Öyle faydaları var ki her gün tüketildiğinde kanserden bile koruyor! Üstelik sadece bir parça...
Nezle ya da grip olduğunuzda hemen ilaçlara sarılmak yerine doğal yöntemlerle hastalığın üstesinden gelebilirsiniz. Mucizevi etkileriyle bilinen zencefil sayesinde doğal ve etkili karışımlar hazırlayabilirsiniz. Faydalarının saymakla bitmediği bu kök bitki evinizde mutlaka bulunmalı.
Zencefil, 1300'den fazla çeşidi bulunan zerdeçal ve kakule kök ailesinden gelen bir bitki çeşidi. Halk arasında farklı tariflerle şifasından faydalanılan zencefilin ağrı kesici, balgam sökücü, sindirim kolaylaştırıcı, antikanser, bulantı ve kusma önleyici gibi etkileri bulunur. Siz de mutfağınızda zencefil bulundurarak şifalı tarifler hazırlayabilirsiniz. Gelelim zencefilin faydalarına!
Antioksidan ve antienflamatuar etkileri
Doğal bir antioksidan olduğu bilinen zencefil, vücudu hızla arındırır. Toksinlerin atılmasına yardımcı olan zencefil; kanser, obezite ve metabolik hastalıkların oluşmasını minimum seviyeye indirir. Bunun yanında vücutta oluşan oksidatif hasar da birçok hastalığın temelinde yatar. Zencefil, oksidatif hasarı azaltarak kişinin genel sağlık durumunu iyileştirebilir. Antioksidan özelliği bulunan zencefil bu yönüyle birçok hastalığın oluşmasını engeller.
Ağrı kesici olarak kullanılabilir
Zencefilin ağrı, şişlik ve iltihapları azaltma etkisi de bilinen faydaları arasında bulunur. Vücudunuzda ağrı başladığında hemen ilaçlara başvurmak yerine zencefilin antienflamatuar etkisinden faydalanabilirsiniz. Taze ve kurutulmuş olarak tüketildiğinde vücuttaki iltihap, ağrı ve ödemi yok eden zencefili tariflerinize ilave ederek daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz.
Kanser hastalığından korunmak için doğru bir yöntem
Tehlikeli ve ölümcül hastalıklar arasında bulunan kanserin vücuttaki oluşumunu engellemek için birtakım önlemler alabilirsiniz. Antioksidan özelliği bulunan zencefil, kansere sebep olan antijenlerin oluşumunu engeller. Ayrıca bu besin, vücutta oluşan zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Zencefil tüketmek; meme, prostat, yumurtalık, mesane, beyin ve melanom, baş ve boyun bölgesinde gelişebilecek tümörlerin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Böylece zencefil kanser hastalığına karşı büyük oranda koruyuculuk sağlar.
Mide bulantısını geçirir
Zencefilin bilinen bir diğer faydası ise bulantıyı önleyici ve durdurucu etkisi. Bağırsak gazlarını parçalayarak dışarı atan zencefil bu yönüyle bulantı oluşumunu engeller. Ayrıca zencefil sindirim sistemindeki hareketliliği artırır ve kusma refleksini tetikleyen sinirlerin aktif olmasını önler. Hamilelik dönemlerinde, hastalık esnasında, taşıt kullanımı ve kemoterapi nedeniyle oluşan bulantıların giderilmesi için zencefil kullanabilirsiniz.
Zencefil nasıl tüketilmeli?
Oldukça güçlü bir aromaya sahip olan zencefili taze ve kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Tüketimini kolaylaştırmak için turşusunu yapabilir ya da bitki çaylarına ufak bir parça ekleyebilirsiniz. Taze zencefili dondurucuda saklayarak istediğiniz zaman tariflerinize ilave edebilirsiniz. Salata sosları, yemekler, turşular, bitki çayları ve kekler gibi birçok tarife ilave edebileceğiniz zencefil doğru miktarda kullanıldığında oldukça lezzetli bir baharat hâline gelebilir.