Özgüven devrimi
Türkiye'nin 60 yıllık hayalı Togg'la gerçekleşti. Gemlik'teki fabrikada büyük heyecan vardı. Ülkesinde güçlü olmayan dünyada güçlü olamaz. Milli otomobilimiz, milletçe beraber olduğunuzda ne gibi işler başaracağımızın göstergesi.
Türkiye 29 Ekim 2022'de tarihi bir güne tanıklık etti. Türkiye'nin Otomobili Togg için binlerce davetli Gemlik'teki kampüste toplandı. Gün boyunca yayınlar yapıldı. Kampüs içerisinde kurulan ve etkinliğin yapılacağı dev çadırda 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla çok kısa bir sürede üretilen Devrim arabası Togg'un SUV ve Sedan modelleri ile birlikte sergilendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etkinlik alanına teşrifleriyle birlikte düğmeye basıldı. İlk araç banttan indirildi. Böylece Türkiye'nin 60 yıllık hayali gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk üretilen aracı kullandı ve sipariş için talimat verdi. Bunun üzerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aracı Külliye'ye hediye etmeyi teklif etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın “Kayserililik yapmayın” esprisi üzerine otomobilin her renginden birer tane için söz alındı.
NEYİ BAŞARDIĞIMIZI BİLELİM
Togg'un üretim tesisinden çıkarılıp Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtım alanına getirildiği sırada duygu dolu anlar yaşandı. Bu gururun getirdiği hissiyat salondaki birçok kişinin sevinç gözyaşları dökmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konuşmasında belirttiği üzere Togg esasen bir elektrikli otomobilden ziyade bir akıllı cihaz. Bir asır önce içten yanmalı motorlar devrini kaçıran Türkiye, her ne kadar bugün dünyanın en büyük otomotiv üreticisi ülkelerinden biri olsa da başkalarının belirlediği kalıplar ve aldığı kararlarla endüstrisine yön veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyonu sayesinde otomotiv endüstrisinin büyük bir dönüşüm yaşadığı dönemde bu kez fırsat yakalandı. O dönüşüm sadece elektrifikasyondan ibaret de değil. Artık otomobiller birer akıllı cihaz halini alıyor. Yani bugün her işimizi yaptığımız cep telefonlarını biz elimizde taşıyoruz ya işte yakın zamanda bizi taşıyan araçlar aynı zamanda her işimizi görecek. Akıllı şehirler, akıllı evler, akıllı arabalar, akıllı fabrikalar.... Bu büyük dönüşümün ortasında Togg'un geliştirilmesiyle elde edilecek çıktıların Türk sanayisinin dönüşümüne yapacağı katkıları düşünün. 1961'de Devrim projesinin bir takım ellerce sekteye uğratılmamış olduğunu düşünün. O gün Devrim'e ve daha öncesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulan uçak, füze tesislerine sahip çıkmış olsak bugün ABD'nin kapısına gidip F-16 sırası beklemezdik. Togg işte bu yüzden bir otomobilden çok daha fazlasını ifade ediyor.
SADECE TÜRK YAPIMI DEĞİL AYNI ZAMANDA TÜRK AKLI
Nedir? Bir defa Togg, her şeyiyle yerli ve milli. Bakmayın siz bataryası Çin, motoru Alman dediklerine. Bugün Alman Mercedes'in lüks sınıf modellerinin kaportası ülkemizde üretiliyor. Tesla'nın kornası Kocaeli'den gidiyor. Bugünün dünyasında katma değer, mal üretebilme kabiliyetinizin yanında bir ürünün lisans ve patent hakkına sahip olup olmadığınızla ölçülüyor. Türkiye 2021 yılında otomotiv ihracatından tam 25 milyar dolar kazandı. İthalatımız ise 16 milyar dolar düzeyinde oldu. Otomotiv yan sanayi ihracatımızın bu yıl 14 milyar dolar olması bekleniyor. Ortada dev bir endüstri var. Fakat kendimize ait bir arabamız yok. Aslında yerli üretimimiz var. Bugün Toyota, FIAT, Hyundai, Renault, Ford gibi dünya markaları ülkemizde otomobil üretiyor. Bu şirketler ülkenin en çok ihracat yapan firmaları arasında yer alıyor. Fakat o üretilen otomobillerin standardını başkaları belirliyor. İşte Togg'un önemi burada ortaya çıkıyor. Togg CEO'su Gürcan Karakaş'ın deyişiyle, lisans ve patent hakları itibarıyla bize ait bir cihaz. Bu nedenle istediğimiz gibi geliştirip, küresel devlerle rekabet edebileceğimiz bir üründen söz ediyoruz. Her aşamada ortaya çıkan katma değeri başka sanayilerde kullanım hakkı da bizde. Üstelik bataryası için de Çinliler gelip burada tesis kuruyorlar. Pil teknolojileri de dünyada sıçrama evresinde. Bu anlamda da Türkiye bır fırsat kapısını açmış olacak.
ÖZİLHAN VE ZORLU'DAN 'İHRACAT' MESAJLARI
Togg'a sahip çıkmak hepimizin görevi. Önceki gün tören bittikten sonra Togg'un babayiğitleri TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve Togg CEO'su Gürcan Karakaş saat 21.30'da basının karşısına geçti ve sorularımızı yanıtladı. Soru cevap kısmında ihracat gündeme geldiğinde otomotiv sektöründe de yıllardır faaliyetleri olan ve dünyayı çok iyi tanıyan Özilhan şu mesajı verdi: “Bundan sonra çok daha zor bir dönem başlıyor. Üretmek, satmak, yaymak, markayı tanıtmak, ihracat yapmak, bunların hepsi zor işler. Önce Türkiye'de başarılı olmalıyız.” Yine Ahmet Zorlu da, “İhracat için ülkemizde başarılı olmamız lazım.” dedi.
Çünkü ülkesinde güçlü olmayan dünyada güçlü olamaz. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar Kurulu Üyelerinin yanında, törene başta Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere birçok siyasi partinin liderinin katılması Togg'un bir Türkiye projesi olduğunu tarihe kaydettirdi. Tören sonrası gazeteci dostlarla sohbet ederken herkesin dilinde neden diğer parti liderlerinin de törene katılmadığı sorusu vardı. Bir gazeteci dostum şöyle dedi: “İnsan hiçbir şey olmasa bile meraktan gelir. Bir kusur bulup kulp takmaya da olsa gelir.”
Başka söze gerek yok.
ÇİP SORUNUMUZ YOK ÇÜNKÜ VESTEL VAR
Babayiğitler ile sohbette Togg CEO'su Karakaş birkaç noktaya açıklık getirdi. Bunlardan ilki üretim sayıları ile ilgili oldu. Buna göre 100 bin adede hemen bir modelle ulaşılması söz konusu değil. Ancak birkaç yıl içinde bu üretim adedine erişilecek. Ancak ilk yıl için 20 bin adetlik bir üretim planlanıyor. 15 yıllık bir proje olduğu için ihracat olmaması mümkün değil. Karakaş şöyle diyor: “Mart ayında yola çıkınca önce kendi ülkemizde daha sonra Avrupa'da olacağız. Bundan sonra da dünyaya açılacağız.” Karakaş'ın verdiği bilgilere göre, satış için hazırlıklar tamam. Doğrudan müşteri ile iletişimde olunacak. Yedi ayrı bölgede 29 servis noktası ile hizmet verilecek.
Toplantıda Karakaş'a tedarikte yaşanan sorunlar hatırlatılınca şunları söyledi: “Otomotiv dünyasındaki çip krizinin temel nedenlerinden biri gerçek anlamda kullanılan çiplerin teknolojisinin çok eski olmasından kaynaklı. Özellikle tedarik zincirindeki kopmalardan sonra hiçbir çip üreticisinin dönüp yeniden bu eski teknolojileri öncelikle indirmek istememesi... Çünkü tüketici elektroniğinde kullanılan çok daha kârlı, çok daha büyük adetlerde üretilen çipler var. Dolayısıyla eğer fikri mülkiyeti sizdeyse ne yaparsınız? Tüketici elektroniğine yakın çipleri kullanırsınız. Biz de onu yaptık. Örneğin kendi tasarladığımız cihazımızın üzerindeki 10'a yakın çipi Vestel ile beraber geliştiriyoruz, sanayileştiriyoruz. Onlarla beraber değiştirerek dolayısıyla pazarda daha kolay bulunabilecek, daha fazla kullanılan ve tüketici elektroniğine daha yatkın ürünleri kullanarak çözüyoruz."
TOSYALI: MİLLİ TANK SENEYE TSK'YA TESLİM
Togg için elini taşın altına koyan Babayiğitler ile olan basın toplantısında söz alarak ilk soruyu sordum: “Cumhurbaşkanı'nın özel bankalara, Togg'un vatandaşlarca kolay temin edilebilmesi için, kredi anlamında bir çağrısı oldu. Sizlerin de Togg'a özel bir taşıt kredisi kampanyası anlamında çağrısı olur mu?” Bunun üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Halka destek olunması kısmını halka sormak lazım. Cumhurbaşkanımızın çağrısı yeterlidir.” dedi.
Fuat Tosyalı ise duygu ve düşüncelerini paylaştığı konuşmasında, “Biz geçen yıl BMC'yi satın alarak taşıt endüstrisine girdik. Kaderin cilvesidir ki Togg'un ilk yatırımı kurulurken, ısrarla bu yatırıma girmem teklif edilmişti. Ben 'Biz demir çelik üreticisiyiz, taşıt endüstrisi bize uzak.' deyip uzak durmuştum. Kader bizi tekrar bu işin içine soktu, demek ki bu anı yaşamak varmış. Bu anı yaşamak, bir yandan da muazzam bir eserle karşınızda olmak... Ayrıca da milli tankımızı gelecek yıl üretip ordumuzun hizmetine vereceğiz."
Genelde gölgede kalıyor ama Togg'un en kritik işlerini yapan şirket Turkcell. Çünkü bir akıllı cihaz olan Togg'un dolaşımda yer almasını sağlayacak iletişim teknolojilerinden o sorumlu. Son yıllarda geliştirdiği yerli ve milli teknolojilerle teknoloji ihracatına adım atan Turkcell'in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu'nun şu mesajı hepimiz için ders niteliğindeydi: “Togg, milletçe beraber olduğunuzda ne gibi işler başaracağımızın göstergesi.”