Parkinson hastaları yürüme robotu ile umutlandı
Türkiye'de ilk kez, Parkinson hastalarının yürüme bozukluğunun "VR (artırılmış / sanal gerçeklik) teknolojisiyle" rehabilitasyonu sağlandı.
Romatem Bursa Fizik Tedavi Hastanesi ile Bursa Şehir Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı onaylı yürüttüğü çalışmada, Parkinson hastaları, birkaç haftalık sonra tedavinin ardından, hastaneye kimsenin yardımı olmadan kendileri gelebilmeye başladı.
Romatem Bursa Hastanesi Başhekimi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, yürüme bozukluğu yaşayan Parkinson hastalarına umut olan bu yeni araştırmayla ilgili bilgi verdi. Dr. Küçükçakır, cihazın inme, omurilik yaralanmalı hastalar, denge problemi olan ataksik hastalar, MS hastalarında ve kas hastalıklarında yürümenin iyileştirilmesi amaçlı kullanıldığını söyledi.
TÜRKİYE’DE İLK
Araştırmanın bu alanda Türkiye'de ilk, dünyada da dördüncü çalışma olduğunu ifade eden Küçükçakır sözlerine şöyle devam etti: “Hastalarımızı iki gruba ayırdık. Bir grupta sadece klasik fizyoterapi yöntemlerini kullandık. Diğer gruptaysa sadece yürüme robotunda eğitim yaptırdık. Yaklaşık 21 gün, 21 seanslık bir süreç. Haftada 3 gün olacak şekilde ve her seans yaklaşık 50 dakika olacak şekilde bir protokol hazırladık. Bir hastamızda ilk geldiğindeki adım uzunluğu 27 santimetre iken sonrasında adım uzunluğu 88 santimetreye kadar çıktı. Biliyoruz ki Parkinson hastalarında en önemli sorun, adımların küçülmesi ile başlıyor. Oturduğu yerden kalkıp 3 metreyi yürümesi 90 saniyeyi bulan hastalarımız rehabilitasyon sonrası neredeyse 4-5 saniyede bunu yapabilir hale geldi.”