayan Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin bulunduğu kaydedildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan incelemede, üniversite bünyesinde kurulan 15 adet Uygulama ve Araştırma Merkezinin olduğu, 2023 yılı faaliyet bilgilerine göre söz konusu merkezlerden sadece 3 tanesinin 2023 yılında bazı faaliyetlerde bulunduğu görülmüş, geri kalan merkezler ise herhangi bir faaliyet bildirmemiştir. Kamu idaresi cevabında, üniversitede faaliyet göstermek üzere kurulan uygulama ve araştırma merkezlerinin ayrı bir harcama birimi olarak tanımlanmadığı ve her biri için ayrı bir bütçe ve kaynak tahsis edilmediği, merkezlerin en önemli sıkıntılarının başında, bünyelerinde resmi bir şekilde sürekli çalışan nitelikli araştırmacı bulunduramamaları olduğu, bu durumun merkezlerin en fazla iyileştirmeye ihtiyaç duyduğu alanların kaynak, bütçe ve altyapı konularında olduğunu açıkça gösterdiği belirtilmektedir. Söz konusu merkezlerin, bundan sonraki dönemlerde kaynak, bütçe ve altyapı konularında gerekli destek sağlanarak faaliyete geçirilmeleri, üniversite tarafından verilen eğitim ve öğretime katkıda bulunacaktır."