Pekin Büyükelçisi Önen: Türk Devletleri Teşkilatı Kuşak ve Yol’u geliştirebilir
Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Türkiye'nin bölgeyle iş birliğini derinleştirmeyi amaçlayan ‘Yeniden Asya Girişimi’ ile uyumlu olduğunu vurguladı, Kuşak ve Yol Girişimi’ni tamamlayabileceğini belirtti

Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, South China Morning Post gazetesinde Türk Devletleri Teşkilatı’nı (TDT), Türkiye'nin Orta Asya ile ilişkileri ve dış politika önceliklerini değerlendirdi. Yazısını “Türk Konseyi’nin isim değişikliği, Türkiye'nin Asya'daki bağlarını genişletme umutlarını yansıtıyor” başlığıyla yayınladı. Türk Devletleri Teşkilatı’nın, her ne kadar ortak dil ve kültürel mirastan güç alan bir oluşum olsa da “ne üyeleri arasında ne de üçüncü taraflara karşı etnik temelli siyaset izlemediğinin” altını çizen Önen, Teşkilat’ın bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye katkı yapacağını belirtti.
Büyükelçi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye'nin üye, Macaristan ve Türkmenistan'ın gözlemci olduğu örgütün, Türk Konseyi’ni kuran 2009 tarihli Nahçıvan Anlaşması'na dayandığını ve Türk devletlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na ve egemen eşitlik, toprak bütünlüğü, devletlerin uluslararası kabul görmüş sınırlarının ihlal edilmezliği gibi uluslararası hukuk normlarına bağlılığını teyit ettiğini vurguladı.
‘BÖLGE ÜLKELERİNİN ALEYHİNE OLMADAN…’
TDT’nin bölge ülkeleriyle ilişkileri üzerine de fikirlerini belirten Önen, “Adı değişse de örgütün temel görevi değişmemiştir. Bu görev, üyeleri arasında, diğer bölge ülkeleri aleyhine olmadan, karşılıklı güveni ve iyi komşuluğu geliştirmektir.” ifadelerini kullandı.
Diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olumlu ilişki kurmanın örgütün açık taahhüdü olduğunu, "2040 Vizyon Belgesi"nde yer aldığını hatırlatan Önen, TDT'nin bu amaç doğrultusunda, 2021 sonu itibarıyla Afrika ülkelerine 600 bin doz Kovid-19 aşısı bağışladığı bilgisini paylaştı.
Önen, bir diğer önemli öncelik konusunun "sürdürülebilir çok biçimli bağlantılılık" olduğunu vurgulayarak bu nedenle TDT'nin Uluslararası Trans-Hazar Doğu-Batı Koridoru'nu Avrasya'nın en kısa ve en güvenli ulaştırma güzergahı haline getirmeyi ve buna bağlı olarak Zangezur Koridoru'nu Güney Kafkasya ile Avrupa ve Orta Asya bağlantısını güçlendirmek üzere teşvik etmeyi amaçladığını ifade etti.
‘YENİDEN ASYA GİRİŞİMİ İLE MÜKEMMEL BİR UYUM İÇİNDE’
Üçüncü taraflarla verimli iş birliğine örnek olarak, Türkiye ile Çin'in Orta Koridor projesinin ve Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki diğer bağlantı projelerini tamamlayıcı yönlerinin geliştirilebileceğine dikkati çeken Önen, "TDT, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi ile de mükemmel bir uyum içinde. Bu girişim, yakın zamanda toplam küresel üretimin yarısını yapması beklenen Asya'nın yükselişinin 21. yüzyılı belirleyecek bir gelişme olacağı gözlemine dayanıyor." ifadelerini kullandı.
Önen, Türkiye'nin bu doğrultuda Asya'daki ortaklarıyla bağlarını güçlendirmeyi istediğini; TDT'yi kıtanın geniş siyasi, ekonomik ve kültürel çeşitliliğini göz önüne alarak bölgesel iş birliğine yönelik önemli bir araç olarak desteklediğine dikkati çekti.
ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME TDT VİZYONUNUN PARÇASI
Üye ülkeler ve komşular arasında dostane ilişkiler kurmanın TDT'nin amacı olduğu kadar Türk dış politikasının Asya bağlamındaki ana unsuru da olduğunu belirten Önen, bu bağlamda 10 Aralık 2021'de Ermenistan, Azerbaycan, İran, Rusya ve Türkiye arasında dışişleri bakan yardımcısı düzeyinde 3+3 bölgesel danışma mekanizmasının ilk toplantısının yapıldığını ve 14 Ocak'ta Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme sürecini başlatan özel temsilciler arasındaki ilk buluşmanın Moskova'da yapıldığını hatırlattı.
Önen, bu girişimlerin Türkiye'nin bölgesel barışa bağlılığını ortaya koyduğunu vurgulayarak "TDT, yetkisini üyelerinin kadim Türk dillerini konuşma geleneğinden alıyor fakat onu asıl güçlü kılan, dünya ile iş birliği dilini konuşma taahhüdüne bağlılığı." değerlendirmesinde bulundu.
Büyükelçi Önen, Türkiye'nin TDT'yi, temsile daha açık ve etkin bir uluslararası sisteme ulaşma hedefi doğrultusunda bir barış ve refah platformu olarak gördüğünü aktardı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.