OVP ile finansal istikrar kalıcı hale getirilecek
Orta Vadeli Program ile dezenflasyon sürecini destekleyecek şekilde finansal istikrarın güçlendirilerek kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Sermaye piyasaları geliştirilerek finansmana erişimin kolaylaştırılması, tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması desteklenecek...
Finansal istikrar başlığı kapsamında sermaye piyasaları geliştirilerek finansmana erişimin kolaylaştırılması, finansal sistemde tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılmasını destekleyici sürdürülebilir araçlarla finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanıyor.
Ayrıca, piyasa ekonomisi ilkeleri gözetilerek dezenflasyon sürecinin desteklenmesinin yanı sıra sanayi sektöründe teknolojik yenilenme ve sektörel dönüşüme katkıda bulunmak amacı çerçevesinde reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve finansal istikrarın güçlendirilmesi hedefleniyor.
Bu doğrultuda, dezenflasyon sürecini destekleyecek şekilde finansal istikrar güçlendirilecek ve piyasa ekonomisiyle uyum çerçevesinde finansal düzenlemelerin sadeleştirilmesi süreci tamamlanacak.
Sadeleşme sürecinde, kredi büyümesindeki aşırı artış ve daralmaları azaltmak için döngüsel sermaye tamponu düzenlemesi aktif olarak uygulanacak.
Kur korumalı mevduat (KKM) ile yabancı para mevduatın cazibesinin azaltılması ve Türk lirası mevduata geçişin hızlandırılması sağlanırken, Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payının artırılmasına ve vadesinin uzatılmasına yönelik politikaların uygulanmasına devam edilecek.
Finansal sektörün tasarruflara aracılık faaliyetini etkin ve verimli bir şekilde yapması için gerekli politika adımları atılacak ve düzenlemelerde yapılacak sadeleştirme ile KKM bakiyesinin azaltılması sürdürülecek.
Basel III Final düzenlemeleri paketi ile getirilen değişikliklere uyum ise öngörülen takvime göre 2025’in 4. çeyreğine kadar gerçekleşecek.
REEL SEKTÖRÜN FİNANSMANA ERİŞİMİ KOLAYLAŞACAK
Seçici kredi uygulaması kapsamında, üretim kapasitesini artırmak amacıyla, sanayi sektöründe teknolojik yenilenme ve sektörel dönüşüm hedefleri de göz önünde bulundurularak reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılacak. Ayrıca, bu dönemde, tüketici kredilerinin dezenflasyon süreciyle uyumlu gelişmesi sağlanacak.
Bu doğrultuda, reel sektörde faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketlerin yurt içi bankacılık sektöründen sağladıkları finansman, alternatif olabilecek kaynaklara yönlendirilecek ve fonlama kompozisyonlarının çeşitlendirilmesi teşvik edilecek.
İç talebi dengelemek, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve cari açığı azaltmak amacıyla bireysel krediler ve hedefli olmayan ticari kredilerde seçici miktarsal sıkılaştırma politikaları uygulanacak.
Kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle uyumunu artırmak amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında toplanan veri setleri ile Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonu sağlanacak.
2023 yılında yaşanan 6 Şubat depremleri sonrası, şehirlerin yeniden yapılanması ve faaliyetlerin canlandırılması amacıyla deprem bölgesine yönelik krediler, sıkılaştırıcı politikalardan muaf tutulmaya devam edecek.