12 Aralık 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Osmanlı Padişahlarının 500 yıllık ecza deposuydu! Faydaları saymakla bitmiyor

Kış aylarının etkisini artırmasıyla birlikte işkembe çorbası, sofraların vazgeçilmezi olmuş durumda. İşkembe çorbası Osmanlı padişahları tarafından da sıklıkla tüketiliyordu. Peki işkembe çorbasının faydaları neler?

Osmanlı Padişahlarının 500 yıllık ecza deposuydu! Faydaları saymakla bitmiyor

İşkembe çorbasının kökeni 1600’lü yıllara kadar dayanıyor. İşkembe çorbasının Osmanlı padişahları tarafından da sıklıkla tüketildiği rivayet ediliyor. Fatih Sultan Mehmet’in işkembe içeren yemeklere düşkün olduğu öne sürülüyor.

Günümüzde de popülerliğini koruyan bu geleneksel çorba, hem lezzetiyle hem de şifa kaynağı olmasıyla dikkat çekiyor. Peki İşkembe çorbasının faydaları neler? İşte yanıtı...

BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİNİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRIYOR

İşkembede bol miktarda bulunan B vitamini, çinko, demir, fosfor ve selenyum, bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli bileşenlerden. Özellikle çinko, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha hızlı atlatılmasını sağlarken, demir kan dolaşımını iyileştirerek bağışıklık hücrelerinin etkinliğini artırıyor.

Osmanlı Padişahlarının 500 yıllık ecza deposuydu! Faydaları saymakla bitmiyor - Resim : 1

CİLTTEKİ HASARLARIN ONARILMASINA YARDIMCI OLUYOR

İşkembede yer alan kolajen ve jelatin gibi bileşenler, kemik sağlığını korumada önemli bir rol oynuyor. Bu maddeler, kemiklerin elastikiyetini artırırken osteoporoz riskini azaltıyor. Aynı zamanda cildin elastikiyetini destekleyerek kırışıklıkların önlenmesine ve ciltteki hasarların onarılmasına yardımcı oluyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNE DOST

Jelatin içeriği, sindirim sistemi üzerinde koruyucu bir etkisiyle biliniyor. Mide duvarını koruyarak sindirimi kolaylaştıran bu madde, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunların azalmasına da katkı sağlıyor. Kolajen ise bağırsaklardaki zararlı bakterilerle savaşarak sağlıklı bir bağırsak florası oluşumunu destekliyor.

Osmanlı Padişahlarının 500 yıllık ecza deposuydu! Faydaları saymakla bitmiyor - Resim : 2

HAFIZAYI DESTEKLİYOR

İşkembede bulunan B vitamini ve fosfor, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken stres seviyesini düşürüyor. Aynı zamanda zihinsel performansı artırarak konsantrasyon ve hafızayı destekliyor.

SAĞLIKLI BİR DİYETİN PARÇASI

Düşük kalorili bir besin olan işkembe, uzun süre tokluk hissi sağlayarak gereksiz atıştırmalardan kaçınmaya yardımcı oluyor. İçeriğindeki protein ve mineraller sayesinde sağlıklı bir diyetin parçası olarak rahatlıkla tüketilebiliyor.

Uzmanlar, işkembe çorbasının sağlık açısından faydalı olabilmesi için hijyenik koşullarda hazırlanması ve fazla yağ içermemesi gerektiğini vurguluyor.

işkembe çorbası Osmanlı