Papaya üretimi artıyor
Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik ve Aksu başta olmak üzere bazı ilçelerde domates, salatalık, patlıcan gibi sebzelerin yanı sıra özellikle son yıllarda seralarda tropikal meyve üretimi arttı.
Ejder meyvesi, passiflora, mango gibi tropik meyveler tescillenerek, üreticiye katkı sağlandı. Yeni ürünler denemek isteyen üreticiler, son yıllarda talebin arttığı papayaya yöneldi. Daha çok Uzak Doğuluların tercih ettiği papaya, hem meyve olarak hem reçel ve salata olarak hem de sebze gibi pişirilerek tüketilebiliyor.
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, 2013'te Akdeniz Üniversitesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ile tropikal meyvelerin Antalya'da üretilmesi için deneme çalışmaları yaptıklarını, 6 yıl süren çalışma sonucunda bazı tropik meyvelerin tescillendiğini ve fidan üretimine geçildiğini anlatan Karaca, "BATEM, tescilli ürünlerin fide desteğini de sağlıyor. Üreticimiz, örtü altında papaya başta olmak üzere birçok tropik meyve yetiştiriyor. Bu meyvelerin fiyatı daha yüksek, katma değerli ürünler" diye konuştu.