Osmanlı saray mutfağından parmaklarınızı yedirtecek tarif! Soğan Dolması tarifi
Soğan dolması, Osmanlı mutfaklarından günümüz mutfaklarına uzanan ve tadı değişmeyen nefis bir lezzet. Yapımı patlıcan dolmasından farksız olan soğan dolması, diğer dolmaların yerini kapacak. İşte parmaklarınızı yiyeceğiniz soğan dolması tarifi...
Soğan Dolması, 15. yüzyıldaki adıyla Piyaziye, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biriydi. Tıpkı patlıcan ve biber dolmaları gibi, soğanın doldurulmasıyla yapılan Soğan Dolması, misafirlerinize ve ailenize parmaklarını yedirtecek. İşte en lezzetli haliyle Soğan Dolması tarifi...
SOĞAN DOLMASI TARİFİ
MALZEMELER
5 kuru soğan
1 litre içme suyu (soğanı haşlamak için)
1 çay kaşığı tuz (haşlama suyu için)
İÇ MALZEMESİ:
1 su bardağı pirinç
1 tutam maydanoz
1 adet domates (suyu sıkılmış)
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tercih ettiğiniz baharatlar
İç malzemelere ek olarak ince doğranmış soğan da tercih edebilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
1. Soğanların kabuklarını soyup dik ve yarım olarak kesin. 20 dakika haşlayın.
2. Haşlanan soğanları süzüp yapraklarına ayırın. Parçalamamaya dikkat edin.
3. İç harcını hazırlayın. Bütün iç malzemeleri bir kapta karıştırın.
4. Yapraklarına ayırdığınız soğanları bir ucuna iç harcından koyup rulo şeklinde diğer ucuna kadar sarın. Bütün soğan yapraklarına aynı işlemi uygulayın.
5. Uygun bir tencereye aldığınız soğan yapraklarının üzerine bir bardak sıcak su ve göz kararı zeytinyağı gezdirin.
6. Soğanların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın ve kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin.
Afiyet olsun!