'Parti kapatma geçmiş örneklerle değerlendirilmemeli'
YASAR HACISALİHOĞLU/AKŞAM
Parti kapatmaya dayalı bakış açısı, geçmiş örnekler üzerinden belirlenmemelidir. Bugün gelinen süreç bambaşka duruma işaret ediyor. Geçmişte PKK'nın siyasi partilerine ilişkin kapatma kararları, terör örgütünün kullandığı istismar ettiği konular içindeydi. İnkarcı politikaların, tutumların baskın karakteri altında siyasi açıdan kısıtlılıkların olduğu bir iklimde cereyan etmişti. Bu yüzden de kapatılanların yerine yenileri açıldıkça oy tercihlerinde değişmeler pek yaşanmadı. Ayrıca geçmişte örgütün sahadaki ağırlığı, seçim sandıklarına halkın özgür iradesinin bütünüyle yansımasının en büyük engeliydi.
ÖZTÜRK HÂLÂ ESKİNİN DENKLEMLERİ İLE DEĞERLENDİRİYOR
KEMAL ÖZTÜRK/HABERTÜRK
İsterseniz HDP’yi yarın kapatın, öbür gün açılacak yeni partiye kayacaktır o oylar. Bunun defalarca örneğini gördük. HDP’yi terör örgütüyle baş başa bırakmanın ve siyasetten silmenin yolu, 6 milyon insanın neden onlara oy verdiğini, ne istediğini, taleplerinin ne olduğunu anlamaktan ve gönlünü kazanmaktan geçer. Unutmayalım 6 milyon insanın tamamı PKK’lı değil, devlet ve ülke düşmanı değil, bölünmekten yana değil…
'RUSYA VE TÜRKİYE’NİN ARASINI BOZMAK İÇİN TÜRKİYE’NİN TEZLERİNE DESTEK VERECEKLER'
HASAN ÖZTÜRK/YENİŞAFAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Hiçbir ABD baskısı ile YPG ile bir barış anlaşmasına” varmayacağını da belirten raporda “Washington kesinlikle onları desteklemelidir” ifadesine yer verilmiş.Rusya – Türkiye ilişkilerini olumsuz yönde etkilemek için İdlib ve Karadeniz’de Türkiye’nin tezlerinin desteklenmesi gerektiği de raporda not edilmiş. Türkiye gerçeğinin farkında olan rapor, Washington yönetimine Erdoğan hükümetinin devrilmesine kadar sabırlı olmayı da tavsiye ediyor. Ve şöyle diyor: “Türkiye’nin Batı ile bağlarının yeniden kurulmasında fayda sağlayacağına karar verecek olan ve demokratik olarak seçilmiş yeni bir yönetime kalacaktır.”
'13 ŞEHİDİMİZİN SORUMLUSU PENTAGON'
TAMER KORKMAZ/YENİŞAFAK
Bağımsız Türkiye’nin Batıcı takıma döndüğü falan yok!Türkiye’miz; kendisine PKK’sını, FETÖ’sünü ve de IŞİD’ini saldırtan Haydut ABD ile örtülü, adı konulmamış, ilan edilmemiş bir tür harp yapıyor, yahu… Ertuğrul’un birkaç yıl önce Bild’deki yazısında “Radikal Kürt Partisi” diye tanımladığı PKK terör örgütünün; Gara’daki 13 masum vatandaşımızı “Pentagon’un talimatıyla katlettiğini” anlamak hiç de zor değildir.
'KİMLER S-400’Ü TÜRKİYE’DEN KAÇIRMAYA ÇALIŞIYOR'
SONER YALÇIN/SÖZCÜ
Aylardır Türkiye'de S-400 meselesini tartışıyoruz. Peki, CIA bu işin neresinde? S-400 alımı konusunda Türkiye'de ortalığı yıkanlara “sufle veren” kim? Kimler S-400'ü Türkiye'den “kaçırtmaya” çabalıyor… Yani: Bağnazlık, ezbercilik ancak analitik düşünme yapısıyla sorgulanırsa gerçeğe ulaşılır. S-400 tartışmasına bu açıdan bakınız. Füze-uçak alımı bir ülkenin egemenlik hakkına ne derece sahip olduğunun göstergesidir. Lafla tam bağımsız Türkiye yeniden inşa edilemez.
Gergerlioğlu, insan haklarının değil PKK ve FETÖ’nün savunucusu
ELİF ÇAKIR/KARAR
Ömer Faruk Gergerlioğlu hayatını insan hakları savunuculuğuna adamış bir insan. Amasız, fakatsız, lakinsiz mağdurun, mazlumun yardımına koşan bir siyasetçi. Güçlünün yanında değil hak ekseninde çizgisini hiç bozmamış bir isimdir Gergerlioğlu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hukuksuzlukları, KHK mağduriyetlerini, cezaevlerinde yaşanan işkenceleri, adam kaçırmaları, adaletsizlikleri dile getiren birkaç nadir isimden biridir .590 milletvekili var ama insan hakları savunucusu olarak sadece birkaç isim olması ne kadar hazin!
'SURİYE’NİN BİRLİĞİNİ SAVUNMAK TEK ÇÖZÜM'
ORHAN BURSALI/CUMHURİYET
Suriye’de de ikincisi, Türkiye ve İran için de tehdittir. Sorun burada. Hele PKK’nin 40 yıldır Türkiye’yi hedef alan ayrılıkçı savaşını düşünecek olursak... Burada Türkiye’nin politikası, Suriye’nin birliğini sonuna kadar savunmak, acil olarak! Bu aynı zamanda Türkiye’nin ve İran’ın da toprak bütünlüğünü savunmak anlamına gelir. Bölgeyi yeniden kesip biçecek emperyalist politikalara set çekmenin ve mezara gömmenin tek yolu budur. Bu politika, hem gerçekçi yasal ve hukuki hem de ABD’nin işini giderek zaman içinde olanaksızlaştıracak tek politikadır.
SEÇİM BARAJI DEĞİŞECEK
ABDÜLKADİR SELVİ/HÜRRİYET
Seçim barajı yüzde 7: 12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti’nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7’ye döndü.İttifak barajı olacak mı? AK Parti’nin çalışmasında seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi yer alıyor. Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor.MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5’e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.