Pasifik’te gerilim artıyor:Çin savaş gemisi ABD destroyerini uzaklaştırdı
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), geçen hafta Tayvan adası yakınında ve Güney Çin Denizi'nde tatbikatlar düzenledi. ÇHKO, Liaoning adlı Çinli uçak gemisi ve görev grubunu takip eden bir ABD savaş gemisinin uzaklaştırdığını açıkladı.
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, önceki gün bir basın toplantısında, Çin gemilerinin eğitim faaliyetlerini ciddi şekilde kesintiye uğratan ve her iki taraftan gemilerin seyrüseferini ve güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden ABD savaş gemilerinin uzaklaştırıldığını ifade etti.
‘KURALLARI ABD İHLAL EDİYOR’
Sözcü Wu, ABD’nin yeni yönetiminin göreve gelmesiyle, Çin sularına yakın ABD savaş gemisi faaliyetlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'den fazla ve keşif uçakları için yüzde 40'tan fazla arttığını açıklamıştı. ABD’nin bölgede askerileşme hamlelerinin bölgesel barışı tehdit ettiğini söyleyen sözcü Wu, şöyle devam etti: “ABD’nin bölgedeki barışı tehdit eden hamlelerine ve askeri varlığına Çin şiddetle karşı çıkıyor. ABD’yi, iki ülke arasındaki Hava ve Denizcilik Karşılaşmalarının ve Denizde Çarpışmayı Önlemeye Yönelik Uluslararası Düzenlemeleri uymaya çağırıyoruz.”
Çinli askeri uzman Song Zhongping, Çin basınına verdiği demeçte şunları belirtti:
“ABD savaş gemisinin yaptığı gibi yakın mesafeli provokasyonlar ciddi sonuçlara yol açabilir. Her iki ülkenin de üzerinde anlaştığı ilgili kuralları ve düzenlemeleri ihlal eden ülke ABD. Bu yüzden herhangi bir kaza meydana gelirse sorumlusu da onlar olacak.”
ABD’NİN İLK TACİZİ DEĞİL
Bu, ABD savaş gemisi USS Mustin'in, Çin'in ilk uçak gemisi Liaoning'i taciz ettiği ilk olay değil. 11 Nisan'da ABD Donanması, USS Mustin'in kaptanı Komutan Robert J. Briggs ve Komutan yardımcısı Richard D Slye'nin, Liaoning'i 1,5 kilometreden izlediklerini gösteren kışkırtıcı bir fotoğraf yayınlamıştı.
‘ÇİN HEGEMONYA PEŞİNDE DEĞİL’
Pekin’in ABD savaş gemisinin uzaklaştırıldığı açıklaması, Biden’in göreve gelmesinden sonra kongredeki ilk konuşmasının hemen akabinde geldi. Biden konuşmasında “21.yüzyılı kazanmak için Çin ve diğer ülkelerle rekabet halindeyiz” demiş ve Çin ile aralarındaki mücadeleyi “otokrasi ile demokrasi arasındaki mücadele” olarak dillendirmişti. Biden’ın bu açıklamasına ilk yanıt Çin Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin’den gelmişti. Sözcü Wang, Çin’in hegemonya peşinde olmadığını vurgulamış ve herhangi bir ülkeye tehdit oluşturduğu iddialarını reddetmişti.
ÇİN’İN EN ÜST DÜZEY DİPLOMATI:ABD’NİN MEYDAN OKUMASINA SESSİZ KALMAYIZ
Çin'in en üst düzey diplomatı Yang Jiechi, aralarındaki gerilimi hafifletmek için ABD ile daha fazla işbirliği çağrısında bulundu, ancak Pekin'in siyasi sistemine veya liderliğine karşı herhangi bir meydan okumayı hoş görmeyeceğini belirtti.
Jiechi, People's Daily'de perşembe günü yayımlanan bir makalede, iki tarafın 1970'lerdeki pinpon diplomasisine benzer bir atılım yapabilmek için ilişkileri “yapıcı bir şekilde ele alması” gerektiğini söyledi.
"Elli yıl önce, Çin ve ABD, uzun bir çatışma döneminin ardından buzu kırmayı ve diplomatik ilişkiler kurmayı başardılar" diyen Yang, "Çin ve ABD için bazı farklılıklar olması normaldir, ancak anahtar, karşılıklı saygı, eşit muamele ve kontrol ve idare etmektir. Çin-ABD ilişkileri doğru gelişim yolunda olmasını sağlamak için yapıcı bir şekilde." Çin'in kendi siyasi sistemini veya kalkınma yolunu teşvik etmeye devam edeceğini ve ABD veya diğer ülkelerin demokratik sistemlerini reddetme niyeti olmadığını söyleyen Yang, “Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) veya Çin'in siyasi sistemine ve liderliğine meydan okuyan biri olursa, Çin halkı bunu kesinlikle kabul etmeyecek. Çin kendi egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını sıkıca savunacak.” diye belirtti.