Osmanlı'da haremin şifa kaynağı doğal ağrı kesici: Darülfülfül
Bugün unutulmaya yüz tutmuş olsa da aslında yüzyıllardır kullanılan bir şifa kaynağı darülfülfül. Osmanlı'da hareme yapılan ilaçlara konulan, mesir macununa tadını veren, sindirim ve bağışıklık sistemlerinin dostu bu harika bitkinin faydalarına inanamayacaksınız...
Darülfülfül, halk arasında Tiflis biberi ya da uzun biber olarak biliniyor. Aslında karabibere alternatif olan bu sağlıklı besin, dünya mutfağında farklı tariflerde sık sık kullanılıyor. Ülkemizde ise en çok mesir macunu yapımında kullanılan darülfülfülün Osmanlı Dönemi'nde ilaç yapımında kullanıldığı biliniyor. Özellikle haremdeki kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları ağrıların hafifletilmesi için yapılan ilaçlarda bol miktarda darülfülfül olduğu söyleniyor. Yıllar içinde kullanımı azalan, unutulmaya yüz tutmuş bu şifa kaynağını gelin birlikte inceleyelim.
MUCİZEVİ BİTKİ DARÜLFÜLFÜL
Darülfülfül, Doğu Hint adalarında doğal olarak yetişen bir bitki. Ülkemizde ise şu an yetiştiriciliği yapılmıyor. Karabibergiller familyasına ait olan bitki; nişasta, piperin ve resin içeriyor. Kendine has aromasını veren uçucu yağlar nedeniyle de oldukça keskin bir kokuya sahip.
Mesir macunun yapımında kullanılan darülfülfül özellikle Orta Doğu’da en çok kullanılan baharatlar arasında yer alıyor. Kozalağa benzer şekliyle dikkat çeken bitkinin meyveleri öğütülerek baharat elde ediliyor. Karabibere göre çok daha keskin bir aromaya ve tada sahip olan baharat yemeklere lezzet katmak amacıyla eski zamanlardan beri kullanılıyor.
DARÜLFÜLFÜL FAYDALARI
Aromatik tadının yanı sıra darülfülfül sağlığa da oldukça faydalı. İçeriğindeki fenol bileşikler sayesinde vücuda yüksek ısı sağlıyor ve yarattığı termik etki ile yağların vücutta yakılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca sindirim sistemine de çok iyi geliyor.
- Yüksek oranda vitamin ve fenol bileşikler içeren darülfülfül, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur. Özellikle soğuk algınlığında çay şeklinde tüketilmesi önerilen bitki, vücut ısısını arttırır ve toksin maddelerin vücuttan ter yoluyla atılmasını sağlar.
- İştah arttırıcı özelliği nedeniyle özellikle iştahsızlık çeken çocuk ve erişkinlerde bal ile birlikte tüketilmesi önerilen darülfülfül, yemek ve salatalara katılarak iştahı artırır.
- Sindirim sistemine faydalı etkileri ile ön plana çıkan bitki, sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırır, gaz oluşumunu önler ve oluşan gazları söktürür. Mide şişkinliğini de önleyerek refllü oluşumuna karşı vücudu korur.
- Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını tedavi edici etkiye sahip olan bitki, idrar söktürücü özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
-İçeriğinde yer alan fenol bileşenlerin sakinleştirici etkisi nedeniyle özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde önerilen darülfülfül. Sinir sistemini güçlendirir. Vücuda enerji vererek hem vücudun genel sağlığının korunmasına yardımcı olur hem de cinsel performansı arttırır.
- İnsülin metabolizmasındaki faydaları nedeniyle şeker hastaları tarafından da tüketilmesi önerilen darülfülfül, diyabetin vücutta yarattığı hasarların onarılmasında önemli rol oynar.
- Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan darülfülfül yağ hücrelerine ulaşımı kolaylaştırarak yağ yakımını arttırır. Aynı zamanda bitkinin termojenik etkisi vücudun bazal metabolizma hızını arttırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Zayıflama diyetlerinde darülfülfül çayı kullanılması ve baharat olarak yemeklere eklenmesi diyetin etkinliğini arttırır.
- Vücut ısını arttıran darülfülfül aynı zamanda vücudun savunma mekanizmasını daha etkin hale getirir. Özellikle mide üşütmelerinde darülfülfül tüketilmesi midenin kendini kısa sürede toparlamasına yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısını önler ve kusmayı engeller.
Darülfülfül faydaları ile kullanılması önerilen bir bitki olsa da her bitkide olduğu gibi aşırı tüketimi zararlı etkilere yol açabilir. Yüksek miktarda darülfülfül tüketimi romatizma kaynaklı ağrıların artmasına neden olur. Bağırsak iltihabı ve egzama rahatsızlığı olanların bu bitkiyi tüketirken mutlaka doktora danışmaları önerilir. Bunlara ek olarak hipertansiyon, damar sertliği ve kalp problemi olanların ise darülfülfül tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir.
DARÜLFÜLFÜL NASIL KULLANILIR?
- Çam kozalağı şeklinde olan bitkinin meyveleri öğütülerek toz haline getirilir. Baharat olarak özellikle yahni yemeklerinde kullanılan darülfülfül karabibere benzeyen aroması nedeniyle hemen hemen tüm yemeklere eklenebilir. Kendine has bir lezzete sahip olan bitki salatalara ve çorbalarda yaygın olarak kullanılır.
- Mesir macunu yapımında da kullanılan darülfülfül şifalı etkilerinden dolayı ilaç olarak da kullanılabilir. Ağız kokusu için bir miktar darülfülfül özellikle aç karnına sabahları tüketildiğinde ağız kokusunun giderilmesine faydalı olabilir. Ağızda çiğnenen bitki ağızda oluşan kötü kokuların ortadan kalkmasını sağlar.
- Bitki çaylarının içine de eklenebilen darülfülfül özellikle kilo problemi yaşayanlar tarafından tercih edilir.
- Tohumları havanda dövülerek toz haline getirilen bitki, sıcak suyun içine atılarak beş on dakika demlenir ve daha sonra yemeklerden önce aç karnına 1 bardak tüketilir.
- Termojenik etkisi ile vücut ısısını arttıran karışım hem yağ yakar hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle kış aylarında vücut ısısını arttırıcı özelliğinden dolayı sabahları aç karnına tüketilmesi önerilir.
- Sıcak su ile karıştırıp içildiğinde ses kısıklığını önleyen darülfülfül aynı zamanda öksürüğe de faydalıdır.
Acı tadından dolayı bazı kişiler tarafından tüketimi zor olan bitki bal ile karıştırılıp tüketilebilir. Kurutulan darülfülfül bitkisi yakılıp solunduğunda akciğerlerde oluşan enfeksiyonun tedavisine yardımcı olur.