Özel okul öğretmenlerine taban maaş uygulaması şart
Özel okul öğretmenleri hem çok fazla iş yüküyle çalışıyor hem de önemli bir kısmı neredeyse asgari ücret düzeyinde maaş alıyor. ÖSÖB-DER Disiplin Kurulu Başkanı Cömert, eşit işe eşit ücret ilkesini hatırlatarak taban maaş hakkının önemine dikkat çekti
Özel okul ücretlerinin 2023 fiyat artış oranını yüzde 65 olarak açıklanmasının ardından halihazırda düşük ücretlerle çalıştırılan özel okul öğretmenleri ücretlerinde iyileştirme talep etti. Özel Sektör Öğretmenleri Birlikteliği Derneği (ÖSÖB-DER) Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Erdem Cömert, özel sektör öğretmenlerinin sorunlarını Aydınlık'a anlattı. Cömert, taban maaş talebine ve eşit işe eşit ücret ilkesine dikkat çekti. Cömert, daha önce özel sektör öğretmenleri için taban maaş uygulamasının olduğunu, bunun kaldırılmasının büyük hak gasplarına neden olduğunu vurguladı. Cömert, şöyle konuştu:
'YÜZDE 65 GÖRÜNÜRDEKİ ZAM'
"Özel okullar öğretmenlerle ağustos ayında sözleşme yaptılar. O dönemde asgari ücret 5 bin 500 liraydı. Sözleşmeler genel olarak asgari ücretin bir tık üzerinde 5 bin 600, 5 bin 700 lira düzeyinde yapıldı. Ama şu anda yılbaşından itibaren açıklanan asgari ücret 8 bin 500 lira olunca, özel sektör öğretmenlerinin maaşı asgari ücretin de gerisinde kaldı. Şu anda hepsi en fazla asgari ücrete ulaşabilecek kadar zam alabilecekler. Bunun yanı sıra velilere yapılacak zam da yüzde 65 ile sınırlı kaldı ancak bu zam yalnızca kayıt ücretiyle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda yemek, kırtasiye, kılık kıyafet paralarıyla yapılacak artışlarla yüzde 100'ün de üzerine çıkacak bu artış. Yüzde 65 görünürde bir artış. Öğrenci düzeyinde yüzde 100'ün üzerine bir artış olmasına rağmen öğretmenlere asgari ücret oranında bile artış yapmadılar.
HUKUKA AYKIRI
"Burada okul ücretlerine bir artış yapılıyorsa, öğretmen maaşlarına yansıması lazım. Öğretmenlerin en önemli sorunu bir taban maaşı uygulamasının olmaması. Taban maaş asgari ücrete dayanmış durumda. Asgari ücret zaten niteliksiz iş gücünün alacağı paradır. Fakat özel sektör öğretmenliği, bu hukuken de böyle nitelikli iş gücüdür. Üniversite mezunu olacak, belli formasyonları alacak... O nedenle nitelikli çalışandır. Bu nedenle asgari ücrete hatta asgari ücretin altına çalıştırılmaları hukuka da aykırıdır.
'EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET'
Kıdemi, derecesi Milli Eğitim Bakanlığında (MEB) çalışan öğretmenle karşılaştırılmalıdır ve en az MEB'de çalışan öğretmenle aynı düzeyde maaş almalıdır. Çünkü özel sektörde çalışan da öğretmendir. Buradaki en büyük sıkıntı eşit işe eşit ücretin olmaması. Bu Anayasa ile de zorunlu kılınmıştır. Aynı işi yapan iki ayrı kamu ve özel sektör çalışanının aynı maaşı alması gerekmektedir. Bunu alamıyorlar. Zaten diğer hakları yok, sosyal yardım, izin tatil günlerinde çalıştırılıyorlar. Ek der, veli toplantısı, öğrenci görüşmeleri... Whatsapp üzerinden bile soru çözümü yapıyorlar. İş yükü çok fazla ancak bunun karşılığında bu sene bazı okullarda asgari ücret verilip 'sözleşmemiz 6 bin lira' denilerek bir kısmı geri alınacak diye de düşünüyoruz."
'EĞİTİM ÖZELE DEVREDİLMEMELİ'
Bazı özel okullarda öğretmenlere asgari ücretin altında ücretler verildiğine dikkat çekti. Kaçan, eğitimde özel sektörün bulunmasını da eleştirdi. Bunun eşitliği bozduğunu, eğitimin paralı hale geldiğini vurgulayan Kaçan, "Eğitim özel sektöre devredilmemeli. Bu zamlarla beraber isanlar kara kara düşünüyor. Öğretmen arkadaşlarımız da iyileştirme istiyor. Veliler de ne yapacağını şaşırıyor. Özel okula giden çocuk daha sonra devlet okuluyla uyum sağlamakta da zorlanıyor." diye konuştu. Okulların öğretmen maaşlarında iyi bir iyileştirme yapmak zorunda olduğunu ifade eden Kaçan, özel okulların gayriresmi olarak yüzde 65'in üzerinde zam yapabileceğine de dikkat çekti.