Pekin Büyükelçisi Musa'dan kültürel ve ekonomik işbirliği çağrısı
Pekin Büyükelçisi Musa yaptığı konuşmada Çin ve Türkiye arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.


Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinde düzenlenen davette Çinli ve Türk gazetecilerle buluştu.
Türkiye-Çin ilişkilerinin yakın dönemdeki gelişimine dair değerlendirmelerde bulunan Musa, iki ülke arasında gelişen siyasi ilişkileri, ticaretten yatırımlara, turizmden ulaştırmaya, kültürden eğitime ve medyaya dek ekonomik ve kültürel işbirliği alanlarına genişleterek derinleştirmenin gereğine işaret etti.
2024 yılında Çin ile Türkiye arasında 12’den fazla bakan düzeyinde karşılıklı ziyaretin gerçekleştiğini ifade eden Musa, yalnızca merkezi hükümetler nezdinde değil, yerel yönetimler düzeyinde de karşılıklı ziyaret yapıldığını aktardı.
Musa, Türkiye ile Çin arasındaki bağların yüzyıllar öncesine dayandığını, modern dönemde Türkiye'nin Çin'deki ilk temsilciliğini 1929’da açtığını, Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilerin ise 1971 yılında kurulduğunu ifade etti.
ERDOĞAN VE Xİ GÖRÜŞMELERİNİ HATIRLATTI
İkili ilişkilerin yakın dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in stratejik rehberliğinde giderek geliştiğine işaret eden Musa, iki ülke liderlerinin son olarak Temmuz 2024’te Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde bir araya geldiğini, Ekim 2024’te Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi ile Kasım 2024’te Rio de Janeiro’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde kısa görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerde ikili ilişkilerin derinleştirilmesi ve genişletilmesine yönelik mutabakatı yinelediklerini kaydetti.
BAKANLARIN ZİYARETLERİNİ AKTARDI
Musa, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Haziran 2024’te Çin’e yaptığı ziyaretin, Çinli mevkidaşı Wang Yi’nin Temmuz 2023’te yaptığı ziyaretle birlikte önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini, bu ziyaretlerin ilişkilerin gelecek doğrultusunu şekillendirdiğini vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kasım 2024’te yaptığı ziyarette de iki ülke arasında Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi (HİK) toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlatan Musa, burada ikili ilişkilerin, siyasi, ekonomik, ticari, akademik ve kültürel, tüm veçhelerinin ele alındığını belirtti.
Musa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın 2024'te iki kez Çin’i ziyaret ettiğine dikkati çekerek, “Enerji, işbirliğinde büyük potansiyel gördüğümüz alanların başında geliyor. Nükleer enerji ve yeşil enerji alanlarında Çin ile işbirliğini geliştirmek istiyoruz.” dedi.
TİCARET 20 YILDA 40 KAT ARTTI
İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 20 yılda 40 kat arttığını ve 50 milyar dolara ulaştığını kaydeden Musa, ancak Türkiye aleyhine önemli bir ticaret açığı bulunduğuna dikkati çekti.
Ticaretteki dengesizliği gidermek üzere 2025 yılı için hedefler belirlediklerinin aktaran Musa, öncelikle Türk ürünlerinin Çin pazarına erişimini kolaylaştırarak ihracatı artırmayı, ikinci olarak Türkiye’de daha fazla Çin yatırımını teşvik etmeyi ve üçüncü olarak da iki ülke arasında turizm faaliyetlerini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin Pekin Ticaret Müşavirliğince yapılan bir istatistik çalışmanın, Çin’in yurt dışından ithal ettiği yaklaşık 2 bin ürünü Türkiye’den yüzde 20 daha az maliyetle ve daha kaliteli olarak alabileceğini ortaya koyduğunun altını çizen Musa, "Eğer Türk üreticilerin Çin pazarına ulaşmasını kolaylaştırırsak bu Türk üreticilere olduğu kadar Çinli tüketicilere de avantaj sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
TÜRKİYE'YE YATIRIM ÇİN KADAR BİR POTANSİYELİ BERABERİNDE GETİRİYOR
Musa, Türkiye’nin dinamik ekonomisi, sağlam altyapısı, genç nüfusu, nitelikli iş gücü ve benzersiz jeostratejik konumu ile Çin yatırımları için uygun adres olduğunu vurgulayarak, “Türkiye Avrupa Birliği ile 1996’dan beri gümrük birliği içinde, ayrıca 30 kadar ülke ile serbest ticaret anlaşmamız var. Özetle Türkiye'de yatırım yapmak, Çinli iş insanlarına, 1,5 milyarlık, en az Çin kadar büyük bir pazara erişim imkanı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de halen 1300’den fazla Çinli şirketin faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Musa, bu şirketlerin Türkiye’nin sağladığı avantajların farkında olduğunu belirtti.
Musa, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin geçen yıl Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir yatırımla üretim tesisi kurma kararı aldığını, bu tesisin yılda 150 bin araç üretebilecek kapasiteye sahip olmasının planlandığını ifade etti.
Çin'deki başka elektrikli araç üreticilerinin de Türkiye’de yatırım yapmayı değerlendirdiğini söyleyen Musa, önemli bir Çin enerji şirketinin de enerji depolama ve bağlantılı alanlarda 250 milyon dolarlık bir yatırım yapmak için yakın zaman önce bir heyetle Türkiye'yi ziyaret ederek görüşmeler yaptığını aktardı.
Musa, Türkiye’de yabancı yatırımcıların “yabancı” olarak görülmediğini, yerli muadilleriyle aynı koşullarda iş yaptığını vurgulayarak, Türkiye’de daha fazla Çin şirketinin yatırım yaptığını görmeyi istediklerini dile getirdi.
2024'TE 400 BİN ÇİNLİ TURİST GELDİ
Türkiye’nin, dünyada en fazla turistin ziyaret ettiği 4. ülke olduğuna işaret eden Musa, ülkeye gelen Çinli turist sayısının 2024’te yaklaşık 400 bin olduğunu, bunun gerçek potansiyeli yansıtmadığını düşündüğünü belirtti.
Musa, Türkiye’nin tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığına ve halen sınırları içinde UNESCO’nun Kültürel Miras Listesi’ndeki 20’den fazla tarihi alana sahip olduğuna dikkati çekti.
Akdeniz, Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi’nin kuşattığı Anadolu Yarımadası’nın her yerinin benzersiz güzellikte manzaralarla çevrili olduğunu, Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turistlerin başta Kapadokya olmak üzere ziyaret ettikleri yerlerden etkilendiklerini dile getirdi.
KUŞAK YOL'DA SON DURUM NEDİR?
Türkiye ile Çin arasında son dönemde gelişen bir diğer işbirliği alanın da ulaştırma altyapısı ve Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye’nin Orta Koridor Girişimi arasındaki bağlantı olduğunu ifade eden Musa, şunları kaydetti:
“Kuşak ve Yol güzergahı Çin’in kuzeyindeki Şian’dan başlayarak, güney rotasında Hazar Denizi’ni katedip Türkiye’ye ve oradan kıta Avrupası’na ve İngiltere’ye dek uzanıyor. Türkiye’nin Orta Koridor güzergahı ise Avrupa ile Asya'yı, Kafkasya ve Orta Asya aracılığıyla birleştiren bir bağlantı sunuyor.”
Musa, Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişimi için 2015 yılında Çin ile işbirliği mutabakatı imzaladığını, bu çerçevede oluşturulan komitenin de ilk toplantısını geçen yıl Pekin’de düzenlediğini aktardı.
KÜLTÜREL ETKİNLİKLER ÇİN'DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Çin ile ilişkilerde önem verdikleri bir diğer konunun da iki ülke arasında insandan insana ilişkilerin kurulması olduğunun altını çizen Musa, bunu sağlamanın en etkili yolunun da kültür etkinlikleri olduğunu belirtti.
Musa, Çin’de 2024’te Türk kültür etkinliklerinin tüm alanlarda arttığını, aralarında Anadolu Ateşi dans grubunun gösterileri ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın konserlerinin olduğu 20’den fazla sahne etkinliği gerçekleştirildiğini belirterek bunların Çin izleyicisinden büyük ilgi gördüğünü vurguladı.
Pekin Büyükelçiliği ve Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin geçen yıl Türk kültürüne ilişkin, çok sayıda sergi, atölye çalışması ile Türk sanatını ve Türk mutfağını tanıtan etkinlikler gerçekleştirdiğini aktaran Musa, bunları bu yıl da sürdüreceklerini kaydetti.
TÜRK ÖĞRENCİLER ÇİN'DE
Musa, eğitimin de insandan insana etkileşimin önemli bir aracı olduğuna dikkat çekerek, bu yüzden Türk öğrencileri Çin’e öğrenim görmeye teşvik ettiklerini ifade etti.
Yüksek öğrenimde karşılıklı olanaklara ilişkin farkındalığın artırılmasına ihtiyaç olduğuna işaret eden Musa, iki ülke hükümetlerinin birbirlerinin öğrencilerine daha fazla burs sağlaması gerektiğinin altını çizdi.
Musa, Türkiye’de 30’dan fazla ülkenin Çin üniversiteleri ile işbirliği anlaşmaları olduğu, Türkiye’de birden fazla üniversitede kurulan Konfüçyüs Enstitüleri’nde Çince dersleri verildiğini aktardı.
Çin’de 1058 Türk üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğü, bunlardan 104’ünün Çin hükümetinin sunduğu burslardan yararlandığı bilgisini paylaşan Musa, gelecekte bu sayıların artmasını umduklarını ifade etti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.