Milli projeler SAHA EXPO'da
Savunma, havacılık ve uzay sanayisine yönelik son yenilikçi çözümlerin yer aldığı SAHA EXPO 2022 Fuarı kapılarını açtı. Fuar boyunca yerli ve milli projeler görücüye çıkacak, yepyeni ürünler ilk kez tanıtılacak. SAHA EXPO süresince çok sayıda uluslararası anlaşmanın imzalanması bekleniyor.
Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO 2022 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, kapılarını açtı. Sektörün en büyük buluşması olan ve önemli işbirlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO, bu yıl 57 ülkeden 250 yabancı ve 750 yerli firmayı bir araya getiriyor. 28 Ekim’e kadar devam edecek olan fuar, İstanbul Fuar Merkezi’nde fiziki olarak 30 bin profesyonel ziyaretçiyi hedefliyor. Çok özel platformların ilk kez görücüye çıkacağı SAHA EXPO’da, birçok yeni silah ve teknolojinin de Türkiye ve dünya lansmanları yapılacak.
KATILIMCI FİRMALARA FUAR İSTİHBARATI
SAHA EXPO Genel Sekreteri İlhami Keleş, dev buluşmayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye eskiden bir pazar bir ülke, mal satmak için fuarlara gelinen bir ülkeydi. Savunma sanayi alanında gerçekleşen gelişmelerle olayın yönü değişti. Bu fuar artık Türkiye için yeni nesil bir fuar. Bu fuarda firmalarımız dışarıya mal satacaklar. Yabancılar kendi aralarında iş geliştirecekler. Bu fuarda dünyada hiçbir fuarda olmayan bir hizmet vermek istiyoruz. Katılımcı her firmaya özel fuar istihbaratı dağıttık. Firmalara özel analizler verdik. Yani firmalara danışmanlık hizmeti vermiş oluyoruz. B2B portalını açtık. Gönderdiğimiz analizler çerçevesinde firmalar birbirlerinden görüşme taleplerini oluşturdular. Fuar takvimlerini birlikte yaptılar. Yerli yabancı tüm firmaların ticaret yapmasını sağlayarak bu fuarı çekici hale getirdik. Fuar alanımızı en verimli şekilde değerlendirip tüm firma standlarını kolayca ziyaret edebilmeniz için alanında uzman mimarlar tarafından özel olarak tasarlanan İPEK YOLU sistemi fuar boyunca katılımcılara ve ziyaretçilere rehberlik edecek.”
Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, SAHA EXPO 2022 Fuarı için Türkiye’ye geldi. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar tarafından karşılanan Dibeybe, stantları gezdi, açılış törenine katıldı. Libya medyası, Başbakan Dibeybe’nin AKINCI SİHA almak için Türkiye’ye geldiğini ve fuar kapsamında imzaların atılacağını yazdı. Fuarı bugün de İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallece’ın ziyaret edeceği öğrenildi.
RAKAMLARLA SAHA EXPO 222
57 ülkeden katılımcıların olduğu SAHA EXPO 2022’yi bu yıl 1 yabancı başbakan ve 11 yabancı bakanın ziyaret edeceği bildirildi. Bunun yanında 37’si Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanı gibi üst düzey olmak 60 heyete mensup 268 resmî delegasyonun ve 25 ülkeden 112 ticari delegasyonun da fuara katılması bekleniyor. Bu ziyaretler kapsamında çok sayıda görüşme ve imza töreni planlanıyor. En üst düzey davetli olarak ise Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, dün fuarı ziyaret etti.
DÜNYANIN HER YERİNDEN GEZEBİLECEK
SAHA EXPO’nun fiziki fuardan sonra hibrit olarak da yapılacağını aktaran İlhami Keleş, “Fuarımız 1 Kasım 2022 -1 Şubat 2023 tarihleri arasında metaverse evreninde yapılacak. Bir şekilde fuara gelemeyen kişiler böylelikle fuara katılım sağlayabilecek, ürünleri görebilecek ve canlı toplantılar yapabilecek. Burada da yine dünyada bir ilki yapıyoruz.”
İHRACATTA REKORA DOĞRU
Türkiye, bu yılın ilk 9 ayında savunma ve havacılık sanayisinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,2 artışla 2 milyar 636 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 10 yıl önce 800 milyon dolar civarında olan ihracatın, bu yıl 4-4,5 milyar dolar civarında olması bekleniyor. 15 yıl önce Türkiye’de savunma sanayisi yüzde 15-20 yerlilik oranına sahipken, bugün bu oran yüzde 80’lere ulaşmış durumda. Son 10 yılda ihracatta dolar bazında her yıl yüzde 10 artış sağlandı. Yükselen ihracat trendinin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesi bekleniyor.
CANİK’TEN DÜNYA ÇAPINDA TOP
Dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden CANİK, fuarda ilk kez orta kalibre 30x113 mm topunu sergiledi. Ürün hakkında bilgi veren SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, şunları söyledi: “Türkiye’de bu ürünün üretimini yapabilecek olan tek firma biziz, dünyada ise 5 üreticiden biriyiz. Her türlü platform entegrasyonunu yapabiliyoruz. Şimdi 30x113 mm toplara uyumlu TRAKON 30 uzaktan kumandalı kulesini piyasaya çıkarıyoruz. Bildiğiniz gibi İngiltere’de yapılan bir fuarda EJDER YALÇIN 4x4 aracına TRAKON 30 entegre edilmiş olarak sergiledik ve çok iyi geri bildirimler aldık. 30x113 mm topumuz VENOM LR 30 ile birlikte ihracat rakamlarımızı daha da artıracağımıza inanıyoruz.”
‘DELİ’ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen kamikaze insansız hava araçlarına (İHA) Deli eklendi. Titra Teknoloji tarafından geliştirilen Deli, SAHA EXPO'da ilk kez sergilendi. Deli Taktik Kamikaze Sistemi, yüksek etki çapına sahip harp başlığıyla görev yapacak. Deli, saatte 80 kilometre seyir hızına, 180 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor. 3 bin 500 metre maksimum irtifa, 150-500 metre operasyonel irtifa ile muharebe sahasına çıkmaya hazırlanıyor. Şu anda 75 dakika havada kalabiliyor, 85 kilometreye kadar gidebiliyor ve 3,1 kilogram civarında harp başlığı taşıyor.
İSMİNİN HİKAYESİ
Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, ürünün isim tercihine ilişkinse şunları söylüyor: “İki yerden esinlendik. Birincisi bir açılımı var kendi içimizde kullandığımız, Düşük Maliyetli Elle Atılabilir İHA'nın aslında kısaltması. İkincisi de Osmanlı'dan gelme, uyarlama bir kelime. Malum Osmanlı'da Deliler Birliği vardı. En önde giden, savaşan birlik ve insanlar, bir de bundan esinlendik.”
ROKETSAN VE STM’DEN ORTAK SÜRPRİZ VAR
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, fuara özel yeni bir ürünü tanıtacaklarını duyurdu. İkinci, “Roketsan ve STM olarak sizlere bir sürprizimiz olacak. Yeni bir ürünümüzü ilk defa SAHA EXPO'da sizlerle buluşturacağız.” dedi. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise şöyle konuştu: “STM olarak bizler de askeri denizcilik ve taktik mini İHA sistemleri alanındaki yenilikçi ve milli sistemlerimizi fuarda katılımcılarla buluşturacağız. Mehmetçiğimiz ve kardeş ülkeler tarafından başarıyla kullanılan milli gururumuz KARGU’nun ardından bu yıl mühimmat bırakan İHA’mız BOYGA ve gözcü İHA’mız TOGAN’ı da envantere kattık. Her biri ciddi ihracat potansiyeli taşıyan bu ürünlerimizin yanı sıra ALPAGU’muz da bu yıl göreve başlayacak. SAHA EXPO’da bu alanda çok ses getirecek yeni bir sürprizimiz de olacak.”
Yeni ürünün adının ‘ALPAGUT’ olduğu öğrenildi. Lansmanın ise bugün yapılması planlanıyor.
HAVELSAN’DAN KAPGAN LANSMANI
HAVELSAN tarafından geliştirilen KAPGAN Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı da ilk kez görüntülenenler arasındaydı. KAPGAN’ın tanıtım töreni, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar’ın katılımıyla HAVELSAN standında yapıldı. İsmini "fatih" anlamına gelen Göktürk Kağanı "Kapgan Kağan"dan alan ağır sınıf insansız kara aracı KAPGAN, 2 kilometre etkin menzili olan 30*113 milimetre silah sistemiyle de Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Saatte 25 kilometre hıza ulaşan ve 6 saat operasyon gerçekleştirebilen KAPGAN’a, farklı tip ve kalibrelerdeki silah sistemleri de entegre edilebilecek.