Pekin serüvenini noktaladık
2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden milli sporcular, dün çıktıkları yarışlarla birlikte kategorilerindeki mücadelelerini tamamladı.
Kış Olimpiyatları’nda madalya mücadelesi veren milli sporculardan Berkin Usta, alp disiplini kayak erkekler slalom mücadelesini yarıda bıraktı. Çin’in başkenti Pekin'in Yançing ilçesindeki Ulusal Alp Disiplini Kayak Merkezi'nde düzenlenen müsabakada yarışan Berkin Usta, ilk inişini tamamlayamadı ve müsabakaya veda etti.
Kış Olimpiyatları'nda ilk kez mücadele eden 21 yaşındaki milli sporcu, 13 Şubat'ta yapılan büyük slalom yarışında 43'üncü olmuştu.
Müsabakada altın madalyayı, Fransız Clement Noel 1.44.09’luk derecesiyle kazandı. Gümüş madalyayı Avusturyalı Johannes Strolz (1.44.70), bronz madalyayı ise Norveçli Sebastian Foss-Solevaag (1.44.79) elde etti.
İLK 3 AYAĞI GEÇTİLER AMA...
Başkent Pekin’deki Olimpiyat Oyunları’nda yarışan milli sporcular Ayşenur Duman ve Özlem Ceren Dursun, kayaklı koşu kadınlar takım sprint klasikte yarı final yarışını tamamlayamadı. Cangciakou Ulusal Kayak Merkezi'nde düzenlenen yarışın ilk 3 ayağını geçen milli sporcular, yarışı yarıda bıraktı.
22 yaşındaki Ayşenur Duman, Türkiye'yi Güney Kore'de düzenlenen 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda da temsil etmişti. 18 yaşındaki Özlem Ceren Dursun, ilk kez Olimpiyatlarda yarıştı. Bu sonuçla Türk sporcuların Kış Olimpiyat Oyunları'ndaki yarışmaları tamamlanmış oldu.
‘SÜRAT PATENİ YAŞAM BİÇİMİ’
KISA kulvar sürat pateninde Olimpiyatlara kota alan ilk milli sporcu olan, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nı 6’ncı sırada tamamlayıp Türkiye adına bir ilki daha gerçekleştiren Furkan Akar, madalya alabilecek seviyeye gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Kış Olimpiyatları’nda Türkiye adına bugüne kadarki en iyi sonuca ulaşan 19 yaşındaki milli sporcu, “Bu spora hobi olarak başladım. Zamanla süratim ve tekniğim arttı. Bu işi ciddiye aldım, kulüpte devam ettim ve milli takıma seçildim. 9 yıldır ilgileniyorum, 6 yıldır da milli takımda yer alıyorum. Okuldan uzak kalıyorsunuz, arkadaşlarınız dışarıda eğlenirken siz sabah akşam antrenman yapıyorsunuz, yoruluyorsunuz. Haftanın 6 günü sabah 2, akşam 3 saat çalışıyorum.” diye konuştu.
’50 KİLOMETRE HIZA ÇIKABİLİYORUZ’
Sürat pateninin kendisi için yaşam biçimine dönüştüğünü dile getiren Furkan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürat pateninden önce başka bir branş yapmadım. Sürat patenine başladıktan sonra tekniğim bu yönde ilerleyince devam ettim. Kayarken 45-50 kilometre hıza çıkabiliyoruz. Bu hıza çıkınca çok mutlu oluyoruz. Sakatlık açısından riskli bir spor ama dönüşlere alışıyoruz.”
Milli sporcu, Olimpiyat serüveninin başlangıcı ile ilgili ise şöyle konuştu: “Bu branşta Türkiye'yi Olimpiyatlarda temsil eden ilk sporcuyum. Başkanımız Sayın Gökhan Özdemir ile 3 yıl önce aramızda bir konuşma geçti. ‘Biz Olimpiyatlara katılacağız.’ dedi. Bize ilk başta kimse inanmamıştı. Ama biz birbirimize inandık. 5 kişilik Olimpik kadromuz vardı. Çin, Japonya, Macaristan ve Hollanda'da Olimpiyat elemelerine katıldık. Olimpiyat kota müsabakaları en son Hollanda'da düzenlendi. 1000 metre yarışı son gün yapıldı. Hocamızın taktiği bize kota kazandırdı. 2026 Kış Olimpiyatları için şimdiden çalışmaya başladım. 2026'da milli takım arkadaşlarımla takım halinde gitmeyi ve madalya kazanmayı hedefliyoruz.”