Pekin’in en büyük camisinde bayramlaşma
Çin’de yerli ve yabancı Müslümanlar, salgından bu yana ilk defa kısıtlama olmadan Ramazan Bayramı'nı kutlamak için Pekin'in en büyük camisi olan Niujie Cami'nde dün sabah bir araya geldi.
Pekin'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Niujie bölgesindeki tarihi camiye bayram namazı için akın eden yüzlerce Müslüman, 10 asırlık tarihi caminin avlusunda bayram namazı kıldı. Çinli ve yabancı müslümanlar, namaz sonrası Çin mutfağından yemekleri ziyaretçilere ikram etti.
Caminin girişinde bayram öncesi zekât ve fitrelerini vermek isteyen Müslümanlar için standlar açıldı ve görevliler namaz öncesi son hatırlatmalarını yaptı.
Pekin’de üniversite okuyan Pakistanlı bir öğrenci, Çin medyasından Global Times’a yaptığı açıklamada Ramazan Bayramı'nı kutlamak için Niujie Cami’sine ilk kez geldiğini söyledi. Pakistanlı öğrenci Haider, “Arkadaşlarımla bayramı kutlamayı ve sonrasında Müslüman kardeşlerimle birlikte vakit geçirmeyi planlıyorum” dedi.
Bir başka Pakistanlı Hafız Junaid Ali, birkaç yıldır Çin'de yaşadığını ve “Buradaki din kardeşlerimle camide tanışmak güzel” diye konuştu. Ali, “Salgının ortasında burada, Çin'de yaşamaktan memnunum” dedi.
SİNCİANG’TA BAYRAM
Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi sakinleri de Ramazan Bayramı için bir araya geldi. Bölgede, Müslüman aileler genellikle önceden geleneksel yemek yapıyor, aileleri ve arkadaşlarıyla günün tadını çıkarıyorlar.
Dün sabah 7'den önce, Sinciang'ın başkenti Urumçi'de birçok Müslüman, bayram namazı için Yanghang Camii'ne geldi. Müslümanlar, bayram namazından sonra aile ziyaretlerinde bulundular.
TARİHİ NİUJİE CAMİSİ
Niujie camisi, tarihi kayıtlara göre 996 senesinde Liao Hanedanlığı döneminde inşa edildi. 6 bin metrekare olan caminin, ibadethane ve külliyesi tamamen Çin mimarisine göre inşa edilerek bugüne kadar birçok yenilemeden geçti.
1215 yılında Cengiz Han’ın orduları tarafından yıkılan cami, 1443 yılında Ming Hanedanlığı döneminde yeniden inşa edildi.
Çin mimarisinin izlerini taşıyan cami, aynı zamanda ayrıntılarda hissedilen İslamî dokuların yoğun bir şekilde işlendiği güzide bir sanat şaheseri. En büyük restorasyonunu 1979 senesinde geçiren ve öncesinde kapalı olan alanları ve binaları tekrar hizmete açılan cami 13 Ocak 1988 tarihinde Çin Devleti tarafından koruma altına alınmış ve ''Ulusal Tarihi Anıt'' olarak ilan edilmiştir.
Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti genellikle İslam ülkelerinden gelen heyetler için ziyaret yeri olarak Niujie Cami kullanılır. Caminin hemen güneydoğusunda Çin İslam Enstitüsü bulunuyor.