Otyam’ın keçileri bize emanet
Usta sanatçı, Vatan Partisi üyesi Fikret Otyam’ın vefatının 8. yıldönümünde mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Anadolu'yu renklerle resmeden Fikret Otyam, uzun yıllar Aydınlık'ta köşe yazarlığı yaptı.
Aydınlık gazetesi köşe yazarlarından gazeteci, yazar, fotoğrafçı ve ressam Fikret Otyam’ın vefatının üzerinden 8 yıl geçti. Anadolu'yu renklerle resmeden Fikret Otyam, ölüm yıldönümünde Nevşehir Hacıbektaş’ta bulunan mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Otyam’ın “İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü”nde bulunan mezarı başında yapılan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende, Hacıbektaş Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Fikret Otyam’ın dostlarından eski Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ersan Yavuz, Alevi-Bektaşi Dedesi Mehmet Turan ve Fikret Otyam’ın eşi Filiz Otyam, yaptıkları konuşmalarda Fikret Otyam’ı anlattılar, Fikret Otyam’dan anılar aktarıldılar.
Törende yapılan konuşmalarda; Otyam’ın gazeteciliğinde ve kitaplarında gerçeğe bağlılığı, resimlerinde Anadolu kadınını öne çıkarması, Alevi-Bektaşi kültürüne katkıları dile getirildi. Eşi Filiz Otyam, Fikret Otyam’ın ülkesine ve halkına çok güvendiğini, hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadığını vurguladı. Aydınlık Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik’in de katıldığı törende, Fikret Otyam’ın Antalya ve Ankara’dan gelen dostları da yer aldı. Daha sonra Fikret Otyam’ın mezarına çiçekler bırakıldı ve geleneklere uygun olarak helva dağıtıldı.
FOTOĞRAFÇILIĞI AĞABEYİNDEN ÖĞRENMİŞTİ
Vasıf Bey ile Naciye Hanım'ın 3. çocuğu, ünlü besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam ile Nusret Kemal Otyam'ın kardeşi Fikret Otyam, 19 Aralık 1926'da Aksaray'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Aksaray'da tamamlayan Otyam, fotoğrafa olan ilgisi ortaokulda Fransızca öğretmeni olan emekli albay Lüleci Haşim Bey'in teşvikiyle başladı. Fotoğrafı ağabeyi Nedim'den öğrenen Otyam, Aksaray'da arkadaşı ve resim öğretmeniyle birlikte "Foto Üç Yıldız" isimli fotoğrafçı dükkanını açtı.
Sanatçı, lise eğitimine ise Ankara Atatürk Lisesi'nde başladı ve ardından Kayseri Yatılı Lisesi'ne devam ederek buradan mezun oldu. Otyam, liseden mezun olduktan sonra babasının yanında çalışmaya devam ederken bu dönemde ressam Neşet Günal ile tanıştı. Resme ilgisi olduğunu fark eden Neşet Günal, Otyam'ı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne yönlendirdi. 1945'te girdiği Akademi'yi 1953'de Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde bitiren Otyam, öğrencilik yıllarında gazetecilik, sanat-edebiyat yazarlığı ve foto röportajlar yapmaya başladı. Otyam, Akademi'deki ilk yılında İbrahim Çallı'nın atölyesinde klasik eğitim alırken, Eyüboğlu'nun atölyesine geçmesiyle birlikte konu ve biçem yönünden serbest olarak çalışma imkanı buldu.
AYDINLIK’TA YAZILAR KALEME ALDI
6 yaşından itibaren bütün boş zamanlarını babasına ait eczanede çalışarak geçiren Otyam, eczaneye gelen köylülerden de dinlediği hikâyeleri defterine günübirlik aldığı notlardan oluşan yazılarını 1945-1946 yıllarında İstanbul'da çalıştığı ''Gece Postası'' gazetesinde yayınladı. Fikret Otyam, akademiden mezun olduktan sonra sırasıyla "Son Saat", "Dünya", "Ulus" ve "Cumhuriyet" gazetelerinde çalıştı, Aydınlık gazetesinde haftalık yazılar yazdı.
Fikret Otyam'ın "Toprak" adlı senaryosu, ağabeyi Nedim V. Otyam tarafından 1952'de filme alınırken, "Mayın" adlı oyunu ise yönetmen Ayberk Çölok tarafından 1968'de Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahnelendi. Resimlerinde keçiler ile başı örtülü ve sürmeli Anadolu kadınlarını figür olarak sık sık kullanan Otyam, Anadolu'yu, insanlarını, hayvanlarını, bitkilerini ve mahalli unsurlarını işlemeyi seven bir ressam olarak hafızalarda yer etti.
Eşi, dokuma ve fotoğraf sanatçısı Filiz Otyam’la birlikte 1977'de Antalya'nın Gazipaşa ilçesine taşınan, daha sonra da Antalya merkezde ve Geyikbayırı Köyü'nde yaşamını sürdüren Otyam, 9 Ağustos 2015'te 89 yaşındayken hayatını kaybetti.
Vatan Partisi üyesi olan Fikret Otyam, ardında onlarca kitap, fotoğraf ve resim eseri bıraktı.