Özel sektör ucuz çay almasın
Çay sezonuna az bir süre kala Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, bölge tarımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Bölgede 0 rakımdan 3 bin rakıma kadar tarım yapılabiliyor. Çay, fındık, kafes balıkçılığı ve arıcılık, Artvin’in en önemli geçim kaynaklarından.
Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, çiftçiye hibe ve destek kredileri altında verilen miktarların gerekli şekilde dağıtılıp denetlendiğine şahit olmadıklarını ve gerekli dağılımı yapılmayan kredilerin yıl sonu geri iade edildiğini ifade etti. Yıldızbayrak, Tarım Bakanlığı’nın sunduğu alternatif ürünlerin uygulanabilmesi için yeni tarım alanlarına ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.
ORMAN ARAZİLERİ FINDIK TARIMINA AÇILSIN
Artvin’de 1999-2009 yıllarında iki kere kadastro çalışması yapıldığını ve bin 500 dönüm tarım özelliği taşıyan arazilere orman vasfı kazandırılarak çiftçinin elinden alındığını bildiren Arhavi Ziraat Odası Başkanı, “Düzce, Adapazarı, Samsun illerinde orman arazisinde açma yapılarak fındık tarlasına dönüştürülen alanların yapılan düzenleme ile vatandaşa iadesi yapıldığı gibi bizim ilimizde de bu çalışmanın yapılması talebimizdir” dedi.
4 ilçede 19 bin 800 kayıtlı çay üreticisi olduğunu belirten Yıldızbayrak, şöyle devam etti: “Dünyada yaşanan enerji ve hammadde ihtiyacı üreticilerimizi zor duruma sokmuştur. Açıklanan desteklerin artırılması, özel sektörün ucuz çay alma politikasına çözüm bulunması ve İçişleri Bakanlığı’nın mevsimsel tarım işçileri için 4857 sayılı iş kanunu ile belirlediği yevmiye miktarının bölgemizde yetkililerce uygulanması ve denetiminin yapılması talebimizdir.”
KAFKAS ARI IRKI YOK OLUYOR
Yıldızbayrak, arıcılıkla ilgili sıkıntıları da şöyle anlattı: “Orman köylüsüne ve çiftçisine verilen destekler artırılmalı. Orman Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı bal ormanı alanlarının hayata geçirilmediği görülmekte olup, doğal bal havzalarının arıcıların kullanımına açılması talebimizdir. Kafkas arı ırkı, gün geçtikçe melezleşmeye yüz tutmuş durumdadır ve hastalıklarla yok olmaya mehil vermiştir. Bunun önüne geçmek için karayollarındaki güvenlik noktalarında arı giriş ve çıkışı denetimlerinin yapılması gerekmektedir. Arı ölümlerinin en başında gelen varova zararlısı ile ilgili yapılan ilaçlı çalışmalardan net sonuç alınamamış olup bu hastalıkla ilgili tek ve sağlıklı doğal mücadele yolunun kenevir bitkisi olduğu üniversitelerce kanıtlanmıştır. Ülkemizde 26 ilde dikimine izin verilen kenevir bitkisinin bölgemizin Kafkas arı gen ve koruma merkezi olduğundan ek izin çıkartılarak veya bir düzenleme yapılarak dikilmesine izin verilmelidir.”
2 BİN TON KESTANE BALI ÜRETİYORUZ
Sadece Arhavi İlçesinde kayıtlı 15 bin kovanın olduğu ve bir o kadar da kayıt dışı kovan bulunduğu bilgisini veren Yıldızbayrak, “Kovan başı ortalama 15-20 kg kestane balı üretildiği baz alındığında 2 bin ton balın ilçemizde üretildiği ortaya çıkmıştır” dedi.