22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

ÖTV, meyve suyu sektörünü kanser etti

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu sektördeki gelişmelere ilişkin Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerinin sorularını yanıtladı.

ÖTV, meyve suyu sektörünü kanser etti
A+ A-
EKONOMİ SERVİSİ

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney ve Ayvansaray Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, gazetecilere meyve suyu hakkında kamuoyunda doğru bilinen yanlışlara ilişkin bilgi verdi. ZOOM üzerinden düzenlenen sohbet toplantısında sektörün sorunlarına değinen MEYED Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Atom Duruk, devletin ÖTV uygulamasının sektörü öldürdüğünü söyledi. “Devlet bunun farkında değil. Bu ÖTV yüzünden meyvaları işletecek firma bulamayacak” diyen Duruk, ana noktada yüzde 10'luk maliyetin uç noktada yüzde 20 yansıdığını belirtti. “Burada çok büyük bir kanser var. Üretici şirketleri mahvediyor. Üretim yapamayacak hale gelmiş tanınmış Türk markaları var” ifadelerini kullanan Mahmut Atom Duruk, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci kanser GEKAP. Çok büyük bir problem artarak geliyor. Biz karbon ayak izini azaltan bir sektörüz. Ağaç sayısını artırıyoruz. Bizden GEKAP alıyor, harç alıyor. Çevre Bakanlığı ambalajdan alıyor ama biz ödüyoruz parasını. Tüketiciden tahsil edip biz ödüyoruz. Edemediğinde maliyet olarak dönüyor.”

ÇÜRÜK ÜRÜNLERDEN MEYSE SUYU YAPILAMAZ

Salgın döneminde gıda tedariği ve ambalajlı gıdanın öneminin ortaya çıktığını ifade eden MEYED Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney de, çürük meyveden meyve suyu üretiminin mümkün olmadığını çünkü maddi değerinin olmadığını söyledi. Tüketiciye uygun ürünler yapmaya çalıştıklarını anlatan Güney, şeftali ve kayısının ülkemizde en çok tüketilen meyve suyu türleri olduğunu, ihracatta ise elmanın başı çektiğini kaydetti. Maliyetlerin sektöre etkisine işaret eden Güney, “Bir ayda hasat ettiğimizi bir yılda satıyoruz” dedi. Çürük meyveden yapılan meyve suyunun denetimlerde saptanmasının çok kolay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aziz Ekşi, elma suyu fabrikaları önünde bekleyen elmalar nedeniyle böyle haberler çıktığını ancak tesislerde çürük meyvelerin ayrıldığını ifade etti.

YENİ KİTABI ÇIKAN SEKTÖRE SALDIRIYOR

MEYED Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Diren de, Türkiye'de rekabetten dolayı fiyatların diğer ülkelere göre uygun olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yurt dışında bu kadar ucuz başka ülke görmedim diyebilirim. Türkiye 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Elma, nar, portakal gibi ürünlerin fiyatları arttı. Bağışıklığı güçlendirdiği için takviye edici gıdalar yerine bunlar öneriliyor. Döviz kurunun artışı ve talep aertışı sayesinde yurt dışında pahalı satılmaya başladı. Bu artış bir milyon çiftçiye dağılıyor. Gıda magazine edilecek bir şey değil. Yeni kitabı çıkan biri hemen paketli gıdalara saldırabiliyor. Negatif konuşanların çoğu bu alanla ilgili değiller.”

Üretim ÖTV Zam Üretici meyve suyu sektör