23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul 14°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Osmanlı sarayının Bamyacıbaşısı bu tarifle pişiriyordu... İşte 200 yıllık bamya yemeği tarifi

Osmanlı sarayında bamya yemeği severek tüketiliyordu. Osmanlı sarayında bamya yemeği pişirmekle görevli Bamyacıbaşılar bulunuyordu. Osmanlı sarayında severek tüketilen 200 yıllık bamya yemeği tarifini sizin için derledik.

Osmanlı sarayının Bamyacıbaşısı bu tarifle pişiriyordu... İşte 200 yıllık bamya yemeği tarifi

Osmanlı devrinin son 200 yılında bamya, saray mutfağında oldukça sevilen ve tercih edilen bir yemekti. Öyle ki, saray mutfağında bir bamyacıbaşı bile bulunuyordu. Bamyacıbaşılar, güzel bamya yemeği yapmakla sorumluydu. 1730’larda yayınlanan genelge ile ise, iyi bamyalar padişah için saray mutfağına alınırken kalanların ise satılmasına izin veriliyordu. Bamya yemeği, 3. Ahmed'in de en sevdiği yemekti. İşte Osmanlı sarayı bamyacıbaşısından 200 yıllık nefis bamya tarifi...

OSMANLI BAMYACIBAŞISINDAN 200 YILLIK BAMYA TARİFİ

Malzemeler

Osmanlı sarayınının Bamyacıbaşısı bu tarifle pişiriyordu... İşte 200 yıllık bamya yemeği tarifi

500 gram iri bamya
250 gram kuşbaşı ya da kıyma
3 domates
2 orta boy soğan
1 çay bardağı et suyu
Bir yemek kaşığı tereyağı
Su
Karabiber, tuz, biberiye

Hazırlanışı

1. Bamyaları soğuk su ile yıkadıktan sonra başlarını keserek ayıklayın.

Püf noktası: Bamyanın karın kısmında ise ufak bir çizik atın. Böylece bamyanız pişme aşamasında sümüklenmeyecektir.

2. Kuşbaşı eti ve küp küp kıyılmış soğanı tereyağında kavurun.
3. Domateslerden birini ortadan keserek tencerenin altına yerleştirin.
4. Kalan domateslerin suyunu kaşıkla çıkarın ya da rondodan geçirdikten sonra etleri domatesin etrafına ve üzerine yerleştirin.
5. Kuşbaşı etlerin üzerine bir sıra bamya dizin.
6. Tuzu ve baharatı ekleyerek birkaç dakika kavurun.
7. Son olarak et suyunu tencereye dökerek kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
8. Bamya yemeği suyunu çektikçe üzerine ılık su ekleyin. Yarım saatte Osmanlı Bamyacıbaşısı'ndan bamya yemeğiniz hazır.

Osmanlı Tarif