Otizmli radyo programcısı: Engellilere fırsat verilsin
Türkiye'nin tek otizmli radyo programcısı olan Güngör, "İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı." dedi.
Türkiye'nin ilk ve tek otizmli radyo programcısı Muhammed Emirhan Güngör, "İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı." dedi.
Güngör, Kocaeli'deki bir radyoda yaklaşık iki yıldır ‘Engelsiz Yaşam’ programını sunuyor.
Kocaeli'de dünyaya gelip büyüdüğünü belirten Güngör, küçüklüğünden bu yana basın sektörünü yakından takip ettiğini söyledi. "Çok yaramaz ve hiperaktif" bir çocuk olduğunu belirten Güngör, "Otizmli olduğumu, küçük yaşlarda dosyaları karıştırırken sağlık raporuma denk gelince öğrendim... Çocukken çok yaramazdım ama televizyon ve gazeteye ilgim vardı. Beş yaşından beri radyo dinliyorum. Çocukluğumdan lise dönemime kadar her hafta sonu koşa koşa gazete almaya giderdim." diye konuştu.
HEDEFİ ULUSAL BASIN
Bazılarının otizmli olduğu için kendisini dışlayıp ötekileştirdiğini dile getiren Güngör, "Sadece 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her gün anlaşılmalı ve ötekileştirilmemeliyiz. Bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum." ifadesini kullandı.
Güngör, sunduğu programda engelli bireylerin sorunlarına çözüm aramaya çalıştığını belirtti ve şöyle sürdürdü: “Sağlık sektöründen veya sivil toplum kuruluşlarından uzman isimlerle engelli yaşama dair konuşuyoruz. Çok olumlu tepkiler aldım. İnsanlar programımı severek dinliyor. Hedeflerim arasında ulusal radyo ve televizyon kurumlarında çalışmak var. Staj yaparak tecrübe kazanmak istiyorum ve bir müzik programı yapmak istiyorum."
‘AYRIMCILIĞA ÇOK UĞRADIM’
Özellikle lise döneminden sonra ayrımcılık ve ötekileştirme yaşadığını anlatan Güngör, "Ayrımcılığa çok uğradım, hala daha uğramaya devam ediyorum. Otizm denilince insanların aklına 'Bize zarar verebilir' düşüncesi geliyor. Bize farklı bakılıyor." şeklinde konuştu.
Daha önce iki sene başka işlerde çalıştığını sonunda ‘hayatının işini' bulduğunu ifade eden Güngör "İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı." dedi.
ŞULE ÖZKAN - AA